潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

回覆樓主:

有能力購物也值得開心,不過手袋夠用就可以了,物慾無限,我會比自己冷一下再決定買唔買,反正太多手袋都用唔晒呢

大宅

Carriegerrard 發表於 23-2-13 12:32
呢個真喎
銅鑼灣都係
緊有一個在附近

唔洗一定港島,新界都大把啦,20幾歲又孭、60歲都孭

男爵府

yinkei 發表於 23-2-13 10:32
行中環真係一街都係(emoji)

I see I see
咁果區/半山以上都係嘅, 但先先第一眼睇到佢果句以為全香港一街都係

男爵府

wonglwy 發表於 23-2-3 07:29
我也醒覺,完全係毒癮,現在自己完全吾入H 就可。又因為我已擁有基本野。冇謂再追,留$作另類投資。這遊戲 ...

其實係架, 為咗買果一刻同用嘅時候自己開心就好, 值得買

如果純為 show off 而買就真係無謂, 因為用咁貴嘅袋喺平民區/街市, 人地都未知係咩牌子/咩系列
如果係半山/山頂區/富豪飯局用黎 show off, 就更無用, 因為富豪界個個都買得起, 可能普通 H 貨都show off 唔起, 又要再追特別款/限量款, 物慾無限~

子爵府

回覆樓主:

有咁既財力就會有咁既消費,你覺得人哋全身名牌好俗,但呢個階層既人消費水平就係咁,對佢哋黎講買呢啲名牌其實好普通…
你覺得人哋全身名牌係show off,係因為你本身都係用名牌去show off
試吓調整心態,可能就唔會有咁既感覺

wheatgrass    發表於 23-2-21 14:50

伯爵府

evacatcat 發表於 23-2-15 00:46
有咁既財力就會有咁既消費,你覺得人哋全身名牌好俗,但呢個階層既人消費水平就係咁,對佢哋黎講買呢啲名牌 ...

我覺得係
記得初入坑有一次去中環睇野,見有兩位女士一齊睇scarf,其中一個著住直身裙,被著一條140,攞住MK2,我真係覺得佢好靚,好仙氣,一啲都唔俗,呢個就係我心目中呢個品牌的印象

大宅

evacatcat 發表於 23-2-15 00:46
有咁既財力就會有咁既消費,你覺得人哋全身名牌好俗,但呢個階層既人消費水平就係咁,對佢哋黎講買呢啲名牌 ...

認同呀。同埋show off唔show off 都好睇點襯點搭配。下下logo上身就真係唔係人人都覺好睇。
調返轉有啲名牌設計低調,唔會刻意show 個logo ,但佢嘅cutting 同質料著上身真係會好睇啲

男爵府

回覆樓主:

我由追求c,h,未買birkin kelly都日日睇款,研究顏色,到最近常用反而係bao bao,小紅書話買袋最後歸宿係longchamp

子爵府

Mini20160607 發表於 23-2-13 10:25
因為lindy一街都係
-> 一街都係? 你果條咩街?

男爵府

Mini20160607 發表於 23-2-13 10:25
因為lindy一街都係
-> 一街都係? 你果條咩街?

你去一轉中環或者銅鑼灣金鐘真係10個有五個都係用呢個手袋
你唔見過唔代表冇呀

男爵府

earlgreycake1 發表於 23-1-31 20:38
咁係咩原因?你咁激動做咩

我都係有好多H now
都係拖到而家先去箍牙
其實唔關有冇錢時而係純粹的唔起心肝

大宅

earlgreycake1 發表於 23-1-29 22:28
呢一兩年黎真係買名牌手袋買左好多錢
包括chanel、delvaux同hermes
chanel就買左cf mini金球、黑色方胖子、 ...

買袋獎勵下自己一定係開心,自己著得開心自在就OK , 個人認為身份,氣質,自信心同有幾多名牌冇咩關係,有學識教養先有關係

男爵府

liumeowjen 發表於 23-2-15 20:48
你去一轉中環或者銅鑼灣金鐘真係10個有五個都係用呢個手袋
你唔見過唔代表冇呀
...

我冇話冇見過就代表冇, 所以而家咪問下係邊條街囉

你只係答第一句喺邊見到咪得, 唔使講埋第二句嘅

大宅

earlgreycake1 發表於 23-1-29 22:28
呢一兩年黎真係買名牌手袋買左好多錢
包括chanel、delvaux同hermes
chanel就買左cf mini金球、黑色方胖子、 ...

同意。見過有個空姐朋友一身zara,有幾个h十幾萬手袋,被人裁員後,私樓也租唔起要租村屋。儲埋d錢投資好過。名牌尤其C,H,買時貴,賣出不值錢。

男爵府

Mini20160607 發表於 23-2-16 11:28
我冇話冇見過就代表冇, 所以而家咪問下係邊條街囉

你只係答第一句喺邊見到咪得, 唔使講埋第二句嘅

唔使死撐嘅
咁事實係你一句就話冇見過呀嘛

好難講邊條街個喎唔通你真係會去嗰條街企喺度睇咩

大宅

liumeowjen 發表於 23-2-15 22:00
我都係有好多H now
都係拖到而家先去箍牙
其實唔關有冇錢時而係純粹的唔起心肝

你幾多歲箍牙?錯重點因我幾十歲仲有唸係咪應該箍

大宅

angelbbb 發表於 23-2-16 21:15
同意。見過有個空姐朋友一身zara,有幾个h十幾萬手袋,被人裁員後,私樓也租唔起要租村屋。儲埋d錢投資好過 ...

我初頭都以為H保值,原來好多二手無人買

男爵府

vanlina_cream 發表於 23-2-16 23:11
你幾多歲箍牙?錯重點因我幾十歲仲有唸係咪應該箍

大佬要我公開我嘅年齡唔係幾好喎

你真係想知就PM問我啦

大宅

vanlina_cream 發表於 23-2-16 23:13
我初頭都以為H保值,原來好多二手無人買

俾得起十萬八萬,點會買二手H
rolex watch 保值好多。

好多揾幾萬,買H ,出入村屋,公屋居屋,好虚榮

別墅

Vickie928 發表於 23-2-1 11:28
我都係同你一樣都係依兩年買咗勁多袋,發覺自己只係特別享受買嗰刻,之後好多袋都係放喺盒入邊用都未用過:t ...

我同你一樣,我買K25既時候好開心,但到依家,有一件外套,兩個袋同兩三盒家品都未開。認同全身都係有D over

首頁

尾頁

跳至