自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

户口幾多先?
1萬定100萬?

有收入定無業靠積蓄過活?

考慮都要睇埋有咩因素

男爵府

只能講盡力幫佢,他日無悔今日的決定。

伯爵府

回覆樓主:

勉強延長,寵物都會好辛苦

子爵府

siufcat 發表於 23-1-20 20:48

我會考慮係內科病,定係外科手術。因為內科病,其實隻貓貓都好辛苦,延長到少少其實係低質素嘅生活,我會唔想。

但係如果係外科手術,我八月尾幫我貓貓做咗,連照MRI用咗剛剛100,000 。當時非常徬徨,貓貓已經呼吸困難,好在新遇到個好嘅家庭醫生,她不停幫我哋搵肯接呢一單手術嘅醫生,搵完再搵,評估完再評估(中間好多醫生唔肯接,亦都非常多醫生係返咗老家,不在香港)最後去咗VHS,好好彩手術完成,割完驗出嚟係惡性嘅cancer,預成世食藥,但我隻入屋浪浪係唔會餵到藥的十幾歲老貓,當時手術醫生及家庭醫生都很不樂觀,貓貓已經瘦到剩返一棚骨。

但係,而家貓貓肥返!!!!

子爵府

睇下咩病, 衡量寵物要受幾多痛,如果係好細,個病有得醫會醫,要用常理去諗,唔好淨係聽獸醫講,腎衰竭心臟病嗰啲,只會拖,唔會醫得好,況且我唔係咁信啲獸醫,實在見到太多無良獸醫,最慘動物又唔識得講,畀佢醫到半死, 醫療事故出錯唔使負責任

伯爵府

我會睇下几歲先,狗遲早一死,我反而覺得重質吾重量,想佢舒服咁走。

子爵府

金黑街矇 發表於 23-1-20 21:08
我會考慮係內科病,定係外科手術。因為內科病,其實隻貓貓都好辛苦,延長到少少其實係低質素嘅生活,我會 ...

續:

但係做手術以致之前檢查,我哋簽紙嘅時候,全部都係「不搶救」因為手術其實成功率低,好大可能貓貓去死係手術枱。但係佢已經呼吸困難,食嘢亦都好大問題,我哋真係冇辦法,只可以搏一搏。

我另外嘅老貓就係腎病,我都預咗如果佢唔得,由得佢走,因為又係一定餵唔到藥,更加冇可能打水。如果要佢好低質素地生活,日日嬲主人餵茶、追住打水打針,我寧願佢走。

唔好覺得主人唔醫/唔搶救係責任/錢嘅問題,我自己好支持安樂死,我會好想自己可以安樂死,所以如果生活質素低,我唔建議延長。

男爵府

回覆 siufcat 的帖子

量力無悔就好 … 其實不斷醫佢不斷痛何苦呢 ? …

伯爵府

金黑街矇 發表於 23-1-20 21:08
我會考慮係內科病,定係外科手術。因為內科病,其實隻貓貓都好辛苦,延長到少少其實係低質素嘅生活,我會 ...

我隻貓呢個情況都唔知應該進取定點 因為幾個月前都切完腫瘤 今個月又生 仲生埋口入面 都算快速生長..
依家要睇多個醫生問意見
但前兩日睇另一間開左些保健藥 希望控制到唔好再生長 唔做手術就要三個月轉一次療程
之前就係貪方便搵左上門(pulse vet)搞到斷錯症(醫生好馬虎無檢查口裡 仲拍曬心口話係黑頭)
所以選對醫生都好重要

伯爵府

金黑街矇 發表於 23-1-20 21:12
續:

但係做手術以致之前檢查,我哋簽紙嘅時候,全部都係「不搶救」因為手術其實成功率低,好大可能貓貓 ...

我覺得我果隻有生存意志 佢肯比我餵藥 (早午晚晚藥粉)..
所以可能佢都唔想放棄

珍珠宮

回覆樓主:

如果話花光。。。我唔會囉

侯爵府

仲要考慮埋延長生命但佢係咪可以享受生命, 如果執意強行治療令佢生活質素下降, 例如進食/活動困難, 亦唔見得對佢係一件好事.

侯爵府

siufcat 發表於 23-1-20 21:16
所以可能佢都唔想放棄
...

如果佢唔想放棄,我都唔會忍心放棄佢

伯爵府

hiragana 發表於 23-1-20 21:47
如果話花光。。。我唔會囉

子爵府

siufcat 發表於 23-1-20 21:16
所以可能佢都唔想放棄
...

如果佢肯食藥,肯開飯,咁我覺得就唔好放棄~ 錢可以再搵~

佢哋好知自己嘅情況嘅,到有一日佢想走,佢自己會唔食藥、唔食嘢,然後選一個合適嘅日子~

男爵府

唔會,安樂死

伯爵府

金黑街矇 發表於 23-1-20 21:53
如果佢肯食藥,肯開飯,咁我覺得就唔好放棄~ 錢可以再搵~

佢哋好知自己嘅情況嘅,到有一日佢想走,佢 ...

我以前仲嫌佢嘈醒我煩我叫我餵 依家我好後悔
健康唔係理所當然

男爵府

回覆樓主:

後生我會,因為仲可以再揾。現在可能衹捨得用1/10的錢,越老越姑寒

子爵府

lakgarden 發表於 23-1-20 21:48
仲要考慮埋延長生命但佢係咪可以享受生命, 如果執意強行治療令佢生活質素下降, 例如進食/活動困難, 亦唔見 ...

同意~ 我都覺得生活質素優先考慮,時間、日子、壽命反而相對次要

首頁
12345...7

尾頁

跳至