自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

各位JM小心睇實D小朋友搭電梯呀, 尤其是出左香港, 好多地方D設施無香港咁多安全性設計架

https://thumbs.gfycat.com/Jaunty ... size_restricted.gif
貼LINK唔直接貼圖, 細膽唔好點

▲俄羅斯莫斯科地鐵站驚傳手扶梯夾人的恐怖意外。

俄羅斯莫斯科地鐵站驚傳手扶梯夾人的恐怖意外!一名11歲男童和父親搭乘手扶梯,男童好奇把頭伸出手扶梯外,結果不慎卡在天花板隙縫中,當下爸爸著急想將兒子拉出卻無法幫助兒子脫困,兒子頭部被擠壓,全身多處粉碎性骨折,目前正在醫院接受治療。

根據《每日郵報》(Daily Mail)報導,該起意外發生於俄羅斯的Okruzhnaya地鐵站,3日上午,11歲男童米沙(Misha)與父親搭乘手扶梯時,從影片可見,米沙突然間好奇將頭伸出手扶梯外,沒想到他上半身不慎被卡在手扶梯和天花板縫隙中,爸爸試圖解救兒子,但卻無能為力,路人也紛紛上前幫忙,但手扶梯卻仍移動中,畫面相當驚悚。

報導指出,手扶梯在該起意外發生約1分鐘後才被停止,現場留下大攤血跡,急救人員解救了男孩並送往醫院。男孩被發現全身多處粉碎性骨折,包括下巴脫臼,以及頭部受傷和嚴重瘀傷。

針對這起事故,莫斯科鐵路公司發聲明表示,手扶梯停止運行後,醫務人員很快地被叫到現場,目前男童在醫院治療,莫斯科鐵路公司也說,在手扶梯的入口處,有一個警告牌,警告孩子們在手扶梯移動時家長需留意,呼籲市民在所有鐵路基礎設施上嚴格遵守安全行為準則。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kwokdicken 發表於 23-1-13 14:01
各位JM小心睇實D小朋友搭電梯呀, 尤其是出左香港, 好多地方D設施無香港咁多安全性設計架

https://thumbs.g ...

我細細個都係甘,一模一樣,我當時係逆行返,甘就個頭出返黎,我都覺得自己好叻,當時冇大人陪同,自己唸方法解決,果陣係10歲到
日本の平安を祈ります

伯爵府

kk80400 發表於 23-1-13 15:20
我細細個都係甘,一模一樣,我當時係逆行返,甘就個頭出返黎,我都覺得自己好叻,當時冇大人陪同,自己唸 ...

好危險
咁你當時差D死左呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

点解咁遲鈍, 一分鐘先有人識得去㩒停個扶手梯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我細細個都係甘,一模一樣,我當時係逆行返,甘就個頭出返黎,我都覺得自己好叻,當時冇大人陪同,自己唸 ...

你係好彩, 可能當時罅隙唔係細, 無夾實你個頭, 否則。。。
你要引以為鑑, 好好教導你的仔女, 唔係次次咁好彩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這種意外不是第一次發生,所以香港加左塊牌,扶手電梯腳有個按鈕可剎停部電梯,如果當時有人按動就不用等1分鍾,傷勢可能無咁重,希望男孩早日康復,條片唔睇怕發惡夢。

子爵府

你唔係叻係好彩

saladhk    發表於 23-1-13 20:13

珍珠宮

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

伯爵府

日本會有個牌放那個位防止意外,
香港都好似有

大宅

回覆樓主:

香港果個位前一般會吊個膠牌,等人唔好伸出去,未到果度個牌已經撞頭先!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

saladhk 發表於 23-1-13 15:35
你係好彩, 可能當時罅隙唔係細, 無夾實你個頭, 否則。。。
你要引以為鑑, 好好教導你的仔女, ...

唔係細架 扶手電梯向上 我就逆行向落,所以先有位伸返個頭出黎

珍珠宮

ming1120 發表於 23-1-13 15:41
你唔係叻係好彩

唔係細架 扶手電梯向上 我就逆行向落,所以先有位伸返個頭出黎

其實扶手電梯向上行,你個頭攝入3角位,只要你行落,扶手電梯相反方向,但頭就唔會攝住個3角位,即係吞返個頭出黎,果陣條頸係損咗,係1秒間你要係痛之除再唸辨法拎返個頭出黎,果陣得10歲炸,不過當然要快,好似短片甘佢再攝埋入牆就難救,但如果佢初初第一時間爸爸抱住佢向落方向行,就會吞返個頭出黎

珍珠宮

kwokdicken 發表於 23-1-13 15:26

好危險
咁你當時差D死左呀

其實都幾搞野,係度打出黎,都有人竟然覺得我好彩,我甘細個唸到嘅野,而家係度解釋,都會有人唔明?係我打得難明定係?

攝角位嘅原動力係來自電梯向上,如果你快過電梯向上嘅速度向下走,咪會解咗向上嘅動力,再快d咪可以拎返個頭出黎囉
日本の平安を祈ります

水晶宮

自動電梯,由幾歲可以自己撘開始,就比大人教唔可以伸頭伸手出去。。。。

大宅

2023年兔年勳章

叻到夾到個頭

大宅

的確叻,無嚇到呆左,即時向下行,好彩無人塞住你

大宅

2023年兔年勳章

kk80400 發表於 23-1-13 18:09
其實都幾搞野,係度打出黎,都有人竟然覺得我好彩,我甘細個唸到嘅野,而家係度解釋,都會有人唔明?係我 ...

原動力?你試吓條扶手膠比較啜加接觸點係肉嘅地方就知乜係好彩

首頁

尾頁

跳至