自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

三十歲前,屋企環境好,讀書好,出黎社會做事都唔錯搵到份高薪工,但之後就平平無奇過一生。

三十歲後先行好運,早年讀書唔好,無家庭溫暖父母經常嘈,做乜事都碰釘,踏足社會又係打份普通工,但三十歲後突然有貴人賞識搵到大錢,做生意,年搵幾千萬。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

三十歲後先行好運

公爵府

我會選2。我係一個好注重後代既人。第二年入幾千萬,唔為自己,都為後人

象牙宮

回覆樓主:

想30歲前!

翡翠宮

畀面勳章

蘇民峰話太早同太老行運都係冇用,中年行運最好。

不過,似乎你所講的都是財運,一個人是否好運要睇多方面的,家庭不和,朋友反目,健康欠佳,就算有多多錢都未必開心。
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果30歲前行運,都只是20-30歲用得著,即是10年運。
如果30歲後行運,假如有60年命,就可以行到30年運。

伯爵府

2024年龍年勳章

平安順遂就可以, 大富大貴係好, 但安穩都係福氣~

mimi199188    發表於 23-1-27 12:32

男爵府

30歲前行運,識到班有本事的朋友,入到間好公司,高薪厚職,平平淡淡一生,唔會點差。

30歲後先行運,如果30歲前係好差,結交一班唔讀書損友,做人做事咩都唔得,會否捱到去30歲後等到行運都成一個問題。

所以我選30歲前行運。

珍珠宮

1.平平無奇過一生
2.年揾幾千萬

如果一樣身體健康,咁係人都揀2,唔難揀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

30前
人生最美好既日子,
而家有爸爸媽媽4大長老睇到佢,
一齊分享到喜悅
30後即係先苦後甜, 見佢受太多苦我都不好過
好似帶佢黎受苦咁
到30後, 隨時我都走左了, 睇唔到啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

三十前仲有能力可以盡幫,咁梗係望佢三十後發達

複式洋房

2023年兔年勳章

揀想仔女三十歲後既父母,其實係揀埋自己行左條衰路

翡翠宮

畀面勳章

littlefunpig 發表於 23-1-27 11:27
30前
人生最美好既日子,
而家有爸爸媽媽4大長老睇到佢,

我反而轉掉諗,三十歲前有長老睇住,衰極有個譜;三十歲後我睇唔到佢幾多年,知佢行運我走得安樂
日日是好日

公爵府

2 of course

子爵府

30 前

人生30 歲前打好基礎, 下半生唔會衰得去邊.

下半生叫平平淡淡囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一人一讓步 發表於 23-1-27 11:02
三十歲前,屋企環境好,讀書好,出黎社會做事都唔錯搵到份高薪工,但之後就平平無奇過一生。

三十 ...

呢2個假設都唔公平.
假設⑴ 第一個30歲前好,之後衹係平平無奇冇乜所謂。
但假設⑵ 係30歲後好,但前半段係家境/讀書/做事樣樣碰釘。
所以應該將假設⑴ 果個改為 30歲後事事碰釘,勞碌一生,個分別就會明顯。又或者將假設⑵ 改為30歲前平平無奇而非樣樣碰釘。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mother904 發表於 23-1-27 12:17
我反而轉掉諗,三十歲前有長老睇住,衰極有個譜;三十歲後我睇唔到佢幾多年,知佢行運我走得安樂
...

睇住佢衰
我覺得係折磨
你話我自私都可以
寧願睇住佢好
然後安心上路走人

子爵府

一人一讓步 發表於 23-1-27 11:02

三十 ...

以你描述的好運,我會揀三十前,心理健康最重要,我想子女在有愛的環境長,有幸福的家

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

hkgra 發表於 23-1-27 11:14
平安順遂就可以, 大富大貴係好, 但安穩都係福氣~

翡翠宮

畀面勳章

littlefunpig 發表於 23-1-27 12:34
睇住佢衰
我覺得係折磨
你話我自私都可以

樓主改了一樓內容,我第一個回覆時冇講到樣樣衰,只係講三十後歲後突然搵到幾千萬。所以我回覆你時也不知道佢改左一樓未。

事實上,佢改完之後,根本唔難揀,有邊個會揀個衰到貼地的三十歲前。所以這個舖改左之後,其實冇咩空間值得討論。

日日是好日

首頁

尾頁

跳至