親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

新宿酒店好貴,有冇其他地方推介?

伯爵府

回覆樓主:

幾時去?依家啲酒店貴晒 ,新宿有間叫門屋(角屋)酒店,舊但清潔,你可去找找。
否則你揀上野淺草池袋都會平少少

瑪瑙宮

大廚勳章

panda361 發表於 22-12-17 00:53
新宿酒店好貴,有冇其他地方推介?

住喺上野,會平啲

不過我自己住過唔多慣都係要住返喺新宿

你幾時去㗎?如果好急啲酒店俾人book晒真係好貴
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

hennyyoyo 發表於 22-12-17 08:46
幾時去?依家啲酒店貴晒 ,新宿有間叫門屋(角屋)酒店,舊但清潔,你可去找找。
否則你揀上野淺 ...

我都住過角屋,乾淨企理,位置算方便

伯爵府

wyh:) 發表於 22-12-17 12:17
我都住過角屋,乾淨企理,位置算方便

我fd介紹,住過兩次,算方便!

珍珠宮

2024年龍年勳章

seaheart88 發表於 22-12-17 09:44
住喺上野,會平啲

我農曆新年會去(1月14起)。

珍珠宮

2024年龍年勳章

seaheart88 發表於 22-12-17 09:44
住喺上野,會平啲

我由成田機場坐skyliner到上野, 都應該方便。

瑪瑙宮

大廚勳章

panda361 發表於 22-12-17 15:07

方便
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

panda361 發表於 22-12-17 15:07

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上野我覺得方便呀, 去機場 搭車都ok

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

TMC3012 發表於 22-12-17 20:52
上野我覺得方便呀, 去機場 搭車都ok

上野,東京站同新宿,邊度方便d呢?

我3個地方都hold左房,而家加價加左好多,想加減日數都唔得

大宅

2024勳章

我住咗响東京25年, 見嚟東京啲香港遊客只喺住新宿, 上野, 池袋. 其實, 如果想交通方便, 而無新宿, 上野, 池袋咁人頭湧湧, 烏煙瘴氣 可以考慮以下3個東京山手線的站位置
1. 品川. 優點是沒有人頭湧湧, 交通超級方便, 缺點是樓下吃的選擇較少.品川本身是個住宅區. 我住在品川8年了. 鍾意品川交通方便但又清幽寧靜
交通: 品川有電車直接去成田機場和羽田機場. 品川也有新幹站.
酒店: 品川有幾間大酒店. Grand Prince Hotel 較有名, Prince Hotel 價錢和新宿差不多. 品川也有間東橫酒店.

2. 浜松町 優點是交通超級方便, 浜松町有電車直接去羽田機場, 連接的大門駅有電車68分鐘直接去成田機場. 缺點是酒店少. 浜松町本身是個辦公室地區.

3. JR新橋站旁的汐留 汐留優點是酒店選擇多, 從汐留行去新橋駅 經地下通道只需5分鐘. 缺點是交通, 汐留本身只有1個大江戶線的駅, 要去新橋才多交通選擇
新橋本身是個古老區, 沒有什麼酒店, 汐留是近這30年開發地區, 所以較多新酒店.

ipmrs    發表於 23-2-7 15:52
panda361    發表於 22-12-19 08:49
波子    發表於 22-12-18 15:12
Skytree1000    發表於 22-12-18 00:13
Skytree1000    發表於 22-12-18 00:13

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lqueenie 發表於 22-12-17 22:57
上野,東京站同新宿,邊度方便d呢?

我3個地方都hold左房,而家加價加左好多,想加減日數都唔得

三個都方便, 其實睇你會去邊, 再望下交通邊個啱你多啲就ok

panda361    發表於 22-12-19 08:58

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

dougiewoodie 發表於 22-12-17 23:41
我住咗响東京25年, 見嚟東京啲香港遊客只喺住新宿, 上野, 池袋. 其實, 如果想交通方便, 而無新宿, 上野, 池 ...

多謝分享!可以多幾個選擇

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

dougiewoodie 發表於 22-12-17 23:41
我住咗响東京25年, 見嚟東京啲香港遊客只喺住新宿, 上野, 池袋. 其實, 如果想交通方便, 而無新宿, 上野, 池 ...
Thanks for sharing

珍珠宮

dougiewoodie,
我四月到東京,我喜歡到小區老街逛下食下野,請問有冇介紹?

大宅

2024勳章

回覆 波子 的帖子

東京老區小街, 旅遊書會介紹下町 一個很傳統的東京老區, 這包括台東區的下谷(上野以北的一個站), 淺草, 和墨田區的門前仲町等等. 我對東京老區沒有興趣, 日本超過65歲的本地老人才喜歡去這些地區, 因為有他們喜歡買的東西.

你喜歡逛下街食下野, 我有4個建議.
建議1 : 中目黑, 富有藝術氣息的的街道, 東京市區裡最悠閒的逛街去處. 但可能價錢貴 有些店堅離地 只能看 買不下手

中目黑 沿著目黑川的咖啡屋

中目黑 starbucks, 全亞洲最大的starbucks店

中目黑 沿著目黑川的時裝店

中目黑小巷的時裝店

中目黑蛋糕店, 中目黑很多這些小吃店

建議2 : 自由之丘
這兒很像中目黑, 但沒有中目黑的東西價錢貴

建議3 : 下北沢
周未很多不同種類的地攤. 下北沢也是很文藝氣息, 而價錢不貴

建議4 : 賞櫻會, 或日本傳統節日的廟會. 人多的地方, 自然多東西吃.

群馬4月 千本櫻的賞櫻會

櫻花樹後便是這些小攤

埼玉權現堂櫻堤 賞櫻會

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

dougiewoodie 發表於 22-12-18 20:53
回覆 波子 的帖子

東京老區小街, 旅遊書會介紹下町 一個很傳統的東京老區, 這包括台東區的下谷(上野以北 ...

鐘意自己之丘同下北沢,舒服優閒

珍珠宮

dougiewoodie 發表於 22-12-18 20:53
回覆 波子 的帖子

東京老區小街, 旅遊書會介紹下町 一個很傳統的東京老區, 這包括台東區的下谷(上野以北 ...

謝謝資料!我有興趣去中黑目及下北沢,老公喜歡品啡,中目黑啱佢,希望四月中仍有樱花欣賞,下北沢啱我買啲雜貨及古著!本來諗住去吉祥寺

首頁

尾頁

跳至