自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

2024勳章

坤記糕品專家即將結業!這家屹立深水埗超過60年,多年入選《米芝蓮指南》街頭小吃推介的傳統糕品,日前網傳其結業消息,今日(10日)《星島頭條》記者獲店主傅先生確認,坤記糕品暫定在今年五月結業。
坤記糕品專家,1960年代於深水埗推車仔起家,後輾轉買下現址福華街舖位,多年來由傳家兄弟一直經營,承傳父輩源自順德的傳統糕點手藝。日前香港居住的日本YouTuber 「May in Hong Kong」在IG卻表示小店結業在即,不少網友均留言表示可惜!

《星島頭條》記者今晨致電坤記糕品求證,老闆傅先生證實確有榮休打算「不過冇咁快(結業),暫時打算做到五月。」傅生坦言決定已有一段時間,且子女也無意繼承父業,如無意外今個新年,會是最後一年售賣當店馳名新年油器。「年紀大呀,太辛苦,做唔嚟啦。」他概歎道。不過,問到糕店命運會否有轉機,會否有師傅願意接手,在未來換個地方或形式繼續經營,傅生就未有落閘「暫時未有人會接手,不過第時嘅嘢話唔埋嘅,遲吓再算啦。」說罷便指「要賣糕啦!再講啦!」旋即掛線。

侯爵府

好媽媽勳章

可惜,出親深水埗都買白糖糕
開心每一天

象牙宮

回覆樓主:

未食過喎 後生唔接手,就只有結束

伯爵府

2024勳章

雪影 發表於 23-1-10 16:12
可惜,出親深水埗都買白糖糕

白糖糕好食唔酸

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

蛋花湯 發表於 23-1-10 16:10
坤記糕品專家即將結業!這家屹立深水埗超過60年,多年入選《米芝蓮指南》街頭小吃推介的傳統糕品,日前網傳 ...

好多年前伯伯整得好食,只係價錢好貴,後尾佢又貴又唔好食。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以前有幫襯,但佢越賣 越貴,又細舊,已好耐無幫襯

大宅

會唔會遲d又番生

男爵府

紅豆糕(emoji)(emoji)

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

預咗, 貴得離譜, 每件糕要磅過先計收幾錢,佢話個個形狀唔同, 梗係要咁, 我心諗, 又唔係啲咩貴價食材, 千足金就話啫, 不過佢要咁諗都冇辦法, 奈何呢種精準經營手法, 遇到平民區街坊會覺得太mean 太計較, 近年已見好少人幫襯

伯爵府

Anpanmama 發表於 23-1-10 16:19
好多年前伯伯整得好食,只係價錢好貴,後尾佢又貴又唔好食。

以前鍾意食佢嘅砵仔糕c6鍾意佢嘅芝麻卷同白糖糕,但就愈賣愈貴同埋嗰幾個阿姐啲態度好到呢

伯爵府

2024年龍年勳章

我覺得唔好食, 可能唔岩我口味
上次買左個咸茶果, D料小到嚇親
我~好~幸~福~呀~

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

jollyma 發表於 23-1-10 16:22
預咗, 貴得離譜, 每件膏要磅過先計收幾錢,佢話個個形狀唔同, 梗係要咁, 我心諗, 又唔係啲咩貴價食材, 千足 ...
我第一次聽到要過磅先計幾錢
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

貴, 不是十分好食, 試一次就夠

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

doorts 發表於 23-1-10 16:20
會唔會遲d又番生

有可能架,之前好多話唔做,市道好又開返

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又貴又唔好食,覺得佢d糕太“瀉”水汪汪唔得實

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

下一代唔繼承就完結架啦!

子爵府

回覆樓主:

又貴又麻麻地

珍珠宮

回覆樓主:

紅豆糕還可以

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好食,執係遲早的事

公爵府

唔可惜 難食咗好多十年