婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ada_fung 發表於 23-1-7 17:10
未搬走前,千祈唔好生bb
6299根本都唔鍾意你老公,又點會鍾意你?你老公咁多年都攪唔掂佢父母。
所以你都 ...

係呀,所以暫時都未有計劃要生bb,一諗起bb無位訓就唔知點算。
但求佢唔好太針對我地,會過得舒服啲。

複式洋房

crazypaper 發表於 23-1-7 15:34
早結婚?你好後生?
有無工作?同老公租屋住啦!你要適應,99都一樣要適應,可能老人家唔慣
佢話唔幫手湊最 ...

我同老公都29歲,唔知係99心目中係咪因為我老公爬左細仔頭,所以覺得早(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

低頭過日子 發表於 23-1-7 17:53
因為結婚前99話出去租樓/供樓好蠢,叫我地留係度住
原本未嫁間唔中上下黎以為6299好好相處,自己執到寶(em ...
咁你而家仲明唔明租樓/蠢定同老人家住蠢?
我話你最蠢係聽左老人家老點。
一山不能藏二虎(女人)啊。
呢度JM 經驗有血有淚,冇人會得閒來離間婆媳既。
29歲後生女做職業婦女有你著數。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-1-7 18:36
咁你而家仲明唔明租樓/蠢定同老人家住蠢?
我話你最蠢係聽左老人家老點。
一山不能藏二虎(女人)啊。

我直頭覺得中哂伏
同老公講想搬走,佢又話啱啱先住,又搬走6299實問發生咩事
我都唔知用咩籍口搬走好

大宅

低頭過日子 發表於 23-1-6 21:50
啱啱新婚,因為我地都無能力買樓,所以同6299住,請問下有咩要注意?
暫時住左一個月,朝早同99打招呼都當 ...

其實真係你諗多左
做返自己,唔洗刻意討好
招呼照打,無禮貌既係佢唔係你
生果照買,唔中意食既係佢既事

ps.我係同住

公爵府

回覆樓主:

好惡劣
如果唔出面租屋,我會搬返娘家住,米當未結婚繼續拍拖
唔同枱食飯,就係想迫走你

珍珠宮

同6299住,等同自殺。
同佢地住,我寧願吾結婚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

低頭過日子 發表於 23-1-7 19:07
係我直頭覺得中哂伏
同老公講想搬走,佢又話啱啱先住,又搬走6299實問發生咩事
我都唔知用咩籍 ...

搬洗乜籍口
咪直接講想二人世界

佢呀媽食飯夾起飯送坐埋一邊食
你老公見到唔會覺得佢呀媽唔鐘意你既咩?

複式洋房

KARORO1030 發表於 23-1-7 19:52
其實真係你諗多左
做返自己,唔洗刻意討好
招呼照打,無禮貌既係佢唔係你

我會努力做好自己
想請問下你同99同住係咪多數入房?
99有俾說話我聽,話我成日係房

複式洋房

lingw. 發表於 23-1-7 20:09
好惡劣
如果唔出面租屋,我會搬返娘家住,米當未結婚繼續拍拖
唔同枱食飯,就係想迫走你

我都覺得佢唔太鐘意我,結婚前都會一齊同枱食,結婚後就分開食。

複式洋房

anna59 發表於 23-1-7 21:20
同6299住,等同自殺。
同佢地住,我寧願吾結婚

而家諗返起都覺得自己太衝動,又急住想係30歲前結婚,結果搞成咁

複式洋房

cecelc 發表於 23-1-7 21:51
搬洗乜籍口
咪直接講想二人世界

我老公話佢係咁,但我結婚前都會同枱食,有次我話約左朋友唔返黎食,點知我返到去見到佢地同枱食

侯爵府

低頭過日子 發表於 23-1-7 00:55
62唔太鐘意我買啲野返黎擺
佢連我間房點擺設都好多意見
其實我都唔想打招呼 禮貌上見人就要打招 ...

你無做錯,見人打招呼係禮貌,佢哋唔應就由佢,仲之自己照講,係自己家教問題。
唯一錯係,未諗好住屋問題就結婚,事實上6299自己頭家生活幾十年,突然多個外人(始終唔係自己父母)黎住,佢地都會好唔習慣,不如搵屋搬啦,適當距離關係會好好多,我結婚23年,未有一日同6299生活過,所以關係一直ok。

複式洋房

free2020 發表於 23-1-7 22:27
你無做錯,見人打招呼係禮貌,佢哋唔應就由佢,仲之自己照講,係自己家教問題。
唯一錯係,未諗好住屋問題 ...

明白~6299啱啱裝修左間屋俾左間房我住,如果啱啱住左無耐就走,6299唔知點諗
定係咪都要捱一年先好頭好尾咁

侯爵府

低頭過日子 發表於 23-1-7 22:55
明白~6299啱啱裝修左間屋俾左間房我住,如果啱啱住左無耐就走,6299唔知點諗
定係咪都要捱一年先:thinkin ...
事到如今, 你只能包容佢地對你的無禮。
婚後, 有冇俾多少家用老人家? 話哂住人地, 當租屋俾租都要俾少少。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-1-7 23:03
事到如今, 你只能包容佢地對你的無禮。
婚後, 有冇俾多少家用老人家? 話哂住人地, 當租屋俾租都要俾少少。
...

有呀~仲間唔中買下水果野食返黎
不過99都話唔食,但第2日會偷偷地食

侯爵府

低頭過日子 發表於 23-1-7 22:14
而家諗返起都覺得自己太衝動,又急住想係30歲前結婚,結果搞成咁
...
阿女你太衝動啦。
何必咁急嫁人
加上人地老人家講左不喜歡你們咁早就結, 你都仲要5醒水, 有哂前因後果,好難要老人家喜歡你。

侯爵府

低頭過日子 發表於 23-1-7 22:55
定係咪都要捱一年先:thinkin ...

咁睇多幾個月,我驚你住到抑鬱咋,留意下自己情緒啦

珍珠宮

低頭過日子 發表於 23-1-7 22:14
...
將心比己,自己都吾想同新抱住啦!無自由
我系你就自己搬走,你依家一定系講愛假,愛系會被燒磨假,乜你父母無阻止你搬入去咩?人系有自尊,無尊嚴,如何生活落去?定系你為左個婚禮,先去結婚。
吾好比6299, 老公 pua 你

珍珠宮

同住同搬出去住,開支吾相差得好遠,如果你老公吾加家用比2老,我糸你老爺奶奶都黑面啦,幫人養女,新抱對男家無建樹。
如果你老公連加家用比佢父母都無能力,扔左佢啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊