自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如題
剛剛到99家拜年,比較多人,有d 係親戚,有d 99好朋友,有d 99 d 老街坊。咁啱就有一家人跟6299都好熟街坊嚟拜年,我地自己一家人都有禮貌地互相拜山講新年說話喇,不過平時好少見到佢呢一家人,咁派是大多是女人做啦,咁個男主人叫佢老婆幫我派兩封利是派俾我個仔啦,個女人立刻變黑面,心諗你唔喜歡派咪直頭唔好派囉,做乜要黑哂面啫,收你兩封利是要受你黑面,新年溜溜
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

回覆 green1apple 的帖子

我倆公婆習慣分男女家朋親 , 佢嘅佢派我嘅我派 。或者人家老婆被老公老屈 , 又或者預計之外帶唔夠數怕下場唔夠派呢 ~
少少表情忟乜鬼 ? 笑口常開 , 開心全年好好多

男爵府

green1apple 發表於 23-1-23 16:53
如題
剛剛到99家拜年,比較多人,有d 係親戚,有d 99好朋友,有d 99 d 老街坊。咁啱就有一家人跟6299都好熟 ...

你直接先講,唔洗唔洗拉甘

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

不用太小心眼。

公爵府

咁你唔即刻出聲叫唔駛?
又或者都封返俾佢哋當回禮囉,佢唔識做你都要醒水吧。

珍珠宮

佢地有無未婚仔女/孫?回返利是俾對方就得
如果無未婚仔女/孫,咁就直接同人講唔洗客氣
唔洗介意,小事

大宅

delete

伯爵府

回覆 jarjarjar 的帖子

就係一大堆人係到,講唔洗好似我冇禮貌,c6又企係到成碌木咁,粒聲唔出,俾利是嗰人係老人家,有d 錢,可能睇我地唔起,癡金康咁
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

珍珠宮

green1apple 發表於 23-1-24 09:47

就係一大堆人係到,講唔洗好似我冇禮貌,c6又企係到成碌木咁,粒聲唔出,俾利是嗰 ...

通常年初一,二都係親戚拜年
街坊上人地屋企應該預左要派利是
有年我年初二上叔叔屋企帶埋兩個細路
咁岩有嬸嬸啲娘家親戚係度,十分尷尬
佢哋都冇派利是比我地兩個小朋友,我地say 左hi就算,唔敢講其他野,因為知道佢哋唔想派利是,大家好來好去就算,佢地好快就走左
之後每次上去前都問下有冇其他人會黎先上,廢時主人家唔知招呼邊面,當然有突訪就唔計

男爵府

我通常講、有啦有啦,已接咗好多利是喇!
費事人地比利是唔開心

公爵府

依個情況其實幾尷尬,個街坊唔想派利是就咪去拜年啦,應該會預左見到唔熟既小朋友都派利是俾佢地,依家又黑住面派咁小家,肉酸到爆

珍珠宮

虎到金來勳章

零食狂 發表於 23-1-24 01:19
回覆 green1apple 的帖子

我倆公婆習慣分男女家朋親 , 佢嘅佢派我嘅我派 。或者人家老婆被老公老屈 , 又或 ...

我地都係咁,老公屋企朋友佢派,我屋企朋友我派

男爵府

HelenGE 發表於 23-1-24 09:42
講件事给大家聽,有个鄰居有一個仔,佢同我都熟,(我有2个仔),平時有講有笑,一到新年佢就避你。在街见到 ...

現實係有d人唔會準備$10利是,覺得派左會蝕係直頭唔派,但又笑人派$10 cheap。心諗cheap得過你,無準備$10,覺得$20又俾得多直頭黑面又唔派。

你講得啱,大家都利利是是嘛

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

HelenGE 發表於 23-1-24 09:42
講件事给大家聽,有个鄰居有一個仔,佢同我都熟,(我有2个仔),平時有講有笑,一到新年佢就避你。在街见到 ...

人地唔想見, 咪由佢, 唔洗介意!
唔洗講到"有利是給人才有褔"呢啲野...

佢俾人呃左錢, 已好慘, 佢都唔想架

mimi199188    發表於 23-1-25 10:13

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

就係一大堆人係到,講唔洗好似我冇禮貌,c6又企係到成碌木咁,粒聲唔出,俾利是嗰 ...

公爵府

諗多咗。就算佢真係黑面,又如何。-個同我非親非故嘅人咩表情同我有咩關係?你地平有私交?定佢當面講左D咩得罪你?甘上心做咩

水晶宮

我自己就一定會派,一年一次開心事

象牙宮

green1apple 發表於 23-1-23 16:53
如題
剛剛到99家拜年,比較多人,有d 係親戚,有d 99好朋友,有d 99 d 老街坊。咁啱就有一家人跟6299都好熟 ...

每年我派多收少利是的。收過十元好多次。

沒有必要,統統不派。也不收。1个字不想煩。 

年年小孩我都有派。 大學畢業N年,工作搵開十万左右,公務員及律師。也從沒吃過見過她送1粒糖,1件餅。
今年不見人,不派。 公務員我派了卅多年。結婚我照送金。

香港,各自過自己生活。自己好好照顧自己健康。 

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

醒目開學勳章

其實揀得初一初二上你老爺奶奶度,就預咗人哋新抱仔女會返去拜年,所以佢哋一早已經預咗要派利是俾你哋,係你自己太小心眼,又睇唔起自己,先會覺得人哋咁睇你。佢黑面可能係嬲佢老公自己唔派要佢幫手派

公爵府

回覆樓主:

我都試過

幾年前,一個堂家姐來到我家兇bear我比利是我,單手比,感覺係「拿!收啦!」感受到佢股殺氣

一年先見一次,我估佢係唔妥我唔結婚

從此,所有人利是我都唔收,唔敢收

首頁

尾頁

跳至