自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

事緣公司啲董事相繼各種原因不能再擔任
之前公司嘅董事一直都係打工高層擔任
老闆再揾就揾下一批年資較高嘅員工
最後選著了我,我唔係高層,最多係中層。雖然推過,老闆講到好簡單,只係登記掛下名,我知要用言論推不掉
我諗除了唔do都推唔甩
我都有各家庭需要,有得唔resign, 都想做住先
我問過公司會計(搞com sec嘢)
佢話董事係大責任,而且我又冇直正嘅決策權,應該係連公司嘅知情權都冇,好危險的,但佢唔係專做com sec,佢唔知呢啲情況有冇嘢可保障我,例如要老闆出信話我只係掛名,冇參遇業務之類。會計叫我摸住石頭過河,一有唔對路先resign, 然後自己入紙辭任埋董事一職。

伯爵府

回覆樓主:

我都做左resign嘅打算,今次拆唔甩個炸彈就只好唔撈,因為公司未志於犯毒賣淫,但公司啲數目真的混亂,我都係聽會計講,咁之前打工,我理人得佢,而加好似燒到埋我身,我就緊係唔想掉落河啦!加上我又唔係公司嘅高層拎緊5,6,7萬蚊人工,只係一個部門嘅阿頭嚟,我做乜要務咁大風險幫公司持名,由於,現在份工人工合理,工作自由出入容易,

伯爵府

回覆樓主:

呢2-3年嚟講方便我照顧屋企,如果捱到孩子完左小學点轉工都可以,由於我自己都亂亂地,想冷靜啲揾啲人分柝下,和家人傾過,家庭需要都係要工作,但就放棄了孩子嘅學業,孩子頭1年級及2年上學期都係外判,成績全級尾⅓,到2年下學期我接受唔到,自己嚟教成績突飛猛進,考頭⅓,自始自己跟返學業都能保持,我明白好多嘢冇2全期美,但唔熟例,請教各位,多謝各位

PS 為何老闆自己唔做,因為佢個名臭曬,臭到係連銀行戶口都開唔到那種

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小談心 發表於 22-12-26 13:56
老闆再揾就揾下一批年資較高嘅 ...

搵個中層做董事, 無論什麼原因, 作為打工仔都應該拒絕

珍珠宮

如果自問自己只係普通中層
真係點都唔好肯
立即走
過年後多返好多工
減人工都好過做呢份

侯爵府

叫你做董事,比返董事人工先會諗。
否則掛名都唔會做。

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

除非佢俾好多安家費你,唔喺有事要上身,喺咪會坐監家?

大宅

董事要簽每年核數報告,證明一切正確無誤。呢一個已經係好大嘅法律責任,如果工作唔可以放棄,同老闆再傾一次,你好重視份工,但家人强烈反對你做董事。如果對方堅持,我會寧願放棄份工。

珍珠宮

小談心 發表於 22-12-26 13:58
呢2-3年嚟講方便我照顧屋企,如果捱到孩子完左小學点轉工都可以,由於我自己都亂亂地,想冷靜啲揾啲人分柝 ...

你自己都唔知簽咗啲乜嘢文件,現實有朋友試過攪倒上晒身,真係辭職好過

大宅

老闆出信證明你冇決策權係唔work 的。公司法有訂明董事所有責任,推唔甩

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

5評價個職位, 但我覺得你會計老點你。
既然佢「話董事係大責任」,點可以就咁叫你「摸住石頭過河」?
有事才辭已經遲。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

天貓 發表於 22-12-26 14:19
你自己都唔知簽咗啲乜嘢文件,現實有朋友試過攪倒上晒身,真係辭職好過
...

能否分享多一點,感謝

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

小談心 發表於 22-12-26 14:22
能否分享多一點,感謝

對不起,是朋友私人事,恕不能,你都話董事連銀行都唔可以開戶…..總之小心,快啲辭職…

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

董事係公司既實權營運者,唔係一般股東喎,無可能會出到啲有法律效力既免責聲明㗎喎⋯

男爵府

director’s liability, 無論是公司法或者民法,都冇得disclaim 的

子爵府

小談心 發表於 22-12-26 13:57
我都做左resign嘅打算,今次拆唔甩個炸彈就只好唔撈,因為公司未志於犯毒賣淫,但公司啲數目真的混亂,我都 ...

董事係上身的,即你公司係上市公司?如果帳目有問題,甚至做數,中層都發現到,你仲留低?年報亦有核數師核數,你究竟了解有幾多?
兩個字,速逃。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一定推...

侯爵府

2024年龍年勳章

Horsebbj 發表於 22-12-26 14:11
搵個中層做董事, 無論什麼原因, 作為打工仔都應該拒絕

x 2

男爵府

小談心 發表於 22-12-26 13:57
我都做左resign嘅打算,今次拆唔甩個炸彈就只好唔撈,因為公司未志於犯毒賣淫,但公司啲數目真的混亂,我都 ...

btw 假設貴公司不是上市公司,而家只要一個director 就可以。咁你老板自己做左director, 有乜需要要你做director 呢?簽check 呢啲野可以授權姐不一定要director

首頁
12345...7

尾頁

跳至