心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

社會事件前, 同屋企人關係唔算好親密, 但至少久不久會見下面食餐飯無太大反感.
但自從幾年前大家睇法南轅北轍, 互相認為對方被洗腦. 細佬千方百計想同化我, 我就唔會將我嘅睇法同佢傾, 但我絕唔會認同佢. 之後疫情爆發, 俾我一個機會絕少見面直至而家. 但過時過節佢地仍會call食飯. 我好好好唔想去, 但又過唔到自己良心, 畢竟係一家人. 但每次聚會前由confirm日子嗰刻開始我會好抑鬱情緒超低落, 唔知見面又會同我講D乜廢話. 係可以反駁不過咁即係預咗反面, 唔駁個心又頂住. 呢種情緒折磨得我好緊要.

今晚食完冬至飯, 好大可能又會約聖誕節去BBQ, 唉.....幾日假期無可能話一日半日都抽唔到時間. 就算避得過聖誕節, 之後都要團年, 又要一齊去拜年.

我好辛苦啊!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

回覆 小傑媽媽 的帖子

現階段係咁做. 盡量避.

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

worthy 發表於 22-12-23 09:19
回覆 小傑媽媽 的帖子

現階段係咁做. 盡量避.

佢一開聲,話風花雪月無所謂,呢d野唔好係快樂時光傾

侯爵府

yantung2010 發表於 22-12-23 16:51
佢一開聲,話風花雪月無所謂,呢d野唔好係快樂時光傾

你做大既應該掌握個控制權,聲明下次家庭聚會再談政治,叫佢唔好黎

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

佢下次再講,
你一係就唔好回應,
一係就問佢幾時過英國!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢有佢講,一笑置之.
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

複式洋房

回覆 worthy 的帖子

你好Worthy,

每人對事物都有不同睇法。你可事先喺電話講明唔講政治。如佢哋喺食飯時又講,你可以話咪講咗唔講呢啲囉,食飯啦!你已知自己個stressor係驚佢哋見面又講嗰啲嘢,你係可以儘量用方法prevent發生而又唔影響家人關係。屋企人叫你返去姐係當你係自己人,你自己內心亦有相同感覺。我家人和啲親戚關係都好差因為多年嘅家庭內部原因,細個講時和家人每次返去都好驚有大事發生,因為差唔多次次都有。但當外婆最近離世後,大家自動放下多年嘅怨恨,喺喪禮佢哋言語行為都一改以往攬住家人喊,上飛機都whatsapp叫多啲返嚟。雖然唔係話變返friend,但過時過節都會有簡單whatsapp/電話問候。我自己亦後悔因為家庭關係而好少同好錫我嘅外婆聯絡。所以希望你唔好因為對外間事件嘅睇法而影響親人關係。有啲嘢發生咗後悔已太遲。或者我和家人呢啲叫做看破紅塵,對生命睇化,何必呢

我最後想講,每人對一件事嘅睇法未必能完全define嗰個人嘅人格,佢仍有佢好嗰一面值得你去保持聯繫!

珍珠宮

又到假期 又要飲茶. 飲完茶可能又拉住周圍去, 沒完沒了. 好煩! 好辛苦! 救命!

已刪除用户

珍珠宮

叮妹 發表於 23-4-7 12:16
睇,字都替你辛苦。好在我我行我素獨家村開。就算同個熟朋友吃野都系半小時要走。應酬真系好攰。昨天見完心 ...

心理學家? 好貴架?

今朝飲茶前,喺廁所偷偷喊咗一陣,明知無可能控制人地把口。結果飲茶時,無論點帶話題,或者我妹一講有關政治/國內嘢(佢無心,佢係乜都講),我唔等佢講完即插口講第樣,我妹又唔醒目睥下我又繼續,個條友梗係乘機答口啦! 我食緊件點心即刻掉低走咗去廁所。

咁聚會法有咩意思?

已刪除用户

珍珠宮

當呢度係個樹窿, 呻下. 知道無得解決嘅, 又唔可以同任何人講, 辛苦呀!
每年嘅節日已經無得避. 近年我已做得衰咗, 我自己一家人生日唔再攪飯聚. 以往幾兄弟姐妹及家人生日都會出嚟食飯. 而家佢地有人生日叫食飯就無辦法, 我一家我就唔再攪. 咁又見少幾次.

最近有親人病咗入院咁點都要去探病, 那壞腦的又捉住機會一齊去之後一齊食飯. 其實我覺得佢知我唔LIKE佢但點解係要接近我? 我知佢有揾我C6, 我C6同我係意見唔同, 可能敵人嘅敵人就係朋友掛!!!!! 我無特別阻止C6, 阻都阻唔嚟吖!!!! 佢係一個獨立個體, 我又唔做得太專制, 雖然唔LIKE.

珍珠宮

又到中秋節, 又要做節. 唉!
揾呢個樹窿呻下......別無它法.

男爵府

回覆樓主:

因為做節,無辜嘅節日變得討厭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊