自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

小菜豆 發表於 23-1-24 04:07
no,佢話以前鍾意過我。

原來係愛情故事

珍珠宮

回覆樓主:

又話英國唔好,但又叫人離婚跟佢

伯爵府

小菜豆 發表於 23-1-24 04:33
我都有問過佢在英國有冇樓,佢話冇,在香港時只是租樓,帶去資金不多。所以我都唔需要考慮
...

咁睇黎佢係生活上照顧你,但$$ 你要預埋佢

侯爵府

Conyyyyyyyy 發表於 23-1-24 09:27
咪就係,成個故仔勁膠係咪又作移民有幾慘,自己無移民有幾好

應該係,講到移左民就痴線咁,其實痴線嘅人邊度都有,總有人過得好,總有人過得唔好,唔通見到咁多人離婚,自己就一定離咩,唔洗理人係點,活得開心最重要,無論係邊度都可以開心同唔開心,只係選擇唔同,唔洗唱衰同唱好

侯爵府

大力大力 發表於 23-1-24 07:44
好奇怪、為什麼會話到入到藉、係優勢?我想不到有什麽優勢?
...

金山阿伯

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

唔怪之得佢老婆同佢離婚,佢根本病入膏肓!
祝樓主老公早日康復

小菜豆    發表於 23-1-24 15:19

伯爵府

lovececing 發表於 23-1-24 08:52
宜家你同我都申請到bno 簽証啦,只係我地行唔行呢一步啫,我地都得嫁,唔明有咩咁有優勢
...

係囉,都唔明有什麼優勢。我以前係美國讀書,啲朋友仔女個個也大學畢業。但叻嗰啲周遊列國工作。唔叻嗰啲做超市執貨收銀,係food court 做執餐,佢地呀媽話搵到份工唔好宅在家已好開心。所以全世界咪一樣,有上進心就有優勢,無上進心只希望他們有份工。同留係香港有什麼分別?

侯爵府

Mochachoi 發表於 23-1-24 09:19
奇怪的人, 覺得自己嗰啲就係優勢。
多謝你出post等我哋知有咁嘅 奇人奇事在英國。
...

有啲人話個故仔膠,我又覺得呢個世界係有奇怪人

我同99住同一屋苑,佢有個鄰居一家三口,阿媽係大陸人,個女同我女同年。由細個爸爸只同女講英文,兩年前移民英國。據我99講,兩公婆離咗婚,阿媽帶咗阿女返香港生活,男嘅有冇返來就唔知喇

我只係覺得為咗移民攪到離婚好唔值得,咁對小朋友唔見得好

小菜豆    發表於 23-1-24 15:20

侯爵府

tsewong 發表於 23-1-24 09:44
有啲人話個故仔膠,我又覺得呢個世界係有奇怪人

我同99住同一屋苑,佢有個鄰居一家三口,阿媽係大陸人, ...

咁冇人知嘅,要離婚係香港都可以離,有邊個會知如果佢係香港會唔會離婚,冇得咁講嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

lovececing 發表於 23-1-24 09:46
咁冇人知嘅,要離婚係香港都可以離,有邊個會知如果佢係香港會唔會離婚,冇得咁講嘅
...

咁當然喺香港都會離婚,但個小朋友兩年間要經歷移民+父母離婚+回流,對身心影響都大喇,仲要係剛踏入青春期

個小朋友由細都係讀英文小學,阿媽以前係ftm, 而家離咗婚返香港。我小朋友同年,照計今年小六要升中。佢小朋友除非繼續讀國際學校,唔係嘅話讀返主流學校都難攪,我99話個小朋友中文都好差下

伯爵府

小菜豆 發表於 23-1-24 05:18
都唔係隨口噏,我哋WhatsApp 互換近況之後,佢再打電話來長談,講咗好多英國負面生活,又話同咗好多打算移 ...

我同樓主有類似經驗…
上年朋友聚會識左個人,話啱啱移左民澳洲,但屋企人有事咁啱返左香港,之後交換contact,幾日後佢搵我,話趁佢返澳洲前可否見下面。
出到黎佢就話其實結左婚,但移民後夫妻生活唔協調,所以已分房訓,又向我表白,又叫我去澳洲搵佢(旅行果隻),果刻我都心裡反晒眼
佢返澳洲後兩星期我地都keep住whatsapp 既,咪當識下朋友,但佢真係日日捕我起身同我講早晨(時差嘛),又噓寒問暖咁,我唔想做佢感情寄託,唔想佢依賴我,於是從此唔再覆佢,不過我覺得佢係太寂寞囉…

翡翠宮

小菜豆 發表於 23-1-24 03:54
前兩晚收到44電話號碼字頭WhatsApp,是2020年BNO移民朋友,大家互send近況,前兩年已經知我C6想搞BNO移民, ...

小心幾年冇联络!纯可能搵老婆照顧自己囡!

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 23-1-24 09:13
為咗下一代已經變咗洗腦口號

綁架左下一代, 為自己離開香港的口號
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

小菜豆 發表於 23-1-24 05:18
都唔係隨口噏,我哋WhatsApp 互換近況之後,佢再打電話來長談,講咗好多英國負面生活,又話同咗好多打算移 ...

漁翁撒網就梗啦,講下又唔洗成本
萬一有人肯呢

男爵府

Tobbyy 發表於 23-1-24 05:48
我到底睇左啲乜?如果唔係膠就係癲。

連續兩晚向佢表白,表完一晚仲俾佢表多一晚?第二晚就咪鬼聽佢電話啦,我都唔知自己睇咗啲乜

侯爵府

回覆 funseller 的帖子

我都係咁諗

男爵府

yauchuchu 發表於 23-1-24 05:05
果位朋友都係隨口噏一句
就好似係得閒食飯咁隨口
樓主太上心啫

似係

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

pinky-peach 發表於 23-1-24 10:00
我同樓主有類似經驗…
上年朋友聚會識左個人,話啱啱移左民澳洲,但屋企人有事咁啱返左香港,之後交換cont ...

千里迢迢搵LD.
其實唔係好明佢哋心理?

我朋友係香港有同ex 一齊(但ex已婚又有兩個仔女)個ex又係話同老婆感情唔好,但有責任要照顧佢哋。上年個ex突然話為咗小孩子將來,一家移民英國就走咗。我朋友本身都對香港無希望,所以都之後移埋過去但唔同town.
當時我有問佢係英國會唔會搵ex.但佢話唔知。因為ex都無搵佢
真係古怪。

大宅

回覆樓主:

搵蝦條啫

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小菜豆 發表於 23-1-24 09:12
40頭

還有市場~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
34567...10

尾頁

跳至