自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

ming1120 發表於 23-1-24 12:47
我自己覺得 一啲問題都冇。 結婚都係跪喺度斟茶㗎喇, 而家啲青少年覺得自己 叻 做乜要 跪地斟茶 呢? 我想 ...

傳媒成日引用的=網民」就算把喇。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

tingbb@mama 發表於 23-1-24 13:36
我錯重點 ⋯cheung媽媽可否著件好d既衫

著返件褸都好,果然有$就有自信

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

tingbb@mama 發表於 23-1-24 13:36
我錯重點 ⋯cheung媽媽可否著件好d既衫

咪係

男爵府

回覆樓主:

只要個父母所做嘅一切,係值得子女去跪嘅,而子女又願意跪,咁旁人就唔好多事幹,因為唔到旁人去評論囉!

珍珠宮

叫佢地結婚咪跪
人哋有家教又唔得既

珍珠宮

我家細時新年要跪,唔覺有咩問題

男爵府

我地雖然冇咁做,亦唔覺跪拜自己父母有咩問題,但人地屋企咁做唔到其他人說三道四囉

公爵府

回覆樓主:

又令我想起早幾年,呢度有個耶穌人,話跪嘅仔女係奴隸獸,父母係控制狂。但查里斯跪自己阿媽英女皇,佢又話冇問題,因為佢哋係貴族

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

跪父母冇問題,係一種誠意及尊敬,屋企細個都係跪低敬茶比父母,爺爺嫲嫲拜年啦,跪低敬茶係中國傳統習俗,表示敬意,結婚都跪啦。
冇啦啦跪街外人就話啫,跪長輩有咩大不了,完全冇問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得無問題喎!父母係唯一值得跪嘅人! 係尊重父母嘅一個方法,咁當然個個家教唔一樣,唔好批評人哋點教仔女

水晶宮

我冇。
但別人做冇問題,跟返自己屋企就可以了
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

monkeydiary 發表於 23-1-24 13:22
我唔會要孩子跪,唔係受唔受得起的問題,而係我覺得孩子是否孝順父母應發自內心,如果孩子係錫父母,日常 ...

壇數高

已刪除用户

男爵府

貓咪達人 發表於 23-1-24 13:03
有啲人天生揸住碌棍做人,得閒會拎出嚟攪下屎棍,可以唔洗理

同父母拜年跪低勘茶完全冇問題 ...

X2

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

當年 其實佢地有無跪父母

太誇張了
結婚時一次就ok la

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

講出嚟嗰個話有問題就真係佢自己有問題,傳統儀式自己未見過就大驚小怪,愚昧

伯爵府

ming1120 發表於 23-1-24 12:47
我自己覺得 一啲問題都冇。 結婚都係跪喺度斟茶㗎喇, 而家啲青少年覺得自己 叻 做乜要 跪地斟茶 呢? 我想 ...

我自己(emoji)族冇呢啲傳統,但唔會反對人咁做。但想講孝順呢樣東西唔係年年跪一次就代表孝順。

公爵府

三國1 發表於 23-1-24 13:56
我家細時新年要跪,唔覺有咩問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

跪地斟茶俾父母完全沒有問題喎
衰嘅父母例外
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

我都覺得子女跪自己父母冇問題;

但我反對過年新抱要跪老爺奶奶,但個老公唔使跪,要跪一齊跪。我自己父母都唔使我跪,唔會走去跪人地父母,除非老公都一齊跪。

首頁
12345...10

尾頁

跳至