自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

如果係我子女、在幼兒園因為不聴話、倒亂上課、被老師罰企或打手板、我認為無問題.......

子女成長過程、在家庭父母事事包容、在學校已經是半個社會、如果做錯事便會受到不同程度的懲罰、好等他們知道要守學校定下的規則、好等他們長大後在社會守法、因為社會的懲罰是留案底、社會服務令、甚至坐監~

做家長應該同子女解釋、因為在學校頑皮不守規矩、 會受到懲罰、而不是去投訴老師.......有云:嚴師出高徒~

***不喜勿插、請理性討論 ***

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

罰企可以接受,打手板唔得,你都唔知道,有d老師真係好變態,會出力打人

伯爵府

2024年龍年勳章

如果體罰把尺一鬆
老師就可以行駛權力體罰(家長都係)
擾亂課堂秩序,點擾亂先要打?
體罰可打手板,幾大力先得?用咩打?
日日罰?堂堂罰?個個老師都罰?
仲要好多心理變態、EQ低、小器、記仇、躁狂、偏心老師,一開咗呢道體罰之門俾佢哋就不得了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

接受唔到用'打'黎罰人

大宅

大力大力 發表於 22-12-15 06:54
如果係我子女、在幼兒園因為不聴話、倒亂上課、被老師罰企或打手板、我認為無問題.......

子女成長過程、 ...

我記得細過比老師用間尺打手(以前啲老師好中意用2條橡筋綁間尺)
但老師打既原因是我唔識計果條數 佢覺得我懶
但事實是我真係唔明
於是我覺得自己好委屈 衝入廁所咬手自殘
我想講 唔係個個老師都識得運用體訓 通常老師做耐左 都會盲目地罰 而不顧背後原因

子爵府

體罰壞處好多
控制唔到老師點打
影響幼童學習興趣 對心理健康有害

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

joyce209 發表於 22-12-15 07:08
我記得細過比老師用間尺打手(以前啲老師好中意用2條橡筋綁間尺)
但老師打既原因是我唔識計果條數 佢覺得 ...

八十年代男柭中學、花名短褲老校長、是用籐條體罰學生、但學生們超級擁戴佢、尊重佢。

當然我不是鼓勵用體罰、但打手掌是可以接受的。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

做錯是要罰,但不接受體罰
香港法律都沒有鞭刑啦,新加坡先有打藤
只知道濫用私刑同蓄意傷害他人身體是有刑責,如果老師打學生手板,其實可以告佢傷人罪

子爵府

幼童階段係靠模仿學習
體罰會植入小朋友潛意識
佢地大個好易會使用暴力

男爵府

幼稚園,以愛行先,做錯事要罰,但唔係用打的方法。可能係間學校老師唔識教,先用呢招。

公爵府

大力大力 發表於 22-12-15 07:12
八十年代男柭中學、花名短褲老校長、是用籐條體罰學生、但學生們超級擁戴佢、尊重佢。 ...

唔係個個老師都係大公無私或有愛心,佢哋可能打份工,受左氣搵小朋友出氣,我自己會體罸小朋友,但唔接受老師體罰佢地,可接受罸企罸抄鬧都接受,打就接受唔到
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

可以罰企罰抄罰留堂記缺點,但不能接受體罰

公爵府

體罰係最差最離譜,我細個被打大,個種心理創傷到依家都仲係到 ,好憎人打細路

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Adiezz 發表於 22-12-15 07:10
體罰壞處好多
控制唔到老師點打
影響幼童學習興趣 對心理健康有害

家長們常常要孩子快樂學習、宇宙萬物、生出來便要競爭、入好的幼兒園、小學、中學、大學、大公司、優秀配偶......要孩子從小能應付壓力、適應環境、不怕困難......才能在弱肉強食的社會生存、保護家庭老婆子女~

可能我係男人、同女性看法不同、我是顧及孩子的下半生、女性是看現在一刻~

.

水晶宮

大力大力 發表於 22-12-15 06:54

子女成長過程、 ...

我也接受打手板,自己吾教,學校又吾俾教,第日就要俾社會教(坐牢),這當然不是死力大大力打下去啦,樣樣都吾得,只會製造出太多公主病,王子病,繼而成為黑暴分子,我親眼看見一些外貌斯斯文文,突然走到街邊欄,手起搥落,一下子把公物都砸爛了,以前心目中極兇悍的行為,竟是現在的年青人幹的行為,我就覺得規矩要從小教,必需教,自己不教日後要給人教了。

大宅

幼兒園學生,最無反抗力嘅一群,最易成為洩憤目標嘅一群。變態老師多謝你呢種人。

子爵府

大力大力 發表於 22-12-15 07:20
家長們常常要孩子快樂學習、宇宙萬物、生出來便要競爭、入好的幼兒園、小學、中學、大學、大公司、優秀配 ...

幼兒階段培養好身心健康就足夠
我睇唔到體罰同競爭力有直接關係

大宅

大力大力 發表於 22-12-15 07:20
家長們常常要孩子快樂學習、宇宙萬物、生出來便要競爭、入好的幼兒園、小學、中學、大學、大公司、優秀配 ...

有啲小朋友細細個已經天不怕地不怕,樣樣話事,操控大人,成人嘅過份尊重,只會培養出自中心的下一代。
唔係個個小朋友用鼓勵,講道理都得,要因材施教,有啲家長真係小朋友比人話一句都唔得,傷害心靈。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

罰企、罰抄.......都唔得、唯有試下打手掌~

阿仔小時候要罰他、我問他:打手板定罰企? 他諗一下、選擇打手板、我諗下打手板痛一陣、但罰企長時間、從此以後體罰便取消、改為佢怕的罰企及罰抄~

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

要罰大把方法,唔需要下下用暴力解決。

首頁
12345...15

尾頁

跳至