自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

goodsnooky 發表於 23-1-7 09:33
大仔十八歲和我喺外國同住,宜家暑假期間有一份不錯嘅工作,之後會讀大學,我要求佢呢兩個月俾家用,算唔算 ...

外國文化不同香港,俾家用就。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

天貓 發表於 23-1-7 10:35
就算我媽咪老一輩都從耒無叫….後生初初出來做野會有好多駛用,衫褲鞋,佢都會同朋友出吓去有自己節目,自 ...
我當年見我朋友咁慘... (我同朋友都係同期出身做野, 我係唔洗比家用), 我提醒自己唔好咁樣... 佢媽當年都係話"幫佢儲".. 啱啱出黎社會, 又要裝身, 又要飲飲食食... 仲要買下無謂野令自己開心.. 就算大洗下我都覺得OK...

大宅

暑期工唔會收,不過會叫佢請下長輩和屋企人食飯,其餘$儲起留番自己將來進修或旅行用

珍珠宮

回覆樓主:

我會先笑口口問下,“大個仔啦喎,以後頭家你可以同大家一齊擔負起了。打算比幾多呀?”

如果佢明白事理的話,話比4000,我會收2000,比少少甜頭佢,始終佢第一次出來做嘢。

到正式做嘢時先會按比例收。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

暑期工實習呢啲唔會叫佢俾啦!買衫social娛樂都所剩無幾….

家用會等畢業後做長工先

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

只可以話家家不同
我做法,畢業前兼職收入自己儲
畢業後正式工作ㄧ年後要交家用
目的係想他儲ㄧ點錢
又要學懂對家庭應付的責任

侯爵府

好媽媽勳章

yauchuchu 發表於 23-1-7 10:26
第一份正職先俾
暑期工當俾佢儲下零用錢
當年我做暑期工阿媽要我俾家用
我自已當年有幫人補習,咁我媽知道後就無係零用錢俾我囉(我覺得ok既)!而我有朋友同我分享(佢2x歲),佢當年做暑期工,佢媽要求佢俾家用,我fd勁反感(佢覺得唔俾零用錢ok,但問返就唔得,同埋佢屋企唔係窮),我fd一怒之下,就無再返暑期工

男爵府

回覆樓主:

xxx

珍珠宮

Glau 發表於 23-1-7 10:18
我朋友個仔喺外國讀書由高中到Master,番黎喺香港搵到份工,一齊住佢叫俾家用,但個仔話外國啲同學唔興比家 ...
咁叫佢搬出去住,就可以吾使比家用

伯爵府

2024年龍年勳章

黑白豬 發表於 23-1-7 10:47
我自已當年有幫人補習,咁我媽知道後就無係零用錢俾我囉(我覺得ok既)!而我有朋友同我分享(佢2x歲),佢當年 ...

當年暑期工都係幾千蚊,搭車、每日食飯剩低既錢用黎買下衫、同朋友唱K睇戲都叫仲有少少錢儲,但俾埋家用就無得儲錢

當年我有幫人補習,為咗唔俾阿媽克扣零用錢,我扮學校溫書遲放學

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

大仔十八歲和我喺外國同住,宜家暑假期間有一份不錯嘅工作,之後會讀大學,我要求佢呢兩個月俾家用,算唔算 ...

我囡大學year one就返part time ,有份穩定唔錯收入,佢出糧就留自己生活費,其餘就主動俾我做家用,份家用係多過佢生活費,但我冇用,幫佢儲起晒,佢唔知㗎。(從來無出聲要家用)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

正式出來工作才收

伯爵府

2024年龍年勳章

lojo11 發表於 23-1-7 10:34
我朋友一返工就被要求比50%家用... 佢做sec, 又要買返工衫, 又想第一份糧買份禮物比自己都唔夠錢... 佢好 ...

50% 真係有無搞錯
我知我媽睇錢好重,正式工作之後唔會同佢講幾多人工,永遠講少,唔係唔想俾家用(每月都俾緊過萬),而係佢會幫我計住每月份糧幾多、洗費幾多、會儲到幾多錢 …… 真係痴線

伯爵府

暑期工咁少錢唔好要啦,如果當年我暑期工我屋企人即問我攞家用我會好唔開心,搵得雞碎咁多仲要俾,咁我寧願唔返了

如果我仔女畢業後頭一年我唔會攞家用住,但就會講定頭一年俾佢留錢裝身同學下點運用啲錢,一年後就要開始俾家用

wiiabcd    發表於 23-1-7 11:10

象牙宮

回覆樓主:

正式全職半年後,我只會叫佢比返自己份伙食錢,床位免費

侯爵府

fitceo 發表於 23-1-7 10:07
暑期工唔會收家用,正式畢業出身長工先收。

X2

珍珠宮

lojo11 發表於 23-1-7 10:39
我當年見我朋友咁慘... (我同朋友都係同期出身做野, 我係唔洗比家用), 我提醒自己唔好咁樣... 佢媽當年都係 ...

係呀,如果比屋企追家用,其實真係幾慘⋯⋯就算你想個細路識儲錢,都係俾返啲利是錢佢,佢先會吾捨得洗,因為係佢自己啲錢

不過,我媽咪唔迫,我哋反而唔好意思唔俾,覺得佢會為我哋諗好多……又無咁大壓力

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔好要家用,但會要求佢識做請長輩食餐飯。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

正式做嘢先會要佢俾家用

如果係暑期工, 會叫佢請下屋企人食嘢

公爵府

一開始就要
多少都要,幾百也可

教識佢係責任

我媽媽也是這樣教我

首頁
12345...10

尾頁

跳至