自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

若曦 發表於 22-12-29 16:02
我媽唔俾我去坐月,話會每日來我家幫手。點知嚟咗10日就唔見咗人 , 這十天每次逗留少於4小時。 最後我要自 ...

咁慘,你唔請陪月?

男爵府

fatpanda 發表於 22-12-29 15:25
可以喺自己屋企嗎? 媽咪或奶奶可以過來幫手嗎?

我自己都寧願係自己屋企,坐月自在啲,如果有人幫手嘅話

伯爵府

HAPPYBOBB 發表於 22-12-29 14:09
即係你唔想你個女返你屋企坐月?

我自己阿媽早過身, 我當年坐月係我人生中最悲慘嘅一個月, 我好記得當年陪月只係七千蚊(後來我真係唔知用咗幾多十個七千蚊去以醫自己個身體), 但我奶奶話點解要花七千蚊比人, 成日話佢生三個都係咁坐月, 邊使咁巴閉, 話佢每日黎幫我, 我唔係唔捨得花七千蚊, 而係我老父話奶奶盛意拳拳嚟幫你, 你請個陪月都唔使佢幫, 佢會唔高興, 所以我就冇請到陪月了。但係佢每日其實只係過嚟幫我女沖個涼, 一星期煲一次薑水我沖涼, 話我開刀乜都唔好食, 我個人虛弱到起身都頭暈, 成日叫我入房瞓, 但佢就在廳大大聲講嘢, 我根本瞓唔到, 我搞到身體好差。
所以廿幾年前我已希望第日個女返嚟我度好好坐月。

子爵府

回覆樓主:

當年我第一胎在娘家坐月,坐完大家都怕怕。我媽捱到瘦晒,我就因為大家湊法唔同而受氣(尤其餵人奶)
所以第二胎,我和媽因了解而分開,我自己請陪月坐月
之後,先知我媽其實咩都唔識,因為當年佢都無認真坐月,以前窮,邊有咁好坐月。反而,陪月讀過學過,係唔同啲。

子爵府

meko~ 發表於 22-12-29 16:11
你都好呀,條有過嚟幫個手!我阿媽假都冇請一日,唔使返兼職嗰時先嚟幫手,五隻手指數得哂,因為佢都要湊 ...
我一個都已經得好辛苦,你要湊兩個真係不敢想像。

子爵府

cecelc 發表於 22-12-29 16:13
咁慘,你唔請陪月?
嗰時唔係咁流行陪月, 唔會放心陌生人在家。我阿媽之前係答應每日來。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

若曦 發表於 22-12-29 16:35
嗰時唔係咁流行陪月, 唔會放心陌生人在家。我阿媽之前係答應每日來。

幸好你第二胎補返身體

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

_kapo 發表於 22-12-29 15:03
點解唔好嘅?
迷信嘢?

有聽過會責窮娘家(我聽講咋)

男爵府

歌莉亞 發表於 22-12-29 14:03
你哋有幾多人在娘家坐月㗎?
我奶奶及好多朋友都勸我, 叫我唔好比個女返娘家坐月, 話係吃力不討好嘅事情!
...

坐月最好係自己攪掂
最多叫下阿媽幫下手就得
係架,阿媽體諒就係,如果唔係,一樣會有爭嗌....

珍珠宮

回覆樓主:

其實真係唔少人因為坐月,母女都一样閙交收場,所以你奶奶佢地講不無道理的。
聽唔少
你自己最清楚女嘅性格,自己諗清楚,有時真係吃力不討好,試過你就會明。

男爵府

我奶奶及好多朋友都勸我, 叫我唔好比個女返娘家坐月, 話係吃力不討好嘅事情!
...

我生兩個都返娘家坐月,生之前一個月住到坐完月。。。。我有兄弟姐妹,我家人非常歡迎(emoji)而且我老公日日返工,得我一個,佢地驚我突然生屋企無人,廿幾年前都唔興陪月

珍珠宮

cupid0627 發表於 22-12-29 16:20
當年我第一胎在娘家坐月,坐完大家都怕怕。我媽捱到瘦晒,我就因為大家湊法唔同而受氣(尤其餵人奶)
所以 ...

你講出重點。
最緊要媽媽本身要好捱得身體好冇怨言,要識湊bb,仲要好識整野食,否則都係大家辛苦,吃力不討好,搵陪月好過。

侯爵府

牛年勳章

如果你係開明阿媽,屋企又少其他人,咁做女嘅喺娘家坐月一定好過喺奶奶家坐月啦

伯爵府

加菲貓3 發表於 22-12-29 14:07
傳統係咁講,特別係有兄弟姊妹。怕到時出事就賴。。你唔怕,兄弟又開通既就無問題 ...

會出咩事?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

...

凡事唔好諗得太理想。話唔俾佢返又唔好,個女想返咪俾佢返,主動叫的話,要衝量自己同同住家人想法先。除左迷信,都要諗你精神體力同經驗係咪應付到,兩代湊法係咪協調到,你同住家人介唔介意多個人多個b 全天侯嘈住曬,你女婿想唔想一做人阿爸就幾乎冇得見妻兒,係咪應該俾機會俾個女同女婿學湊b,你個女鬧你鬧得爽你係咪唔介意,你幫得一個女其他女都要幫,襯家有冇意見....

因此我媽叫我返娘家坐月,我堅持自己攪掂。不過佢黎我屋企幫手,佢幫我而我都有照顧佢,當中有少少唔夾既地方,我同老公忍下就算。奶奶唔會坐月,冇幫手都係好事。

大宅

yauchuchu 發表於 22-12-29 14:12
梗係好啦
幫到手就幫
我都係返娘家坐月覺得輕鬆好多

自己阿媽永遠都唔會有隔夜仇
人哋阿媽你一句說話佢記一世

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

歌莉亞 發表於 22-12-29 17:49
會出咩事?

傳統野梗係講到無棱兩可,即係行衰運之類,相衝相撞果d,信則有不信則無。 有人抵賴既話,明明自己整親或大意唔見野都會賴人。

子爵府

waic 發表於 22-12-29 17:27
你講出重點。
最緊要媽媽本身要好捱得身體好冇怨言,要識湊bb,仲要好識整野食,否則都係大家辛苦,吃力不 ...

你令我記返起!
當年,我媽每日一整好晒嘢,就出街過返佢嘅多姿多彩生活,得我自己一個湊b,late afternoon佢先返來,咁其實我即係無陪月
但那時候,我唔識點叫陪月
到第二胎,用過真正陪月,我先感受到分別

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你女同女婿兩個自己住?住得近嗎?如果遠可以你去佢度住一個月幫佢,住得近每日來回吧!

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

以前睇李居明,話對未嫁的姐妹唔好

首頁
12345...10

尾頁

跳至