自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我想問個位孔醫生的講法,係咪取消隔離令,意思話如確診仲係陽都可返工呀?咁咪傳染哂成公司啲人,就算唔食飯都要飲水掛,咁即是要除底口罩啦,發覺呢位醫生講野有時都冇sense,有啲醫生就話唔好當新冠係流感咁簡單,而佢就話當流感,如取消隔離令,以後啲人中招都要即刻返工,即是你返工係你隔離的同事分分鐘係陽人,就算睇醫生取假紙只得1日,中招基本都要3日先轉陰,究竟要市民點做

子爵府

Abull 發表於 23-1-10 15:07
我想問個位孔醫生的講法,係咪取消隔離令,意思話如確診仲係陽都可返工呀?咁咪傳染哂成公司啲人,就算唔食 ...

按常理,醫生都知無可能一日就好,咁係咪會開多幾日假呢

大宅

牛年勳章

是但啦

男爵府

什麽時候放寬口罩令?

風繼續吹,不忍遠離...

伯爵府

2024年龍年勳章

是旦啦
係攞病假要睇醫生麻煩啲啫
所有醫生都要俾covid病人睇先得
唔係好難拎假紙

水晶宮

回覆 cupid0627 的帖子

按常理, 普通傷風感冒除非病徵重, 否則都係開1至2日病假, (藥就食2,3日), 所以如果解除左隔離令, 大家要當佢普通病咁, 唔再理佢陽唔陽

珍珠宮

Abull 發表於 23-1-10 15:07
我想問個位孔醫生的講法,係咪取消隔離令,意思話如確診仲係陽都可返工呀?咁咪傳染哂成公司啲人,就算唔食 ...

唔洗確診

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

elbar 發表於 23-1-10 12:23
香港逐步復常,政府專家顧問、香港大學醫學院內科學系臨床教授孔繁毅今早(10日)於港台節目《千禧年代》表 ...

無病患者係咪可以除口罩?!!

子爵府

醒目開學勳章

好快確診都當冇野,要繼續返工。未死得吖嘛

男爵府

1314625 發表於 23-1-10 16:50
回覆 cupid0627 的帖子

按常理, 普通傷風感冒除非病徵重, 否則都係開1至2日病假, (藥就食2,3日), 所以如果 ...

而家普通醫生唔睇確診者的,要去申報後先可以去指定診所。如冇隔離令,只得1,2日病假,咁啲陽人又可返工,咁傳染到週圍都係,講真如你隔離同事係陽人,傳染性高你地怕唔怕先

子爵府

cbeyond 發表於 23-1-10 14:03
是旦啦
咪好多人話係感冒,咁應該都唔會介意確診同事返工
最大風險都係除口罩飲水,大家一齊有感冒啫。
點會吾介意,見到有人吾帶口罩坐地鐵,即刻所有人都避開佢,有點甚至一咳,即刻所有人都走

子爵府

如果新冠咁簡單就吾會咳到甩肺啦

象牙宮

cattz288 發表於 23-1-10 14:21
確診會發燒,好辛苦架喎

我一家3口都無發燒喎,老公連病徵都無,阿仔喉嚨乾,少少咳,我都係少少咳,腳板底成日出汗

象牙宮

Abull 發表於 23-1-10 16:59
而家普通醫生唔睇確診者的,要去申報後先可以去指定診所。如冇隔離令,只得1,2日病假,咁啲陽人又可返工 ...

感冒都要怕?以前感冒無人返工返學?

象牙宮

mimi199188 發表於 23-1-10 17:04
如果新冠咁簡單就吾會咳到甩肺啦

我老公完全無病徵,撩喉嚨先有微線,我有咳但無甩肺,又無鼻塞,仲弱過平時感冒囉

大宅

病假都冇埋

水晶宮

回覆 Abull 的帖子

(戴定頭盔先) 首先我代表其人, 只係我自己諗法:
我擔心架, 但我又明白無可能清零, 而且這一天遲早來臨. 正如有人經常問點解唔取消口罩令一樣, 我唔係好想架, 但又係遲早會取消, 所以唯有自我保護, "迎接"這一天(取消口罩令同隔離令)

珍珠宮

玩具勳章

熊熊老婆 發表於 23-1-10 13:22
根據我嘅理解,
80歲以上嘅人士接種滅活疫苗居多,
而死亡人數亦都係80歲以上居多,

因為打針防重防死架麻,d人又過滅活好過伏必中

珍珠宮

玩具勳章

無話可說 發表於 23-1-10 17:26
我老公完全無病徵,撩喉嚨先有微線,我有咳但無甩肺,又無鼻塞,仲弱過平時感冒囉
...

我2個朋友12月中到而家仲咳緊,其中一個平時好健康

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無話可說 發表於 23-1-10 17:24
我一家3口都無發燒喎,老公連病徵都無,阿仔喉嚨乾,少少咳,我都係少少咳,腳板底成日出汗
...
咁我家果條毒株好勁, 個個都發燒, 發冷, 我已係好彩, 無喉嚨勁痛, 所以最快好返係我
放下自在

首頁

尾頁

跳至