自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kwokdicken 發表於 23-1-22 01:10
剪指甲呢D,唔係用迫架

請教 請教!埋唔到身的貓 如何哥剪指甲,拜托教教我

伯爵府

金黑街矇 發表於 23-1-22 02:04
...

husbandry果D要花好多時間教架, 如果又係惡街貓返黎

如果要夾硬, 用毛巾果D都係講經驗、技術同試隻貓脾性同反應, 同埋SETUP個環境, 好難話講就做得倒

伯爵府

甩指甲痛死

大宅

回覆樓主:

寵物做手術好貴, 但又未必醫得好

男爵府

大力大力 發表於 23-1-20 22:50
樓主是說花光自己銀行戶口、為了寵物醫病、是否留低這些錢、給自己或家人更急用、更為重要呢?

男人是理 ...

可能年紀大咗,或者我比較理性,我都唔會花光啲錢嚟醫,始終佢唔會陪伴至樓主終老,自己也要生活還要為退休作準備

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

金黑街矇 發表於 23-1-22 02:04
...

見youtuber
用疏窿洗衣網
好似魚網咁撒網
離地晾在浴缸或企缸

隔網用梘液濕洗

趾甲自然勾出來任剪
用大毛巾包在網外可吸水及保護免被抓或咬

伯爵府

siufcat 發表於 23-1-20 20:48

有冇買保險

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

siufcat 發表於 23-1-21 10:01
人人當我瘋子 當我有病

那妳自己、真係要反醒一下~

唉! 真係無言~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

年輕還沒有儲蓄習慣、到50歳才發現找工作困難丶收入大幅下降、到年老怎麼辦?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

siufcat 發表於 23-1-20 20:48

我唔會,寵物同人一樣生死有時唔應該干預太多,尤其香港獸醫監管不足,透明度底亂咁收費。
普通感冒我淘寶買藥自己搞。

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-1-21 21:24
其實我已經接受咗「其他人唔接受我嘅做法、諗法」,我亦覺得唔需要佢哋嘅認同,例如我唔會同我父母講我用 ...

遇上你,啲寵物好幸福
我相信當有日你真的去彩虹橋時,美麗嘅畫面係會出現,祝福你同你啲寵物

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

charmingsam 發表於 23-1-22 00:01
本來醫生估計仲有1年命,我冇諗過結果得1個月,不過呢個月我同貓貓日日都傾好多計,盡量把握時間攬攬錫錫 ...

將來彩虹橋再會

子爵府

漱口水 發表於 23-1-22 18:46
將來彩虹橋再會

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

金黑街矇 發表於 23-1-20 21:08
我會考慮係內科病,定係外科手術。因為內科病,其實隻貓貓都好辛苦,延長到少少其實係低質素嘅生活,我會 ...

#你好有愛心

水晶宮

我認我冷血,自己財力有限,我連寵物都不會養。萬一真係養左,遇到樓主情況,我放棄寵物治療。

公爵府

回覆樓主:

樓主,而家唔係講財力的問題,係隻貓醫唔番。

不如試吓從人道方要諗,如果貓貓早d去彩虹橋係唔係會好d? 如果真係為貓着想,不如讓佢走啦

公爵府

Astra00 發表於 23-1-23 07:26
我認我冷血,自己財力有限,我連寵物都不會養。萬一真係養左,遇到樓主情況,我放棄寵物治療。
...

啱呀,咁先係一個負責任的人。

我最近先做貓奴,買左FIP貓,駛左好多錢,時間和精神醫貓貓。有時我會對義工呻點解我咁唔好彩,但義工話隻對隻貓黎講係好彩,一黎唔係個個主人都會醫病貓,二黎如果留喺寵物店,多數會比寵物店扔

我喺fb都見有d無良主人,貓有病唔睇醫生,好耐先棄養扔俾義工,義工帶佢睇醫生時已經好嚴重,雖然義工好努力救貓,最後貓貓都係去左彩虹橋。睇到呢d case,好感慨唔係隻隻貓都咁幸運的。

所以養寵物唔好諗住只係玩 仲要包佢醫療的所需的金錢,時間(每次帶睇醫生要預冇大半day 或全日)和精力(keep 住餵藥,force feed,打針)

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-1-23 07:51
啱呀,咁先係一個負責任的人。

我最近先做貓奴,買左FIP貓,駛左好多錢,時間和精神醫貓貓。有時我會對義 ...

其實道理如養子女。

伯爵府

回覆樓主:

無悔無憾只係個人感覺
人同寵物一樣,有啲病延續只係痛苦,你問患病果個,有得揀可能想安樂離去

首頁

尾頁

跳至