時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

前元朗區議員張秀賢,被指在政界及社運圈中,廣泛向身邊人借款未還。有關消息昨日(25日)起於網上廣傳,多方消息證實涉事者為張秀賢,一眾「苦主」更在通訊軟件開設群組聲討,人數多達70人。

周小龍:不如直接開名

事緣財經專欄作家渾水昨日(25日)在社交媒體撰文,指近日到中菜餐廳用膳期間,與朋友談起一名在政圈認識的人,「鎂光燈外,是很著名借錢不還的債仔。我是他的債主,他對我的訊息多次已讀不回,同席友人說他知道我今日赴會飲茶,為了避我,沒有出席……他的借錢網絡還真是頗為龐大,左中右都有,身邊的朋友借到盡,以前做議員的義工、助理和街坊都借到盡,舊同學莊員也下手。」

渾水又指:「只是借錢後的他有段短時間頗為高調,買車、和女友去外國旅行幾個月、食好西、買名牌,物質生活過得比我還要富足……他用過的藉口很多,例如選舉開支,借錢應急周轉,自己撞車,家人撞車,要去台灣發展水果事業……他提過家人有難,我心軟借錢給他,是我判斷失準,道行不夠,不怪人。」帖文隨即在網上廣傳,至今日中午已有二千多個反應、百多人分享。

渾水在文中未有指名道姓,但Chickeeduck創辦人周小龍在下方留言直指:「其實係人都知係張秀賢,開名重好啦,等其他人可以小心,同埋希望張秀賢可以改過自新,重新做人。」渾水在該回應下方留下一個「Yes Sir」意思的表情符號,似是默認相關資訊。帖文中亦有數名在「黃圈」內頗有名氣的人士,包括漫畫家「阿塗」、政治學者黃偉國等,同時表明自己也是「苦主」。

「苦主」自開TG群組 包括社運人士、前女友

翻查資料,連登討論區、《文匯網》過去都曾提及張秀賢的債務糾紛問題。《星島》記者向數名民主派前區議員私下了解,多方消息確認文中所指的人是張秀賢,其中一人表示,一眾「苦主」為此事特意建立了一個Telegram群組,名為「T苦主爐」(「T」意思應指張的英文名Tommy)。截至今日(26日)中午,群組內已有近70人,包括前區議員、社運人士、前度女友、前記者等,眾人在群組內主要談論「都係各自呻下,比人呃咗幾多錢」,借錢理由包括「阿媽要做手術」、「屋企人有事」等。據了解,各人借出的款項由數萬元至近一百萬元不等。

張秀賢的fb專頁近半年已未有更新。在其最新一個於去年7月發布的帖文中,自昨日晚上起,有大批網民留言,問道「幾時退款?」應指債務糾紛問題。

《星島》記者下午嘗試聯絡張秀賢尋求回應,張表示「要再睇睇」,暫時沒有補充。

不過借錢比佢果D都唔係好人, 呃埋呃埋D傻黃, 快錢黎快錢去, 成班都無個正常

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 23-1-26 20:42

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kwokdicken 發表於 23-1-26 17:28
前元朗區議員張秀賢,被指在政界及社運圈中,廣泛向身邊人借款未還。有關消息昨日(25日)起於網上廣傳,多 ...

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

好唔好唔知,起碼好過借錢唔還呢條友

珍珠宮

佢地全部一條橋
係咪用語言偽術暗示自己被逼害、要走佬?所以先成功借到錢?
我有親戚早排都分享自己一件事
佢好早期曾資助某知名youtuber食沙拉
人地就係扮幫手足逃亡
眾籌幾十萬話幫人,叫大家唔好問詳情
而家已經走去日本了,享受優質生活
件事就不了了之
最搞笑係我個親戚而家幾年後終於後悔
話有錢自己去買野食好過
乜憑據都無

伯爵府

chingnc 發表於 23-1-26 17:35
好唔好唔知,起碼好過借錢唔還呢條友

果D前係煽動人放火打人破壞香港賺返黎, 都無分邊個高尚D

伯爵府

yurijm 發表於 23-1-26 17:37
佢地全部一條橋
係咪用語言偽術暗示自己被逼害、要走佬?所以先成功借到錢?
我有親戚早排都 ...

人地幾十萬食盤沙律好閒事, 唔洗吓吓同你交代既, 明就明唔明就黎明

公爵府

從來都係佢地自己人逼害佢地,,外人根本無理佢地既圈子。。

珍珠宮

回覆樓主:

手足喎,唔係話核爆都唔割㗎咩

翡翠宮

laukkk 發表於 23-1-26 17:41
手足喎,唔係話核爆都唔割㗎咩

水晶宮

2024勳章

水魚圈

子爵府

回覆樓主:

有類人真係好易呃

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

黃人冇腦、所以容易俾人呃~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

食黃血饅頭係常規嚟架喇
咪當眾籌俾張手足過happy 生活囉
手足齊上齊落, 唔係咁都要追討呀嘛

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

黃吃黃啫!吃人或被吃都無個好人,由得佢地,不過點解唔暗啞底算呢?

侯爵府

回覆 kwokdicken 的帖子

可笑既系黃人轉加入建制組織並發表愛國文章
kckammy

伯爵府

kckammy 發表於 23-1-31 14:02
回覆 kwokdicken 的帖子

可笑既系黃人轉加入建制組織並發表愛國文章

政治投機者係咁
學運興果時入學民、本土興果時追自己本土、而且由亂入興就扮愛國,依挺人信唔過三姓家奴
最多聽話既話比少少狗餅佢, 不可重用

伯爵府

kwokdicken 發表於 23-1-31 14:07
政治投機者係咁
學運興果時入學民、本土興果時追自己本土、而且由亂入興就扮愛國,依挺人信唔過三姓家奴
最 ...

原來時政無得編輯貼文?

我打錯好多字添
咁先啱

'政治投機者係咁
學運興果時入學民、本土興果時話自己本土、而家由亂入興就扮愛國,依挺人信唔過三姓家奴
最多聽話既話比少少狗餅佢, 不可重用'

首頁

尾頁

跳至