婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

姑姐個男朋友(今年底結婚)連續幾年從年30至年初四成個假期都係我奶奶屋企,中午飯加埋晚飯,冇夾過錢。我老公同我都會俾啲錢我奶奶過年。姑仔同佢男朋友扮唔知。

珍珠宮

新抱 發表於 23-1-26 09:45
姑姐個男朋友(今年底結婚)連續幾年從年30至年初四成個假期都係我奶奶屋企,中午飯加埋晚飯,冇夾過錢。我 ...
系姑仔唔識做姐, 唔關佢男友事喎.
系咪姑仔平時無比家用, 如果姑仔比得家用多, 點到亞嫂詐形喎, 奶奶都未出聲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

叫得「99屋企」,即樓主不同老人家住,人地家事, 勿理。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

係姑仔定姑姐?
同埋樓主諗法太功利,年三十至初四合共5日,佢其實可以四出去玩、去旅行、去豆利是、去同你姑仔/姑姐爆房,但佢無,佢決定陪伴老人家過節,證明佢重視老人家,呢啲心意仲好過俾錢。

大宅

老人家有家人陪伴就開心,一家人,真係唔好計較比幾多、收幾多,計開就樣樣有得計,傷和氣!

la_source    發表於 23-1-30 16:30

子爵府

wholemilk 發表於 23-1-28 19:01
係姑仔定姑姐?
同埋樓主諗法太功利,年三十至初四合共5日,佢其實可以四出去玩、去旅行、去豆利是、去同你 ...

你諗法同我一樣,後生難得陪長老過年,新世代有幾多個可以做到,況且姑仔私下比$呀媽唔使同新抱匯報卦!

大宅

回覆樓主:

姑仔男友 幾多歲啊?

大宅

回覆 nldw2012 的帖子

三十幾,收入唔錯。當正我奶奶屋企係自己屋企。自己係一家之主咁。人哋講一句,無佢事都要駁一句。年年兩手空空來拜年。今年我姑仔叫佢買啲嘢你,佢先買盒金莎。去完奶奶逗利是,之後年初一去埋我老公嫲嫲屋企逗利是,我老公啲姑姐阿叔逗均曬,佢唔覺得醜我都覺得醜。

大宅

回覆 anna59 的帖子

聽我老公講無

大宅

新抱 發表於 23-1-31 16:28

三十幾,收入唔錯。當正我奶奶屋企係自己屋企。自己係一家之主咁。人哋講一句,無佢 ...

老實講,好多80後都開始冇咩禮節上家教,應該甘講啲五十後父母都喺好縱仔到冇咩責任心+父母都冇咩身教。

只可以講句 對家父母層次如何,可以喺仔女身上睇到教養如何~

妳作為半個外人,
姑奶/姑仔鍾意d唔大氣嘅軟飯男 或貼埋錢 貼埋女家大床,都冇野好講。

珍珠宮

新抱 發表於 23-1-31 16:30

聽我老公講唔
講到尾,又系錢作怪,如果姑仔家用比得多,幾時到你嘈

珍珠宮

新抱 發表於 23-1-31 16:28

三十幾,收入唔錯。當正我奶奶屋企係自己屋企。自己係一家之主咁。人哋講一句,無佢 ...
個男仔去逗利是有乜問題,你只糸外人一個
睇開D啦

大宅

我係睇唔過眼,好多人留言都話我係外人。咁男朋友唔係外人? 呢啲係家教問題,唔通要人地講到出口先至識做咩?我結婚之前都唔會咁厚面皮。當正自己屋企,周圍去同人逗利是,每次上去我男朋友朋友屋企都會買啲嘢或者幫吓手。

大宅

唔係錢問題,有手有腳,男人一個去外面吃個飯有幾難?自己又有屋企。要我奶奶服侍你午餐➕晚飯幾年從年三十到假期完,唔識做唔緊要,當正自己一家之主,又吃又拎,年年逗要個90 ge 婆婆百幾蚊,醜唔醜啲?識做人都唔會咁啦

珍珠宮

新抱 發表於 23-1-31 17:34

唔係錢問題,有手有腳,男人一個去外面吃個飯有幾難?自己又有屋企。要我奶奶服侍你午 ...
咁系咪問你攞錢請個男食飯?
個男人,又吾系你親兄弟,使乜咁緊張?奶奶糸老公亞媽,做死系佢嘅事

大宅

新抱 發表於 23-1-31 17:18

我係睇唔過眼,好多人留言都話我係外人。咁男朋友唔係外人? 呢啲係家教問題,唔通 ...

講真分開2回事

姑奶男人就算2梳蕉2手空空上黎,
都喺上去你奶奶屋企 拜年,
你99主人家冇出聲冇黑面,
你喺新抱又唔喺主人家,你真喺冇得好講去評人。

(2)另一回事:妳覺得姑仔男友攞咗妳封拜年利是,又冇回。甘妳唯一可以做嘅,只有似平時啲三姑六婆甘……俾利是落佢手掌一刻,笑口奇奇甘潤下對方。“你攞咗甘多年我嘅利是,幾時到你俾返利是呀?”

妳有回禮,但個男人冇。只可講句,人哋家教禮數“不同”。妳有 禮數,佢冇。佢唔覺得面矇。就喺甘簡單。分開2回事咋喎

大宅

你話佢哋今年年底會結婚,咁就唔怪得佢哋周圍去逗利是,一嚟係最後一年,機不可失,二嚟要摸熟你哋女家架步,容易預酒席同編座位,好似我家族有個習俗,即使係四大長老,如果已經喪偶,都唔可以坐主家席,要搵好命婆坐,斟茶時新娘著紅色褂(唔可以著白婚紗),奶奶著黑色褂,總之煩到九彩,唔預早安排就GG了。

大宅

回覆 wholemilk 的帖子

講到起擺酒,個男朋友唔擺,諗住慳返

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

新抱 發表於 23-1-26 09:45
姑姐個男朋友(今年底結婚)連續幾年從年30至年初四成個假期都係我奶奶屋企,中午飯加埋晚飯,冇夾過錢。我 ...
如果佢扮唔知道,叫你老公在佢地面前比錢佢亞媽媽順便同個妹講要比生活費亞媽

大宅

人地俾唔俾錢關你乜事? 睇開啲啦

首頁

尾頁

跳至