自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

「返老還童」不只是傳說?美國哈佛醫學院有科學家最近公布一項研究,透過控制細胞操作,成功令失明的老鼠重新恢復視力,也讓老鼠的腦部、肌肉及腎臟細胞,回復至比原本年齡更年輕的狀態,成功程度最多高達75%以上。科學家未來目標,是希望把技術應用在人體上,以達到抗衰老功效。

美國哈佛醫學院布拉瓦特尼克研究所遺傳學教授David Sinclair與研究團隊,近日公布一項研究,結果已於12日在權威生物科學期刊《細胞》上刊出。

研究團隊透過多次重置老鼠細胞,發現「衰老是一個可逆轉的過程」,衰老速度可被提升,但也可以逆轉,重返年輕。團隊發現會令老鼠衰老的關鍵,並命名為「ICE」(Inducible Changes to the Epigenome)。

團隊透過實驗,把幹細胞注射至老鼠的不同部位,並向老鼠餵食抗生素,以開啟基因重置關鍵,結果成功令失明老鼠重新恢復視力,而老鼠的大腦、肌肉以及腎臟組織,也由原本年齡回復至比較年輕50%至75%的狀態。

目前團隊正在靈長類動物上,進行相關基因重置的測試。團隊未來目標,是希望能把該技術應用到人體上,以對抗人體衰老過程。在考慮到倫理安全等問題,預計臨床實驗試行上需時10年。
https://topick.hket.com/article/3442769?r=cpstni

可以醫返好個腎大劉福音

公爵府

2024年龍年勳章

有好多錢就話啫!
返老還童?長生不老?
又要繼續返工?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

遲早都發現
然後有錢既人越來越長命

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

會唔會好快生cancer 死呢?

男爵府

回覆樓主:

又喺nmn

珍珠宮

揾拜總桶試下最有說服力

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔相信有呢種技術,感覺似小說橋段世界末日前既研究,可能到時喪屍橫行。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

希望無後遺症

如果可以返老還童,可能改善到好多病患嘅痛苦,好事

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-1-17 10:58
會唔會好快生cancer 死呢?

係,可反老還童但冇講唔會病喎,還左童都可以病死

珍珠宮

回覆樓主:

複製基因,制造優質人類,長生不老,呢個就絕對有可能。
都已經老左,好難返轉頭,例如外貌,身形,整形都有排整

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

失明都可以恢復視力,係就好!

珊瑚宮

回覆樓主:

抗衰老啫, 無講唔會死, 亦無話唔會病喎

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

返老還童就大可不必,但如果能回到年輕既器官狀態,即係好多病都可以醫?咁絕對係好事。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔明逆天而行有咩好
人類永遠不死係災難!
糧食,疾病,科學怪人.....
製造呢D细胞既人係魔鬼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Png 發表於 23-1-17 11:48
唔明逆天而行有咩好
人類永遠不死係災難!
糧食,疾病,科學怪人.....

逆天而行左好耐啦人類
正面叫進步/進化/改進

侯爵府

人又可以返老還童, 但地球資源唔會, 人類越長命個地球毁滅得越快
不過我相信大自然生態平衡, 到可以返老還童
大自然又會殺啲瘟疫病毒出嚟消滅咁啲人類

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

不是病就是戰爭

子爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 23-1-17 11:51
逆天而行左好耐啦人類
正面叫進步/進化/改進

我知吖,
但我睇到呢樣野係負面多
再咁落去係人類災難
控制呢種技術既人更加係魔鬼

當然,對個人來講,愈老愈精靈,盲都開眼緊係正啦,
不過我覺得咁係好恐佈,老不死!

only 個人想法!

翡翠宮

Png 發表於 23-1-17 12:04
我知吖,
但我睇到呢樣野係負面多
再咁落去係人類災難
唔好話長生不老,
人工授孕、治癒多種致命疾病,減低夭折率, 提高人均壽命
移除大量森林, 採取大量天然資源俾人類使用
當全球人口再進一步上漲到地球都無法承受
自然資源糧食都唔夠時
就自自然然有戰爭、瘟疫等天災降低人口

而家人類做既甚麼環保野都係公關工程
由end user / 消費者做既宣傳, 杯水車薪