想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 ymc_83 的帖子

過左年放鬆心情希望你一擊即中我雖然未試ivf 但其實本身我有d抗拒 一來用錢 二來驗好多野又要打針個身體同精神都好攰
但過完年或者我都要試試

複式洋房

siubobobo 發表於 23-1-23 23:10

過左年放鬆心情希望你一擊即中我雖然未試ivf 但其實本身我有d抗拒 一來用錢 二來驗好 ...

承你貴言,多謝你(emoji)(emoji)我係排公家IVF, 下月終於都等到第一次開針了。私家就真係太貴了,負擔唔起。

大宅

ymc_83 發表於 23-1-23 23:15
承你貴言,多謝你(emoji)(emoji)我係排公家IVF, 下月終於都等到第一次開針了。私家就真係太貴了,負擔唔起 ...

其實如果返工安排到,去台灣都唔錯,聽唔小人分享大約5-6萬,成功率比香港高。
香港公家都要3萬左右,但太佛系了。

複式洋房

都好呀 至少你都check過晒身體健康先開始做~我除左家計會個類 其實都冇認真驗過
我都懷疑我有瘜肉個類~ 我尋日dodo完有血絲 以前冇 驚驚

複式洋房

annielo2002 發表於 23-1-24 01:27
其實如果返工安排到,去台灣都唔錯,聽唔小人分享大約5-6萬,成功率比香港高。
香港公家都要3萬左右,但太 ...

我都想。我老公公司難請假呀⋯⋯喺香港做佢都好多怨言,佢對於IVF只係一半半願意,好難先勸到佢肯去做。台灣應該未必肯去⋯⋯公家排到就做左先,唔得先再算(emoji)

複式洋房

siubobobo 發表於 23-1-25 18:32

都好呀 至少你都check過晒身體健康先開始做~我除左家計會個類 其實都冇認真驗過

好慶幸Check過冇咩婦女病,我老公果邊係樣樣都剛剛合格⋯⋯不過我AMH低,之前check得0.7,最近check升返少少,得1.幾,中藥同針灸應該真的有幫助,希望下月開針時,再提升,會比較好。

複式洋房

我都係岩岩開始返睇中醫同做運動你備孕左幾耐決定ivf?
你早早開始排公家叻叻

複式洋房

siubobobo 發表於 23-1-25 21:23

我都係岩岩開始返睇中醫同做運動你備孕左幾耐決定ivf?

運動,我一路都有做開。不過,中藥食左一段時間,搞到自己肥咗不少。以前食極唔肥架(emoji)(emoji)

複式洋房

KateCow 發表於 23-1-15 17:37
宮外係咪要切一邊輸卵管?如果得返一邊就快啲做 ivf

Haha 我都係,M 時其實最輕鬆

首先多謝樓主開呢個post
我正正心裡面諗緊呢個topic
亦經歷無晒方向的低潮中

同KateCow sis一樣
我都係諗住自己咩都準備好晒
屋呀、錢呀、心理呀先去準備做個負責任的媽媽
點知個天就係唔俾我 同樣高齡好友(39+)一結婚話生就有仲要兩年抱兩
我就IVF 中藥 艾灸 排卵期 食supplement都做齊
都係唔得
下一步已經唔知點做好
IVF完全唔適合我 因為我開針抽卵期間會好緊張
直頭會失眠 中醫有話可能係啲hormones影響
上個月放完胎成個星期訓唔到 宜家講起IVF的經歷我啲眼淚都停唔到 好難同人傾訴 T^T

結論:咁大個人先發現自己唔識放鬆 >_<

複式洋房

回覆 stronger1163 的帖子

咁你做左一次ivf?之後唔打算去做了嗎?

我知道大家都好想快d中
但事實上眼見身邊都有d夫婦唔生 以前我會諗佢地想二人世界 有更高質的生活 其實可能家家有本自己的經

其實唔生既人生係唔係一定好似好悲哀咁

我每次m到係最放鬆 一到排卵時好擔心自己唔識排
計紅d計到我已經想放棄 想不如skip一個月 下月再努力
我點都諗唔明唔計排卵既夫婦係點中既 哈哈~

複式洋房

你唔介意 可以係到分享下~或者當係打diary咁
打左出黎舒服d

我覺得ivf真係好似好辛苦咁
錢又貴 時間又用得多
又要受身體同心理壓力
見網上share 又唔係百發百中咁
我好佩服努力過同在努力嘅每一位~

複式洋房

siubobobo 發表於 23-1-28 19:43

咁你做左一次ivf?之後唔打算去做了嗎?

我2021做過一次IVF
2022轉左醫生做IVF 當中抽了三次卵 放了一次胎
唔識養卵 成績很差 令精神狀態就更差
爭啲以為自己有抑鬱

宜家試下繼續睇中醫艾灸
調整返心情同養返好身體先
身心影響下真係殘了很多
另幫先生諗下點改善
IVF醫生講過先生情況很難自然
不過IVF期間先生冇乜養生
咪宜家又試下逼佢養生睇吓點

近日朋友努力左5年IVF bingo左
推介睇「養卵聖經」書
你有興趣又睇吓啦♡

男爵府

siubobobo 發表於 23-1-12 10:14
可以點接受自己生唔出

我都爭扎中,岩岩流左,第3次了。每次小產的痛和驚慌和初孕既不適都會令我對下次懷孕卻步,但當每次真正失去既時候,心底裏都會計劃幾時再試。

我都驚我真係生唔出,成日都同自己講兩個人生活下去都唔差,但心底仍想要小朋友。以前我想要大家庭,想生3個,但宜家…生到1個已是奇蹟了

複式洋房

我上年直情係抑鬱狀態
unfollow 晒有BB的frd, 又唔睇邊個邊個明星生仔的post
唔出席好多小朋友的聚會
有幾個好frd的同事group 佢地都係媽媽, 成日share bb 日常, 我mute左, 冇出聲
來M第一日就會睇會唔會有人bingo但會出血
又成日喊
我覺得我有精神病

複式洋房

回覆 chelseywong 的帖子

咁你都係易受孕wor有冇去check 係咩問題呢?

我個同事頭2次小產, 後來都生左1個健康小寶寶, 近來又一次小產

可能你機會都大
但我都明, 經過咁多次, 身體心理都會好累

我自己都好想放棄了, 但老公又話佢想要, 個下... 我有D唔識面對... 老左會點呢? 佢會唔會怪我呢~~ 係咁亂諗野~~

複式洋房

siubobobo 發表於 23-1-30 16:00

我上年直情係抑鬱狀態

完全明白你
抱抱 ♡

暫時我用跑步瑜珈尼解鬱 好有效
你都試吓♡
同埋有運動 血氣好啲 卵都好啲

別墅

siubobobo 發表於 23-1-12 10:14
可以點接受自己生唔出

用左個幾月接受,之後做ivf

伯爵府

生唔出2人世界仲舒服,除非另一半有要求。

別墅

siubobobo 發表於 23-1-30 16:00

我上年直情係抑鬱狀態

我同你一樣,我之前都係遠離所有有BB嘅朋友
佢地一問點解仲唔生,我只可以答「想2人世界」但其實生唔到

洋房

連續2次小產
一次自然,一次ivf, 都係過唔到8周

身心俱疲

呢次打擊,我退哂所有ivf WhatsApp group, delete哂所有資訊

有諗過去中泌繼續做ivf, 可以從pgs 同免疫入手,但我突然好累

我老公偏向放棄,話我已經打左無數咁多針,中西藥加埋幾乎佢成世食既藥,已經盡力就算

前路茫茫,明年1月已經40+1

而家訓係醫院等藥流,更覺得淒涼

我知一定有人比我更慘更努力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊