自由講場

跳至

首頁
45678...23

尾頁

大宅

fatbin 發表於 22-12-18 11:06
我不太清楚妥瑞氏症
但都想同樓主分享我自身經歷
約十多年前因6299提議

我有個朋友送左個肥肥地既囡囡去外國,比人bully到界手又自殺,结果都係幾個月就拿拿聲接返個囡返香港,仲要keep住睇心理醫生。 喺香港睇住好多時都阻止唔到欺凌,樓主點解會覺得外國冇呢個問題。

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

yanny825199 發表於 22-12-18 12:18
唔明咩叫派膠,因為agent搵到既學校唔錯,2月就可以開學;相反香港國際學校真係唔容易搵。當然係想俾個好d ...

agent話好就係好?你自己有冇理解過?睇你睇多留言,只覺得你想掉你小朋友有咁遠去咁遠,唔係真心為佢好

男爵府

cy101 發表於 22-12-18 11:28
係囉,粗俗d講,同遺棄佢有咩分別!佢有特殊需要又咁細!點忍心!
...

你講中我想講既, 好似感覺唔想理
送出去比人train 一樣

男爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:13
寄宿學校可以訓練獨立
又有老師、校監24小時睇住
唔洗係香港讀書咁大壓力

遲早都會獨立架啦,中學時你想管都唔得,好唔明白点解要小學生獨立,學校有欺淩你可立即為佢身邊安慰嗎?

禁止訪問

伯爵府

10歲小童
仲要有病在身
冇可能一個人去外地讀書
父母唔好諗得太理想化

男爵府

畀面勳章

yanny825199 發表於 22-12-18 12:18
唔明咩叫派膠,因為agent搵到既學校唔錯,2月就可以開學;相反香港國際學校真係唔容易搵。當然係想俾個好d ...

好多人巳分析其害,好相信你家人反對都是該類原因,如樓主都偏向送小朋友出國賭一賭可否迫到小朋友獨立,但願賭就要服輸,小朋友今日雖然有身體的問題,但起碼沒有情绪病,記得小朋友的將來是你今日力排眾議所造成的,

子爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:58
佢自理能力越來越差
同埋係香港就算我唔追成績,學校都俾好大壓力
我偏向送小朋友出去,但係屋企人好反對 ...

佢自理越來越差,你仲放心佢自己一個去到咁遠?佢得十歲咋喎,你之所以想送佢出去,係因為學校比壓力你?同佢轉校得唔得?再唔係讀特殊學校囉?
你就算想送小朋友過去,小朋友意願係點? 佢得十歲,你有冇同佢計劃一齊去嗰間學校先考察吓,語言溝通有冇問題先? 唔係Agent話乜, 你就信曬。我係你家人一定反對你咁做。

唔怕得罪講句, 佢咁細個, 係好需要家人喺身邊,加上佢有特別病症。我覺得你想送個10歲小朋友出去,係因為唔想煩,唔想有咁多責任係身,如果唔係,你一定會傾向同埋佢一齊去讀,而唔係掉低佢喺外國,得閒先飛過去。希望我係誤會你意思啦

翡翠宮

回覆樓主:

只想講2個字「太細」,呀...加多3個字「唔放心」

講完

珍珠宮

減齡達人勳章

其實10歲去boarding 冇問題!問題係你話小朋友自理能力不好,平時又有工人姐姐照顧,咁佢自己-個好難適應。如果可以,weekday boarding , weekend 返屋企比較好。
否則,喺香港轉國際學校,唔係top 嗰幾間可能有位
利申:我2個女而家喺英國讀緊寄宿學校。

子爵府

如果家長係陪去幾個月至半年直至小朋友適應左先走我覺得可以一試,冇人陪直接送過去就唔贊成喇

男爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:20
小朋友冇咩意見
依家香港讀書壓力大,可能對病情更加唔好
咁都會飛多幾次去探佢

有幾大壓力呀?其實外國學校都有要求架,不如用呢d錢喺香港找國際學校讀仲好啦,成長最重要係陪伴,並不是獨立!

禁止訪問

大宅

CD_BB 發表於 22-12-18 12:44
好多人巳分析其害,好相信你家人反對都是該類原因,如樓主都偏向送小朋友出國賭一賭可否迫到小朋友獨立, ...

講得太好 個小朋友將來同個媽嘅關係同自身影響都大概會預見到,樓主記住係自己一手造成的

侯爵府

10歲
太細了

男爵府

好媽媽勳章

妥瑞症成日有啲奇奇怪怪動作,容易惹人注意,就算冇歧視欺凌,人家無心一句傷害了小朋友,咁你想佢點?父母唔喺身邊做後盾支持,你要佢點面對?
你想佢學習自理,十歲妥瑞兒你想佢自理到什麼程度?去荒島都識生火煮飯嗎?如果唔係有幾難學?
什麼叫「不錯」嘅學校?指邊方面?不錯嘅學校香港大把,你話唔容易搵,你申請過邊間?

子爵府

Agent同你有親咩? 人哋做生意咋,sale得畀你梗係話好環境啦。Agent講你就信, 屋企人講你就唔信? 你屋企人反對得梗係有理據。唔讀國際學校咪搵間二, 三線學校讀囉, 話想俾個小朋友一個好環境,最好嘅環境就係同家人一齊嘅環境。

公爵府

回覆樓主:

係香港讀國際學校一樣輕鬆!

禁止訪問

首頁
45678...23

尾頁

跳至