自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

oscarmama 發表於 23-1-18 17:02
好早前見到企缸牆磚隙有發霉,但我又吾用得漂白水,都吾知點好,最近又見有 d位有少少窿。醒起早輪都市閒情 ...

好靚呀!問需唔需要剷走舊嗰啲先再油上去?謝謝你!

侯爵府

catcat2288 發表於 23-1-18 18:25
好靚呀!問需唔需要剷走舊嗰啲先再油上去?謝謝你!
個師傅有教用剷仔刮走舊果 d,我就係咁2刮下,有 d刮吾到,為有就咁吻上面

男爵府

oscarmama 發表於 23-1-18 18:30
個師傅有教用剷仔刮走舊果 d,我就係咁2刮下,有 d刮吾到,為有就咁吻上面
...

多謝你嘅分享! 我都想試下,如果可以整到你咁靚就好啦

侯爵府

catcat2288 發表於 23-1-18 18:39
多謝你嘅分享! 我都想試下,如果可以整到你咁靚就好啦
吾洗客氣,試試下就會越來越好,最緊要有時間有心機,做得靚過我添呀

子爵府

Gorgor0612 發表於 23-1-18 18:00
我都驚呀!有好多輔助工具幫手! 淘佬一set 買有埋膠鏟,膠刮,膠紙防出界,同有批靚條邊嘅刮! 等乾左我 ...

五金舖或一啲家品店都有得賣, 約$45/套。膠紙可買返人哋裝修用類膠紙貼喺磚邊防出界。
“劣”邊嗰支工具覺得唔係太好用,自己用手”劣”順吱出嚟嘅玻璃膠覺得效果會好啲。當然師傅級佢哋是旦剪個樽穀去劣都劣得靚。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

oscarmama 發表於 23-1-18 17:02
好早前見到企缸牆磚隙有發霉,但我又吾用得漂白水,都吾知點好,最近又見有 d位有少少窿。醒起早輪都市閒情 ...

男爵府

oscarmama 發表於 23-1-18 18:43
吾洗客氣,試試下就會越來越好,最緊要有時間有心機,做得靚過我添呀 ...

我會努力嘗試下,多謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

oscarmama 發表於 23-1-18 18:05
好呀!你搞掂影俾我睇吓!你淘佬有無 link, 等我都淘番 set先

今朝乾左,撕去圍邊膠紙,效果不如C傅但自己收貨 好過有黑點,我用圖下美缝劑,你用圖揾淘佬啦 但佢乾左有D硬身,但好在没有任何氣味
attach0/tmp/phpmkWGgi

attach1/tmp/phpK3O8Tp

男爵府

oscarmama 發表於 23-1-18 17:44
你自己唧玻璃膠都勁,我都想鏟走企缸門邊 d膠,但驚自己唧到蚯蚓咁

剛洗廁所發現浴屏地下邊有d水流出,應該係d防水老化左,係咪唧d玻璃膠就可以??

侯爵府

Gorgor0612 發表於 23-1-19 10:58
今朝乾左,撕去圍邊膠紙,效果不如C傅但自己收貨 好過有黑點,我用圖下美缝劑,你用圖揾 ...
幾好呀,收貨啦,c9仔係咁上下

侯爵府

bubu2910 發表於 23-1-19 14:21
剛洗廁所發現浴屏地下邊有d水流出,應該係d防水老化左,係咪唧d玻璃膠就可以??
...
你所指既防水,係點樣?咩位置?有無圖睇下?或者有 jm幫到你

侯爵府

Gorgor0612 發表於 23-1-18 17:28
JM 你好勁呀! 我今朝都啲起心肝鏟起舊嘅黑點玻璃膠再唧新! 雖然唔多黑點但好礙眼,宜家等 ...

玻璃膠好大支呀⋯⋯請問你點樣整嘅呢?可以分享下嘛?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

maynjune 發表於 23-1-19 15:57
玻璃膠好大支呀⋯⋯請問你點樣整嘅呢?可以分享下嘛?

你睇49樓我覆樓主個post, 淘佬一set 買,唔大支250ml 一支,唔同香港嗰D咁大支,其實我唧洗手盤兩條邊同浴缸邊,用鏟先鏟走舊嘅,之後用佢嘅膠紙圍邊防出界,45度斜剪開個唧咀就唧得! 唧完再用佢附送嘅膠刮刮靚就得,等半日乾左之後走膠紙! 唔好手撕,因為手撕D新膠有可能被膠纸扯埋出黎唔齊整! 我都差D奶嘢

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

YuYuMother 發表於 23-1-18 17:19
我用防霉啫喱去霉又幾好喎,抹咗上去等幾個鐘沖水就得,你可以試吓

請問有無防霉啫喱圖?

可在那裡買?

謝謝

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶樹媽媽 發表於 23-1-19 16:42
請問有無防霉啫喱圖?

可在那裡買?

有好多牌子架,我用緊一隻紅色盒,你去hktvmall 睇睇,好似叫worldlife

侯爵府

Gorgor0612 發表於 23-1-19 10:58
今朝乾左,撕去圍邊膠紙,效果不如C傅但自己收貨 好過有黑點,我用圖下美缝劑,你用圖揾 ...
請問一支份量有幾多?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

侯爵府

Gorgor0612 發表於 23-1-19 16:27
你睇49樓我覆樓主個post, 淘佬一set 買,唔大支250ml 一支,唔同香港嗰D咁大支,其實我唧洗手盤兩條邊同浴 ...
咁支膠用曬未?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

勁呀

首頁

尾頁

跳至