自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

吉之島做一三天感謝日,所以去行下。我冇買到急凍嘢,雖然我有帶冰袋。
亦都因為依家冬天,就算回家路程遠,都唔驚啲急凍物品有變。 點解我出呢個post ?
因為吉之島有部製冰機,係可以畀顧客免費取冰嘅, 以前部機隔離有捲膠袋,咁客人自己抆膠袋去裝冰嘅 。 亦見到唔少人,唔係攞冰嘅,抆幾個膠袋走人!
但係今日開始,新膠袋徵費實行,吉之島已經冇咗個捲膠袋, 製冰機旁邊出咗個告示牌,通知顧客 :如果想取冰,請自備膠袋
走時,見有啲客行去部冰粒機度,好愕然咁見到個告示牌 ,究竟佢想攞冰定係想攞免費膠袋呢

個人十分支持商店呢種措施 ?冰依然任你取,只要你自己有膠袋, 仲可以杜絕嗰啲唔想俾膠袋錢,成日取免費膠袋嘅人~
唔知今日惠康百佳,仲會唔會有一卷膠袋喺度畀啲人自己搣膠袋去入生果呢? 因為呢個亦都係某啲人,任攞免費膠袋嘅方式……

更正:語音出錯字,係一連三日,唔係一年三日

子爵府

熱血金章

observer 發表於 22-12-31 12:56
吉之島做一年三天感謝日,所以去行下。我冇買到急凍嘢,雖然我有帶冰袋,。
亦都你好彩而家冬天,就算回家 ...

其實我都好支持!
自問算係環保,已發展城市來説,香港做環保真係比較落後,好似垃圾徵費都搞咗好耐都未推行到,自律既人太少,真係要法例規管先有效!

男爵府

回覆樓主:

不知道可否做biogradeable膠袋。因為始終都是有這個需求。

趙元嵩    發表於 22-12-31 19:23

複式洋房

回覆樓主:

水晶宮

吉之島做一年三天感謝日,所以去行下。我冇買到急凍嘢,雖然我有帶冰袋,。

一陣去超市睇吓先。
其實一早要咁做,成日見到老人家拎好多雪袋

別墅

回覆樓主:

其實如果有需要攞冰,用一個密實袋已經可以重用好多好多次,又唔怕漏水。

侯爵府

我曾經見過幾個人係抆果d平口袋當手套用,推車,揀/拎貨

Prosperous    發表於 22-12-31 16:25

瑪瑙宮

一年先做三日?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有人要用膠袋(例如我放狗要用)咪去買囉
唔買嘅即無需要啦
我贊成取消免費膠袋

珍珠宮

回覆樓主:

希望走即棄餐具,好多外賣也是回家吃,洗對筷子好容易

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

係架, 法例就訂左係咁, 一係就俾$1, 唔想俾咪自備囉, 無謂要人地犯法.

伯爵府

我贊成載冰粒,水果啲膠袋要收錢,D人見任攞用得好濫

琥珀宮

法例規定,唔可以放果d一卷膠袋任人拎啦

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有啲超市係一袋袋包好冰既比人攞, 如要自備袋去裝既, 不如自己帶冰種去算啦

象牙宮

回覆樓主:

咁樣既 不過我從來無咁拎冰粒!真係既豪$1

珍珠宮

2024年龍年勳章

healthymimi 發表於 22-12-31 14:46

我外賣一定走餐具

侯爵府

我平時買野盡量唔拎人哋店既膠袋。我極憎人哋浪費膠袋。

不過早幾日中招無得出街,焗住叫foodpanda,一日兩個膠袋都覺得自己好曬野!

水晶宮

healthymimi 發表於 22-12-31 14:46

呢樣嘢真係令人好忟。我地一定走餐具,但有啲店舖嘅前線應完就算,摩打手照入餐具 。叫外賣入餐具,送到嚟又係有餐具 真唔明,即棄餐具都要錢,幫你慳錢唔好咩?

子爵府

tkop 發表於 22-12-31 14:19
一年先做三日?

更正了,語音出錯字,覆查嗰時冇留意

子爵府

TMC3012 發表於 22-12-31 15:10
有啲超市係一袋袋包好冰既比人攞, 如要自備袋去裝既, 不如自己帶冰種去算啦
...

我夏天個冰袋入邊一定袋住啲冰種,不過有時穩陣起見,我都會去超市度攞啲冰加重保障。
不過冬天嘅就唔使啦,有保溫冰袋加冰種,肯定啲急凍嘢唔會出事,當然,如果你出街半日
先返屋企,就另一回事⋯⋯

首頁

尾頁

跳至