自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

忌廉寶寶 發表於 22-12-15 08:06
咩叫所有方法?即係打手板就係你最後手段?
咁你覺得打完手板佢就一定聽話?如果仲係唔聽又點?
其實大家 ...

打過.......阿仔幼兒園時放開母親手、衝過馬路、回家後我們要罰佢、老婆用藤條打屁股、打完了他好用懐疑的眼神、望下母親、呀打左了?我看下眼裡話、唔算我黎、大大力打在屁股、他放聲大哭、大力打是這一次、跟住姐姐話見到佢、把藤條掉了落街~

藤條平時祗是打梳化、打手掌嫲嘛同我也有~

伯爵府

大力大力 發表於 22-12-15 06:54
如果係我子女、在幼兒園因為不聴話、倒亂上課、被老師罰企或打手板、我認為無問題.......

子女成長過程、 ...

罰係可以
但不接受體罰
條界太難定,外人不可以
我自己可以

侯爵府

回覆樓主:

唔贊成體罰,有好多方法教,唔應該動武。

伯爵府

大力大力 發表於 22-12-15 07:38
所以亦解釋到、很多年青人出社會工作、上司/老板話兩句、都黑面甚至立刻遲職~

其實、那個父母不痛愛子女 ...

你唔知而家係上司/老板要適應殘酷的現實?你下下鬧人係請唔到人幫你做野
而家D後生,大不了唔做, free lance, working holiday, 佢會適應你?

伯爵府

sn0629 發表於 22-12-15 08:07
教小朋友都有黃金期,越細越易教,越要教,真心教條路才行得遠,社會才少啲敗類。打唔係一種方法,只係大 ...

我都覺得打係發洩多
也作了EQ低的壞榜樣

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

annie133 發表於 22-12-15 08:20
你唔知而家係上司/老板要適應殘酷的現實?你下下鬧人係請唔到人幫你做野
而家D後生,大不了唔做, f ...

而家D後生,大不了唔做, free lance, working holiday, 佢會適應你?

所以成日嘈、儲唔到錢買樓、就算樓跌一半、都無首期、甚至沒正職、同銀行借不到貸款、機會祗留比強者及有充分準備的人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 22-12-15 07:38
所以亦解釋到、很多年青人出社會工作、上司/老板話兩句、都黑面甚至立刻遲職~

其實、那個父母不痛愛子女 ...

係疼愛
唔係痛愛

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我唔覺有問題,係人都唔鍾意比人話,亦有人以為自己係上司或老細就扮晒嘢擺款,唔接受咪唔做囉,得你一份工? 請人就高高在上?我自己都係老細,都有請年青人,從來都唔會覺得我有咩特權去話人,做人應該互相尊重。

大宅

大力大力 發表於 22-12-15 08:16
打過.......阿仔幼兒園時放開母親手、衝過馬路、回家後我們要罰佢、老婆用藤條打屁股、打完了他好用懐疑的 ...

你太太、你自己及你媽媽,對你兒子出於真心愛護,我相信你們本身心地亦不差。

N年前嘅老師、主任、校長,亦嚴亦慈。

但其實你知唔知,呢個年代嘅所謂教育工作者已經變咗質,佢哋對學生施以體罰,只係一種發洩,未必真心想學生改過。

而且,打人,係會打上癮。

伯爵府

大力大力 發表於 22-12-15 08:27

所以成日嘈、儲唔到錢買樓、就算樓 ...

佢地怕乜
而家中產個班,父母做足一世,生一兩個,留返一兩層樓比佢,打份hea工夠過世,為興趣,唔會同你受氣

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

LedTV 發表於 22-12-15 08:30

我唔覺有問題,係人都唔鍾 ...

最重要是上司話得對不對、如返工遲到、有人出貼文話返工玩手機、比上司話、便立刻遲工.......

原來在社會上、有很多上司/老板會出於好意、教導或提醒下一代......當然不是無理取鬧~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

阿仔幼稚園,即係十幾年前,香港已經唔會體罰,佢地受罰係去 naughty corner 冷靜,即係好多人理解為嘅罰企。教育係要比佢知咩行為係好,咩係唔好,控制好自己,做好行為。
「打」手板,問題唔係喺手板度,係「打」好難控制力度,一不小心,就變傷害。

伯爵府

如果係我子女、在幼兒園因為不聴話、倒亂上課、被老師罰企或打手板、我認為無問題.......

子女成長過程、 ...

罰唔等於一定要打,我就唔贊成出手打,自己父母輕直打都還好,人地出咩力又唔知,有d可能做到好勞氣,唔多唔小會順勢發洩。我細個比人打大,c6都係,我地同樣唔會服父母,到而家父母一話都係講道理啫,我地串會叫佢地慳d啦,細個你地打我地打大,邊有講過道理?打係絕對唔work,而家專家教狗都唔會打了。
反而我覺得小朋友自細習慣言語攻擊,批評同要訓練堅強意志同求生本能喺必須。
睇下而家d人,比人批評下又要生要死,比人串下又嬲,方仗轉世咁。我公司某d唔話得既同事,都係人緣差,男人老狗換個水又話冇力,換燈都唔識,次次都係我換

伯爵府

19801980 發表於 22-12-15 08:34
你太太、你自己及你媽媽,對你兒子出於真心愛護,我相信你們本身心地亦不差。

N年前嘅老師、主任、校長, ...

正是,信唔過佢
如果打就會受教,咁我哋以前個年代打得咁勁,學校又打,屋企又打,就應該冇人逃學,冇人長大坐監,個個成功人仕,嘥氣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大力大力 發表於 22-12-15 08:35
最重要是上司話得對不對、如返工遲到、有人出貼文話返工玩手機、比上司話、便立刻遲工.......

原來在社會 ...

講呢 d 嘢無咩意思,返工唔係接受教育,係交咩功課比上司/公司,唔係當事人,點知當時咩情況?網上講嘅,聽吓就算,唔使完全認真。

子爵府

罰企可以
但打手掌唔可以接受
我點知佢打幾大力
要打我自己會打
因為我先知自己係用咩力度
當然就算打都只會細細力
其實細細力打啲小朋友都識驚架喇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子女成長過程、 ...

打手不可以

有時好難講力度嘅問題
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

annie133 發表於 22-12-15 08:34
佢地怕乜
而家中產個班,父母做足一世,生一兩個,留返一兩層樓比佢,打份hea工夠過世,為興趣,唔會同你 ...

他們永遠沒有自已天地、祗會看父母面色、有朋友是中產家庭、家中獨子、終日遊手好閒、 祗望父母早死、能攞到家產享樂、激死父母、他們的兒子有今天、是他們一手教出嚟的、從小溺愛怕他辛苦。

阿仔有父幹、畢業後勤奮工作、常常加班、二年半加了4次人工、薪金多了一倍以上、他成日話我廚房細、我叫他努力工作、以後自已買間更大的屋、裝修個大廚房~

買基金真係好傷

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

當所有學生眾目睽睽望住老師打手掌,大膽同細膽學生嘅感受唔同。大膽學生可能唔覺被打手掌係大事,膽小(內向)學生就會記住一生。
幼兒園的小朋友咁細,得幾歲人仔,有時做錯嘢都唔知,應該用勸教方式。

珍珠宮

虎到金來勳章

大力大力 發表於 22-12-15 07:52
打到紅紅腫腫回家、當然有問題、但不留痕跡可接受、家長應該同孩子了解、為什麼會被罰、教導他以後要守規 ...

問題係好難界定準則,點為知罰得嚴重?

首頁
12345...15

尾頁

跳至