自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 23-1-27 13:12
不明白“站著說話不腰痛”的喻意...

是英國公民, 生活艱苦也要捱,要認命,因為是喝英國水長大, 但她算甚麼 ...

我意思係要換位思考。有個別人士衹要三餐不繼再加上好大壓力,就足以引發精神狀態不穩定。之後就難以有足夠理性的思維。

當時佢已經將自己困住係惡劣的處境,接受唔到失敗,而又不懂得(或者不願意)向別人求救,各種疊加的因素令佢抵受不住呢個stress test而崩潰。

出事後,佢兄弟話佢以後再沒有攀比,我估計個女生的朋輩壓力比較大,所以陷入極度窮困之境,無法獨立面對而磨爛蓆。

珍珠宮

zxzx 發表於 23-1-27 21:18
點解唔返香港寧願自殺?家人好傷心

佢高估自己能力,面對逆境以為自己可以積極面對,克服困難。

其實佢可以向香港的家人求救,不過我估計佢家人會叫佢回港,而這並非佢所願,因此堅持獨自孤身一人堅持到最後崩潰。直到最後身心俱疲,夢想破碎,精神狀態已經跌入無底深淵!

侯爵府

平平常常 發表於 23-1-27 21:51
我意思係要換位思考。有個別人士衹要三餐不繼再加上好大壓力,就足以引發精神狀態不穩定。之後就難以有足 ...

要自我了斷總有自己的理由, 有自己的執著. 想不通又放不下, 走上這條不歸路是不難理解,中間發生的只是過程, 各人有所不同,又何需換位思考呢?

男爵府

回覆樓主:

琥珀宮

回覆樓主:

資料比初出報導時多咗。11月3日起冇返工,即死亡時係11月頭,1月24日死因裁判庭定為自殺,應該已排除他殺可能,但冇提如何致死,又確係離奇;一定自殺?又會唔會係意外死亡?例如因人虛弱跌倒暈去,失救而死亡之類,冇詳細資料。

男爵府

人在異鄉真係要個心臟夠強大,心理質素好先應付到,錢係其次。

未必要精神病情緒病先會岀事,反而係如果個人性格過份悲觀,容易緊張,中意收埋唔同人傾訴,呢啲人都唔適合挑戰自己喺準備不足嘅情況下移民,仲要獨自移民。

不過死者已矣
大家多啲關心身邊嘅朋友

別墅

好多嘢好難講,佢根本似係有情緒病,
如果當初冇移民英國亦難保病情唔會發作,或者殊途同歸,
畢竟香港都有自己既社會問題,
到時又會埋怨,如果當初下定決心移民,換個新環境或者有轉機。

伯爵府

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 23-1-27 23:49
資料比初出報導時多咗。11月3日起冇返工,即死亡時係11月頭,1月24日死因裁判庭定為自殺,應該已排除他殺可 ...

exactly
人要自殺都總有個方法了斷
服藥?上吊?燒炭?
無論邊一種死法都一定驗到出黎
文章絕口不提就判定係自殺?
希望女仔家屬有更多資料以免死得不明不白

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

合租900磅咁唔平喎
頂唔住其實仲有好多路可以揀

琥珀宮

yauchuchu 發表於 23-1-28 07:24
exactly
人要自殺都總有個方法了斷
服藥?上吊?燒炭?

係吖。

唔報導出嚟,總覺得事有蹊蹺,如果訊息如報導般,亦有可能英國死因法庭想擦去某啲過失,唔想引起公憤,所以隱去某部份事實。

除此疑點,就係仲有4日就見心理學家,即係Fion意識到自己有情緒病,有向外求救,並唔似一般有情緒病而輕生嘅人。

純粹推測,謎團可能永遠都解唔開。

伯爵府

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 23-1-28 11:06
係吖。

唔報導出嚟,總覺得事有蹊蹺,如果訊息如報導般,亦有可能英國死因法庭想擦去某啲過失,唔想引起 ...

希望對佢家屬有個更清楚既交代
只係唔想報導講得太多

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 23-1-27 22:35
要自我了斷總有自己的理由, 有自己的執著. 想不通又放不下, 走上這條不歸路是不難理解,中間發生的只是過程 ...

我係從研究病人的角度出發來分析。

呢個世界以後出現精神問題的人,會越來越多。現代唔少人本身健康底子就比較薄弱,身心健康的臨界點好易被擊破。你見新生代唔少呢樣個樣需要特別照顧就知道。

英國冬天寒濕,加上正餐食唔飽(廉價公寓都唔知有無暖氣供應),正氣不足,加上個人mindset有偏差,一旦陷入憂鬱病,衹能夠靠親友拖出險境。

我係想提醒,如有親友想係外國工作生活,開啟人生璀璨新一頁的人,如果發現佢唔對路,最好及時拖佢返上岸。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jaycee_mami 發表於 23-1-27 07:34
唔好笑人,香港都有唔少人被住屋問題逼到癲。

咁英國咁大, 講到前後花園,照理應唔受居住困擾

男爵府

唔知佢係咪有抑鬱症?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

平平常常 發表於 23-1-28 12:53

呢個世界以後出現精神問題的人,會越來越多。現代唔少人本身健康底子 ...

咁貴租唔算廉價公寓。我反而覺得無錢唔使住咁貴嘅區。

珍珠宮

SandyKL 發表於 23-1-28 11:06
係吖。

唔報導出嚟,總覺得事有蹊蹺,如果訊息如報導般,亦有可能英國死因法庭想擦去某啲過失,唔想引起 ...

現實情況係,依靠英國公營的NHS見醫生難!

《每日郵報》公佈的一項針對1500名英國人的調查顯示,在過去一年裡,超過三分之一(34%)的受訪者在需要時無法預約到GP或其他NHS服務。

呢個女生係九月向香港的兄弟表示,七月開始感到在英國生活吃力。最後佢輕生個日係預約見醫生的四日前。反推返應該係佢比較早之前已經意識到自己精神狀態有問題需要治療,無耐NHS預約見醫生唔容易,未能及時見醫生解困,預約的日期太遲,佢病情惡化得快,最後佢絕望地走上輕生之路。
attach0/tmp/phpZ3J7b8
attach1/tmp/phpf34B20
attach2/tmp/phpXsVdTT
attach3/tmp/phpznpZJM

大宅

redhot 發表於 23-1-27 10:57
都唔知係咪煽營養不良餓死,法官唔好意思判死於貧窮,咪惟有判自殺

如果判死於餓死,輿論會好大反響!

英國相信已跌入第三世界無異!

自己餓死自己,亦係自殺的一種!

翡翠宮

畀面勳章

平平常常 發表於 23-1-28 12:53

呢個世界以後出現精神問題的人,會越來越多。現代唔少人本身健康底子 ...

最怕佢地報喜不報憂,家人根本唔知佢有問題,最後出事先知道
日日是好日

伯爵府

2024年龍年勳章

patekp 發表於 23-1-28 13:19
如果判死於餓死,輿論會好大反響!

英國相信已跌入第三世界無異!

其實我都有疑惑係咪餓死

水晶宮

yauchuchu 發表於 23-1-28 13:23
其實我都有疑惑係咪餓死

X3, 我都覺得係,只係唔敢報出黎。

首頁

尾頁

跳至