自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

piv 發表於 23-1-1 13:49
原來去到搵工階段,義工,比賽都有影響架?

成日話all rounded丫嘛
我講嘅比賽係全港性或全球性比賽

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

brother4 發表於 23-1-1 08:11
好似医科壓力好大?朋友孩子讀咗,見朋友反而不願多談

朋友個女讀醫科、之前喺學校考第一、佢一直都唔使溫書、但話讀醫壓力好大、唔同以前咁容易、而且個個同學都好犀利~

因為全部都是尖子~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dougiewoodie 發表於 23-1-1 16:49
回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝分享. 而家你啲仔女有啲好生活, 有無考慮過讓佢哋嚐試 千金難買少年窮的感 ...

我又未至於去到賭王咁有錢,慾望無窮無盡,人生總係有嘢得唔到嘅
再講,我點幫佢都唔會變靚佢成績變靚佢cv,有d嘢只能靠佢自己。阿媽會俾意見,聽唔聽在佢。例如我女,佢會同我傾take揀唔揀double major或minor, 做唔做hall tutor等等。佢算識幫自己打算,又肯主動傾,我都較放心佢 (佢揀咗double major,讀多咗科嘅結果就係無得去交流,人生總有嘢唔完滿嘅)
阿仔就頭痕d,連搵兼職都未算有專長可以搵到份好工(我女有專長已有本事揀工,只恨時間唔夠用),哎,又唔想做直升機只能慢慢導佢,仲要費神!

dougiewoodie    發表於 23-1-2 00:22

水晶宮

brother4 發表於 23-1-1 08:11
幾個朋友大學生做兼職,同大學科目關係不大,但訓練口才及反應,最後入不同政府工做主任
...

係好事!

男爵府

我女讀神科,所以一定唔係咁,讀三個月課程已經多過a level 兩年嘅書
從小到大讀書都冇壓力,直至入咗大學,百倍奉還

首頁

尾頁

跳至