婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Bibibut 發表於 23-1-25 13:24
新年流流,真係吾想講佢。佢真係用到D仔女一個極點。
話說佢去年驗到有癌症,己4期。無咩好做。又吾肯去醫 ...

下次叫盆菜算啦。
我認識一家人,3個仔女都好孝順,3年前父母年老相繼有病,尤其個媽媽,肺癌第四期,個大仔原本揸貨van送貨,為了照顧父母就冇再做。個媽媽就好似你奶奶咁,使用人唔使本,半夜叫個仔起身買腸粉,買粥,點到個仔佗佗拎。2年半後父母好不容易相繼離開,個仔因壓力過大而患上抑鬱症,仲有輕微精神分裂,5x歲咋已要入住老人院。好慘!

cathngai    發表於 23-2-11 23:26

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

樓主,你同c6一家都好孝順,我信好心有好報!過程唔容易,但對得住自己有餘

洋房

算la 睇開d
老公教順證明人品好好

侯爵府

Myluckybaby 發表於 23-1-27 14:36
下次叫盆菜算啦。
我認識一家人,3個仔女都好孝順,3年前父母年老相繼有病,尤其個媽媽,肺癌第四期,個大 ...

我識個人哋阿媽又係有病,以為自己大晒,點d仔女呢樣嗰樣,個個疲於奔命招呼佢,半夜叫個大仔去買宵夜,點知唔精神,撞車死咗,佢阿媽最後白頭人送黑頭人

littlefunpig    發表於 23-3-27 15:54
cathngai    發表於 23-2-19 00:10

伯爵府

ope 發表於 23-2-18 19:19
我識個人哋阿媽又係有病,以為自己大晒,點d仔女呢樣嗰樣,個個疲於奔命招呼佢,半夜叫個大仔去買宵夜,點 ...

咁佢媽有無極後悔

公爵府

ope 發表於 23-2-18 19:19
我識個人哋阿媽又係有病,以為自己大晒,點d仔女呢樣嗰樣,個個疲於奔命招呼佢,半夜叫個大仔去買宵夜,點 ...

侯爵府

fivebeanrice 發表於 23-3-27 14:27
咁佢媽有無極後悔

佢阿媽到現在仲係度,不過俾親戚背後講佢害死仔女,好彩佢排到入政府老人院,不過冇人探佢

男爵府

Bibibut 發表於 23-1-25 13:24
新年流流,真係吾想講佢。佢真係用到D仔女一個極點。
話說佢去年驗到有癌症,己4期。無咩好做。又吾肯去醫 ...

我有體會.

真係有d老人,
真係超勁乞人憎.

樓主, 你地要適時搵方法自己排解情緒.
你們面對額外工作.,
壓力好大.

公爵府

tamacat89 發表於 23-4-4 15:59
我有體會.

同99住果個姑仔,己經遲左份炒散的工去照顧佢,好似今晚咁,姑仔其實成5點幾先出去同朋友食晚餐。第二個姑仔來接佢力,等佢出去同朋友鬆下,我99係都要等出左去果個姑仔返來,先沖涼。點解吾下午沖左先呢?人地食完飯返來又要同你沖涼搞一餐。佢自己又要聞住氧氣機。係到接力果個姑仔話同佢沖,佢都話吾好,真係痴痴地!

男爵府

Bibibut 發表於 23-4-8 21:57
同99住果個姑仔,己經遲左份炒散的工去照顧佢,好似今晚咁,姑仔其實成5點幾先出去同朋友食晚餐。第二個姑 ...

呢d 野,
真系令人好激氣,
JM,
盡量吾好令自己太火滾,
(我好明白其實好難,
但盡量提醒自己,
忙裡偷閒)
憤怒好傷身。

公爵府

tamacat89 發表於 23-4-9 10:07
呢d 野,
真系令人好激氣,
JM,

我c6剛剛尋日中招,今日先第二日,又燒又咳到死死下,竟然叫姑仔問轉陰未,因為平時c6都會日日上去。都痴痴地,比佢休息下啦。要轉陰起碼都要4日啦。

大宅

Bibibut 發表於 23-1-26 11:17
子宮癌,已擴散其他地方。佢每星期有睇中醫的。可能係咁,好夠中氣。

我有朋友子宮頸癌四期,四年了,身體狀況係好差,但佢仲頂住。唔係咒你奶奶,佢可能仲有好多年命架。

公爵府

kyu0203 發表於 23-4-16 21:50
我有朋友子宮頸癌四期,四年了,身體狀況係好差,但佢仲頂住。唔係咒你奶奶,佢可能仲有好多年命架。
...

我都係咁諗,你無咒佢,其實cancer乜都吾搞,仲come挨。我曾經搵cf問事,無意間個cf提到我99,實際我無問我99的野,個cf講到我99今年仲係到。
我c6日日放工都去睇佢,個個星期日都煮飯比佢食,上兩個星期,有親戚來同99打麻雀,我c6煮成9個人的飯。真係癲架!而家佢病,中招第二日就問佢轉陰未,都痴痴地!我姑仔又無腦,自己都中過啦,咁快吾記得自己幾多日先好架咩!仲問!

大宅

Bibibut 發表於 23-4-16 22:02
我都係咁諗,你無咒佢,其實cancer乜都吾搞,仲come挨。我曾經搵cf問事,無意間個cf提到我99,實際我無問 ...

其實係,咁你奶奶冇嗌痛?如果乜都唔搞,身體應該會好痛。

公爵府

kyu0203 發表於 23-4-16 22:05
其實係,咁你奶奶冇嗌痛?如果乜都唔搞,身體應該會好痛。

有痛,但未去到要食媽啡。有食醫生開的止痛丸、有每個星期睇一次中醫。我想講,中醫果到幫到佢好多。
佢而家血氧低架,要聞氧氣。
佢臨住係屋企走的。所以我地已經安排在家宅醫的服務比佢。

大宅

Bibibut 發表於 23-4-16 22:12
有痛,但未去到要食媽啡。有食醫生開的止痛丸、有每個星期睇一次中醫。我想講,中醫果到幫到佢好多。
佢而 ...

仲未食媽啡,睇下之後再嚴重啲時佢既意知力,我估佢都仲有三五年。

公爵府

kyu0203 發表於 23-4-17 06:40
仲未食媽啡,睇下之後再嚴重啲時佢既意知力,我估佢都仲有三五年。

佢意志力相當高,又食得。係訓覺差D。
長期個吾洗返工的女比佢指揮。個個星期中藥吊命。食完不知幾好氣。

大宅

Bibibut 發表於 23-4-17 08:30
佢意志力相當高,又食得。係訓覺差D。
長期個吾洗返工的女比佢指揮。個個星期中藥吊命。食完不知幾好氣。
...

其實望都望佢長命啲,但佢太似住啲仔女錫佢,唔體諒啲後生,啲後生就好辛苦囉。

公爵府

kyu0203 發表於 23-4-17 08:41
其實望都望佢長命啲,但佢太似住啲仔女錫佢,唔體諒啲後生,啲後生就好辛苦囉。
...

係,你講左重點中的重點。未係cancer之前,其實D仔女每星期都會上去食飯,而家上去的頻密程度,我自己覺得吾需要。
我c6住得近99,返工放工上去,我覺得無乜問題。但我第三第四個姑仔,住得較遠,有時放工都會上來,公眾假期又上來,其實都無咁必要。比着之前,而家通關,我D姑仔一定飛來飛去,佢地話而家吾敢飛,因為錢己經大部份用係99到,99每個月的醫療費平均每人夾5-6千。好彩上個月99層樓供滿,否則佢地幾個夾仲多。呢D真係養兒隊老。搞到個個吾敢生!淨係比曬佢己經夠。

大宅

Bibibut 發表於 23-4-17 08:58
係,你講左重點中的重點。未係cancer之前,其實D仔女每星期都會上去食飯,而家上去的頻密程度,我自己覺得 ...

好彩你老公有幾兄弟姊妹,而且個個好乖好盡責,大家可以分擔下,如果得自己一個,又或其他兄弟姊妹唔理,咁仲辛苦。。希望有人可以點醒下你奶奶,等佢留啲空間比你地喘息。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊