自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

vivi3719 發表於 23-1-18 08:32
上網search 咗,原來係可以捐既

要全部受控,4星期內冇食藥先捐得,即係同唔捐得冇咩分別除非好似樓主朋友咁,唔驗當冇事,咁咪即係自欺欺人

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 emilylam 的帖子

我觉得可以既,但前题系你朋友要自已控制好三高先好捐比人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一般健康查詢:
3) 您是否曾確診下列疾病?
◇ 心血管疾病(例如︰心絞痛、高血壓)
◇ 呼吸系統疾病(例如︰哮喘)
◇ 腸胃或肝臟疾病(例如︰發炎性腸道疾病、肝炎)
◇ 血液科疾病(例如︰出血性疾病,曾接受凝血因子治療)
◇ 癌症
◇ 內分泌或代謝性疾病(例如︰糖尿病、甲狀腺疾病)
◇ 腦神經疾病(例如︰休克、腦癇症,俗稱癲癇或發羊吊)
◇ 精神科疾病
◇ 腎病、泌尿或生殖系統疾病(例如︰腎炎、腎石或膀胱石)
◇ 免疫系統或風濕科疾病(例如︰紅斑狼瘡、類風濕性關節炎)
此 問 題 亦 是 用 以 評 估 捐 血 者 是 否 適 宜 捐 血,因 為 捐 血 可 能 會 對
有 上 列 疾 病 的 人 士 產 生 不 良 影 響,如 出 現 痙 攣 或 癲 癇 現 象。捐
血 人 士 如 回 答「是」,並 不 代 表 一 定 不 可 以 捐 血 。根 據 指 引,
本 中 心 會 因 應 疾 病 的 性 質、病 徵 的 嚴 重 性 及 病 徵消 退的 時 間 作
決 定,因 此 捐 血 人 士 務 必 將 其 情 況 告 知 本 中 心 醫 護 人 員。

https://www5.ha.org.hk/rcbts/donation-info

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-1-18 09:41
要全部受控,4星期內冇食藥先捐得,即係同唔捐得冇咩分別除非好似樓主朋友咁,唔驗當冇事,咁 ...

#40 樓編文章⋯⋯唔係停藥,係冇adjust 藥類及份量就可以!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cy101 發表於 23-1-18 09:52
#40 樓編文章⋯⋯唔係停藥,係冇adjust 藥類及份量就可以!

係喎,冇睇清楚。
咁樓主朋友要捐都要清楚晒身體狀況先可以,唔係明知自己3高都隨隨便便去捐

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 23-1-17 22:17
紅十字會唔係驗身嘅地方,會幫你量血壓,唔會幫你驗血糖膽固醇

每次捐血會同你驗血紅素同量血壓既。

首頁

尾頁

跳至