自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 Cherryville 的帖子

理得英國點呀?最緊要中國好香港好啫去左英國嘅人又唔係唔返來香港
香港最緊要留住班醫護同老師
如果唔係免費醫療同免費教育都冇用

子爵府

sasa615 發表於 23-1-1 17:18
其實外國課程真係無香港咁趕架喎。

外國科目係咪少啲,無中文/常識/普通話/宗教,變相其他英文/數學科可以多啲時間慢慢教

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

maggie92 發表於 23-1-4 08:25
外國科目係咪少啲,無中文/常識/普通話/宗教,變相其他英文/數學科可以多啲時間慢慢教

...

一間外國year 7讀的科目。

English, Mathematics, Science, History, Geography, Health/PE, Visual Arts, Music, Design and Technology and languages。唔覺少好多。

宗教係教會學校先要。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mooskha 發表於 23-1-2 08:15
完全同意。香港教育只著重成果,唔注重個過程。外國係相反,外國係注重個過程。小朋友要享受學習的樂趣, ...

喺外國考公開時都係著重結果。

男爵府

回覆 bb01 的帖子

咁講,香港如果讀到嘅,係真係幾好。名校top 10 學生,或者IB 勁嘅同學仔,前途唔錯!
不過只係中上….係香港都好辛苦…外國舒服好多,只係英國讀到上去比較難,因為名校要同世界各地嘅同學競爭

伯爵府

冇中文讀已經死得,朋友仔仔自細係加國長大,讀完大學係個邊搵唔到本科工作,諗住返香港好易搵工,最慘唔識睇中文,國語唔識,結果都只係搵到份cafe 工作

opclk99    發表於 23-1-4 09:08

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

Cherryville 發表於 23-1-4 09:20
係呀,最慘係 我哋香港出名好pay 嘅政府工都唔輪到佢( 唔識中文已經唔使諗)
都係嗰句啦 如果父母無知真 ...

我囡囡係英國大學畢業,佢話外國同學真係唔係以未來職業選科架,所以文學系/社會學系個的最多本地人讀,反而的專業學系就多海外同學爭,當地人讀完書,好多都係求其揾份工就算,真係比較着重work life balance ,同我哋嘅觀點唔同囉,點都想望子成龍

禁止訪問

伯爵府

Cherryville 發表於 23-1-4 11:07
所以我上一個post就係話,父母期望同仔女期望最緊要相同, 大家都冇期望就梗係好啦, 但係做父母係出錢嗰 ...

冇辦法啦,依家既父母多數將自己投射到仔女身上,以為自己所追求既即係子女需要既,自己經歷唔到都想子女享受得到,可惜係冇了解清楚,只係睇到表面風光,其實全世界都係一樣,成功都需要付出,除非好似你咁講,有錢父母一早就plan埋子女成長後既使費,咁開開心心求其讀就唔使考慮成績囉

首頁

尾頁

跳至