自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

都幾騎呢喎,簡簡單單整棵聖誕樹咪仲好

有屯門街坊指華都商場的聖誕佈置終於出爐,但馬槽內只餘聖嬰,聖母瑪利亞及若瑟欠奉。

每年聖誕,各大商場及大廈都會佈置聖誕裝飾,增添節日氣氛。有屯門街坊日前在社交平台發文,指華都商場的聖誕佈置終於出爐,但馬槽內只餘聖嬰,聖母瑪利亞及若瑟欠奉,有網民笑言整個佈置充滿個人風格,但亦有透露設計聖誕裝置的原來是一位伯伯,每年都會用心制作,希望將快樂帶給居民,「以前我都覺得好好笑,直到有年見到個伯伯喺停車場度好用心慢慢咁整,從此我就由笑變到學會欣賞」。

有網民在facebook「真●屯門友」群組內發文,指華都商場今年的聖誕佈置終於出爐,但裝置內只有詢眾要求的聖嬰,但沒有媽媽及馬。根據她上載的相片所見,有關裝置被吊在扶手電梯大堂中間位置,聖嬰被放在箱內,附近則有一棵沒有掛上飾物的聖誕樹,另外有數盞聖誕燈。

華都商場今年的聖誕佈置終於出爐,但裝置內只有聖嬰,但沒有聖母及馬。fb「真●屯門友」群組圖片

華都商場今年的聖誕佈置終於出爐,但裝置內只有聖嬰,但沒有聖母及馬。fb「真●屯門友」群組圖片

有網民見到日前商場保安將聖誕裝置掛上大堂天花。網上圖片

帖文引起網民熱議,不少屯門街坊指華都商場每年的聖誕裝置都充滿個人風格,別出心裁,今年亦不例外,「都每年聖誕裝飾都唔會令人失望,每次都好爆趣」、「其實整個個人都好想帶歡樂畀大家」、「我覺得有限嘅budget整得咁有心思已經好好」、「華都商場嘅節日佈置,永遠唔會令人失望!」,不過有人卻認為可以將聖誕裝置放在地上,「真係唔識欣賞,好地地放喺地下咪冇事囉,凌空吊起個棄嬰係咩玩法」、「無馬槽無媽媽咁呢個應該只係棄嬰唔係聖嬰」。

另外有網民亦再次回顧華都商場往年的聖誕裝置,其中有一年的裝置便是一個巨型木槽掛在大堂中央位置,聖嬰放在草製的箱內,瑪利亞則坐在旁邊,另有3隻由紙板制成的馬圍在聖嬰四周,「呢個好震撼啱啱加入做屯門牛嘅我」、「原來華都商場啲佈置平時都咁特別」、「呢個經典,當年我係咁帶人觀摩」、「完全體現香港人土地住屋問題,以前人地叫踎樓梯底,而家踎電梯底」。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

排到個聖嬰咁高, 又無大人睇住連啲馬仔都唔見埋要訓練BB獨立

la_source    發表於 22-12-23 10:28

子爵府

減齡達人勳章

好得人驚既聖誕裝置

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

好想睇返之前>>>

"其中有一年的裝置便是一個巨型木槽掛在大堂中央位置,聖嬰放在草製的箱內,瑪利亞則坐在旁邊,另有3隻由紙板制成的馬圍在聖嬰四周,

睇文字都覺得好特別

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

好詭異

珍珠宮

個BB掛上去?

別墅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

獨留兒童犯法架。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hongfago 發表於 22-12-23 10:26
都幾騎呢喎,簡簡單單整棵聖誕樹咪仲好

係喎, 似棄嬰多D
放下自在

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓上係咪之前有兩母女出過事。

伯爵府

[棄嬰]

珍珠宮

2024年龍年勳章

棄嬰仲要擺到咁高
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

BB掛得禁高

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

個商場出左名啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

littlefunpig 發表於 22-12-23 11:01
好想睇返之前>>>

"其中有一年的裝置便是一個巨型木槽掛在大堂中央位置,聖嬰放在草製的箱內,瑪利亞則坐在 ...

即係重用再重用,好環保
放下自在

水晶宮

好出名架?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

乜都唔整仲好啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

吊咁高為乜

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

可能會吸引到人去打卡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 22-12-23 11:35
即係重用再重用,好環保
筆直有限, 環保又夠突出

首頁

尾頁

跳至