自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

需要自己做檢測再申報?感謝最近返港既朋友指點下

侯爵府

leng1999 發表於 22-12-28 06:19
需要自己做檢測再申報?感謝最近返港既朋友指點下

我係內地返香港,入境後第二日要去做檢測

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ming1020 發表於 22-12-28 07:11
我係內地返香港,入境後第二日要去做檢測

謝謝妳,返黎前仲需要提前網上申報嗎?

侯爵府

leng1999 發表於 22-12-28 07:20

我係經深圳灣入境,要提前健康申報,如果冇提前做,即場有職員協助幫你搞

珍珠宮

ming1020 發表於 22-12-28 07:22
我係經深圳灣入境,要提前健康申報,如果冇提前做,即場有職員協助幫你搞
...

明白嗮,感激不盡

珍珠宮

leng1999 發表於 22-12-28 07:20

我都係國內回港,提前做申報,攞個螢光綠碼。落機後,過海關前需要過衛生處(以前轉機嘅counter)就需要用個碼

珍珠宮

mizuho 發表於 22-12-28 07:31
我都係國內回港,提前做申報,攞個螢光綠碼。落機後,過海關前需要過衛生處(以前轉機嘅counter)就需要用 ...

OK,我係馬來西亞返。估應該一樣

大宅

入境前上衛生署網站填健康申報,將綠碼截圖或儲存,check in 時會睇,班機抵港後要係機場排隊做PCR,做完直接過海關拎行李搭車返屋企,(大概3個鐘就收到結果),入境後第三日要再去檢測站做一次PCR(我25號入境27號再去做)

珍珠宮

aileen3388 發表於 22-12-28 07:51
入境前上衛生署網站填健康申報,將綠碼截圖或儲存,check in 時會睇,班機抵港後要係機場排隊做PCR,做完直 ...

明白了,謝謝妳

男爵府

回覆樓主:

入境申報要影低快测upload嗎?或上機前有人查快测嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

leng1999 發表於 22-12-28 07:32
OK,我係馬來西亞返。估應該一樣

正確,馬來西亞返,機場即做 PCR,唔使等結果,照攞行李走就得。

大宅

馬來西亞親人過來玩需要額外申請簽證嗎?

大宅

蘭開夏道 發表於 22-12-28 09:28
入境申報要影低快测upload嗎?或上機前有人查快测嗎?

我既經驗:我有做快測影低,但申報時唔駛upload,出入境時沒人檢查,淨係機場check in 時會睇你申報完比既綠碼

珍珠宮

aileen3388 發表於 22-12-28 10:27
我既經驗:我有做快測影低,但申報時唔駛upload,出入境時沒人檢查,淨係機場check in 時會睇你申報完比既 ...

太好了,謝謝你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

要!我仔上星期經機場返港,回港前要入衛生處個健康申報,自己做快測後可以影低留底,以防萬一被查。抵港日為Day 0,機場會同你做核酸,然後自己起Day 2 去社區做一次,Day 1 -Day 5 自己起屋企做快測上載結果及申報健康情況。

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-12-28 12:09
要!我仔上星期經機場返港,回港前要入衛生處個健康申報,自己做快測後可以影低留底,以防萬一被查。抵港日 ...

非常詳細,感謝你

首頁

尾頁

跳至