自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

家有行動不便長者 大部分人都要返工,咁應該點安排好。

子爵府

畀面勳章

陳小b 發表於 22-12-20 12:05

就算日頭請鍾點 咁夜晚冇人睇住又唔放心。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

問問

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_residentia/id_respiteser/

子爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 22-12-20 12:07
問問

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_residentia/id_respiteser/

非常感謝。

侯爵府

回覆樓主:

送去老人院暫住一個月,我媽當日工人走佬,就送去屋企附近老人院暫住,星期六日會接回家

子爵府

2024年龍年勳章

我都想有個短暫休息,透透氣,但好多條件都唔符合,例如,2) 確實需要住宿暫託照顧服務﹐讓長期照顧長者的家人或親屬能得到短暫休息的機會﹔
(3) 體格及精神上適合群體生活﹔
(4) 健康及自我照顧能力符合提供暫託服務院舍的入住要求

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

adawong20 發表於 22-12-20 12:16
我都想有個短暫休息,透透氣,但好多條件都唔符合,例如,2) 確實需要住宿暫託照顧服務﹐讓長期照顧長者的家人 ...

你住定長者住先?呢d條件係講緊長者wor

王國長老

陳小b 發表於 22-12-20 12:09
非常感謝。

唔好客氣,位唔易搵,搵咗先再同工人傾放假安排
(我知因疫情有d院舍怕煩,有位都話無位)

珍珠宮

2024年龍年勳章

陳小b 發表於 22-12-20 12:05

睇吓這個網頁的資料可以幫到你手嗎?

https://www.vesrrsep.swd.gov.hk/

子爵府

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-12-20 12:17
你住定長者住先?呢d條件係講緊長者wor
長者呀!

珍珠宮

回覆樓主:

小心放假後唔返

王國長老

adawong20 發表於 22-12-20 12:53
長者呀!

咁你係照顧者?其實都可以申請㗎。長者願意同適合住院舍(例如無精神問題)就得,你問問丫

子爵府

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-12-20 13:17
咁你係照顧者?其實都可以申請㗎。長者願意同適合住院舍(例如無精神問題)就得,你問問丫
...
好的,等我問吓先,謝謝你

首頁

尾頁

跳至