自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

由細到大 我都係一個好中意試唔同活動嘅人
但偏偏 係我媽眼中只有讀書
所以每當我好興奮分享我嘅興趣我嘅目標
佢唔會去嘗試了解或支持
只會話唔好試或恥笑
或潑冷水話我唔會得
甚至我成年後有嘅夢想同目標
佢都只會否定
久而久之 就算幾多人鼓勵我或肯定我
我內心都覺得我一無是處 係個loser
大個左理性上知道佢唔係有心
但的確影響好大
我唔敢比人知我有咩夢想
因為我覺得我嘅夢想或興趣係可恥
我唔敢嘗試 因為我怕失敗 怕比人睇唔起
我由細個自信滿滿 到宜家係一個自卑加負面得可怕嘅人
我知道佢哋無心
但我好希望如果你係家長
如果小朋友有天馬行空嘅諗法或夢想
希望你試下了解支持

poodlema    發表於 23-1-13 16:29

寶石宮

2024年龍年勳章

Joant 發表於 23-1-12 23:40
所以每當我好興奮分享我嘅興趣我嘅目 ...

明白你嘅感受

現代唔同,希望而家嘅父母,懂得多諗一步
幸福可以好簡單

侯爵府

BBJOJO 發表於 23-1-12 23:41
明白你嘅感受

現代唔同,希望而家嘅父母,懂得多諗一步

多左d係嘅
但都見好多家長只係想個小朋友向自己期望個方面發展
我覺得唔使一定要自己都對小朋友興趣好有好感
但要比佢知就算阿媽唔識 你想 你有心 都會支持你

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

通常係父母家境麻麻,認為讀多d 書將來可以做律師做醫生賺好多錢,其他興趣冇用賺唔到錢,所以不停要細路讀書,其實都唔怪得父母,佢都係想下一代有好d 既生活啫

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

明白你
作為家長好多時需要既係同理心加鼓勵,而唔係以理性作盾牌既否定
希望你早日可以做回自己找回自信

侯爵府

廷廷媽 發表於 23-1-12 23:49
通常係父母家境麻麻,認為讀多d 書將來可以做律師做醫生賺好多錢,其他興趣冇用賺唔到錢,所以不停要細路讀 ...

明白
但有心都可以兼顧嫁嘛
再者
又有d小朋友真係無天份讀書
最後兩頭唔到岸都慘

大宅

2023年兔年勳章

感謝分享

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 Joant 的帖子

曾睇過一個分享,大概意思係話夢想唔需要喺未做前同人講,有時講左完成唔到都無意思,行動先係最重要,做左有d成績先同人分享都未遲。出眾或好成功嘅都係得一小部分人,大部分都係平凡人,自問只能做平凡人。
我細個家人都係幾乎剩係想我讀書,大個自己興趣嘅野,佢地都係覺做來無用,不過佢有佢講,我有我玩

大宅

同意,老一輩覺得讀書叻搵到錢先威同有用,希望我地呢一代唔好再係呢個想法

男爵府

你係圓緊你母親的夢想。

伯爵府

2024年龍年勳章

做父母既梗係想仔女將來有安穩生活
以前經濟模式單一
有夢想換唔到飽飯
所以大部分基層父母好現實

呢一代既父母學見識多咗、家庭富裕咗
會支持仔女既夢想
但大前提係同時培育佢地有能力去選擇
狀元為咗實現兒時夢想去揸巴士
同只能夠揸巴士維生
係兩回事

RAA    發表於 23-1-13 11:47

珍珠宮

我會俾小朋友去學自己既興趣,但我都要求佢要俾心機讀書,除非真係好努力都讀唔好,真係閱讀有困難,咁就無辦法,唔係我覺得讀書同興趣夢想無抵觸

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

舊時好多父母都係咁,可能佢地唔識表達……

水晶宮

畀面勳章

我都明白,不過我處境係因為細個屋企窮,乜都唔可以做,去社區中心學幾十蚊畫班已經極限。到後來大個d唯一夢想係讀大學,因為聽人講讀大學可以搬出來住宿舍

水晶宮

畀面勳章

yauchuchu 發表於 23-1-13 07:15
做父母既梗係想仔女將來有安穩生活
以前經濟模式單一
有夢想換唔到飽飯

係,以前基層邊有講夢想

而家做基層都好過以前

社會資源豐富咗

伯爵府

2024年龍年勳章

以前父母無錢,要脫貧只有讀書
社交圈子/眼界窄,交往既家境差唔多
為口奔馳,搵一餐得一餐
佢地既夢想係有得開飯

依家父母有餘錢報興趣班、去旅行
有夢想都要有錢去support
運動音樂既要搵名師名教練指導
創意手藝既要買材料要投放資源
要創業唔止係眼光更需要一筆資金

所以我好理解上一代父母對夢想既睇法
亦都明白現在支持仔女有夢想既重要性
但同時要在現實生活取個平衡

公爵府

回覆樓主:

我父母眼中都只有讀書
想子女做搵到錢的工作,可以講比人聽可以威

我做運動,話我有乜用。

多次問我份工有冇得升 (冇得升),對我搖頭嘆氣

佢會攞自己以前份工同我比,話自己勁

成日話我「冇鬼用」

我想講佢地仲冇用,我冇結婚驚我霸住佢間屋,親生女都唔住得

比家用話冇收過,話我喺度食喺度唔係公錢?

我搬走自己買左樓

好長,講唔完,每日都叫自己唔好諗

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我自己細個都有夢想 父母阻止 當然最後無疾而終所以到我自己做媽媽 我女同我講佢夢想時候我就全力支持佢去追夢 同佢講既然鍾意就全力以赴 無想過佢會比讀書更加努力

終於夢想成真 成為一個出色嘅運動員

就算好似我仔 雖然讀書都叫可以 但佢話夢想要揸巴士 那怕只係揸一年都滿足 我一樣話可以 你讀完大學做乜都得

Prosperous    發表於 23-1-14 12:57
LOVE074    發表於 23-1-13 18:10
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有冇錢都好,總有父母扼殺仔女夢想。

子爵府

我會俾你去試,但讀書係學生嘅基本責任,兼顧到就無所謂,唔係一句夢想就乜都唔洗理

首頁
12345...9

尾頁

跳至