自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

年青新紀元 發表於 22-12-31 23:47
大學開心過中小學, 因為自由,冇咁多規矩,吾洗著校服,可以自己揀堂同時間, 可以隨便add/drop, 可以拍拖( ...

我兒甥同我講,大學唔受教育局管制,你當佢係一間私人公司咁睇

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

按年紀黎計,小學係應該要玩既時候,大學已成人思想成熟應該係奮鬥既階段,所以香港既教育掉轉左

侯爵府

大學係最自由, 但我最開心係中學

別墅

回覆 野原美冴 的帖子

I am final year 4, I ahve done several part time jobs: retail, call centre, bank office

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

naicha 發表於 23-1-1 12:28
大學係最自由, 但我最開心係中學

研究顯示,人一生最好嘅朋友多數係中學階段識的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

年青新紀元 發表於 23-1-1 12:41
回覆 野原美冴 的帖子

I am final year 4, I ahve done several part time jobs: retail, call centre, ba ...

而家呢個年代,如果cv無工作經驗,搵工會好蝕
我係做大公司,尖子行業(我唔係),新人去到牛劍級數(當然本地亦有),嘩!份cv嘅內容嚇親人,學歷唔駛講,未畢業已有fortune 500公司推薦信,義工/比賽去到海外
如果工作欠經驗,估計第一輪已GG
事實上我哋間中有intern同學,為咗儲經驗會休學做full time intern夠半年甚至一年
不過呢類尖子係習慣好搏

而家如果想上master,除咗成績,亦要儲吓OLE了

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

大學好好玩,天地堂係到周圍遊又可以揀科,有啲科真係好正,好難忘!

伯爵府

2024年龍年勳章

大學真係讀書階段中最開心果幾年
樓主好好享受
我最friend既朋友係大學朋友
中學朋友都好friend
但無乜讀書以外既經歷

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

lovelybaby2015 發表於 23-1-1 01:07
係,sofar到而家最無憂無慮的日子

係呀 天地堂去唱k或做pt. 拍拖又冇人話

水晶宮

畀面勳章

占妹 發表於 23-1-1 13:06
係呀 天地堂去唱k或做pt. 拍拖又冇人話

仲成日自製day off

不過都後悔自己成日玩冇讀好書

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

dougiewoodie 發表於 23-1-1 08:26
我是60後. 我自己是相反, 快樂:小學>中學>大學.

想問吓你屋企唔係窮但點解父母唔幫你比學費嘅?

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-1-1 12:54
而家呢個年代,如果cv無工作經驗,搵工會好蝕
我係做大公司,尖子行業(我唔係),新人去到牛劍級 ...

原來去到搵工階段,義工,比賽都有影響架?

大宅

一人之下 發表於 23-1-1 00:37
成世人最開心就係讀大學

我都聽好多人講讀大學好開心

珍珠宮

大學中學都開心
小學最麻麻

大宅

2024勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝分享. 而家你啲仔女有啲好生活, 有無考慮過讓佢哋嚐試 千金難買少年窮的感受?

侯爵府

大學開心過中小學, 因為自由,冇咁多規矩,吾洗著校服,可以自己揀堂同時間, 可以隨便add/drop, 可以拍拖( ...

我都覺得大學同出咗嚟做嘢都好開心,而其中大學生活係我人生中最enjoy嗰幾年。
起碼讀嗰科係自己揀,係自己志向或者鍾意嘅科目,父母冇得管咁多呢個最重要,開始踏入成人階段,對個世界仲可以有好多諗法,同過多10幾年之後會慢慢變成老油條唔一樣。所以我覺得讀大學嗰幾年係人生最美好嘅青春日子。

侯爵府

野原美冴 發表於 23-1-1 08:48
大學係唔追功課,遲交分數打折,唔交後果係達唔到學科要求,fail你 , 你要再補報讀,係要比錢。功課分數成 ...

其實小學中學唔交功課都會俾人記缺點啦,任何階段唔承擔好個責任都會有付出。

侯爵府

金黑街矇 發表於 22-12-31 23:54
其實,我諗好多人都會係…
大學>中學/小學>>>>番工
起碼我係~

返工 vs 大學,我揀大學
返工 vs 中小學,我揀返工囉

大宅

2024勳章

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

你問我點解我父母唔幫我比學費 是因為由細都大, 我習慣了靠自己.

我小學時代屋企非常窮, 1家8 口靠我老豆一份工作養活, 雖然我是屋企最年幼 我小學年代是沒有零用錢. 我小學6年級 我已去工廠做暑期工, 後來阿哥家姐一個一個大學畢業出嚟工作, 屋企才開始好轉. 但由於我己經慣咗無問屋企人攞錢, 上大學開始便仍是靠自己.

怎樣解釋我屋企非常窮 , 以下照片是我童年深刻的記憶.

我未上幼稚園時, 我屋企樓下每日下畫, 有教會, 聯合國的救濟車 派牛奶, 麥米粥給細路仔. 大約1971年, 香港經濟開始騰升
教會, 聯合國的救濟車才停止服務.
所以我這個年代的, 在大學年代最關心的是 不想再拖累屋企人 亦不想中國有細路仍是在過同一樣的生活.

魚兒小寶貝    發表於 23-1-1 22:26

伯爵府

同意!(emoji)(emoji)(emoji)
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至