自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

如果老師估計你子女考DSE成績只是得幾分,不超過5分,大家覺得選擇讀毅進/VCT基礎文憑考返幾條2好,還是直接出來工作做學徒/一門手藝好?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

問你仔女啦!

水晶宮

hellomiki 發表於 23-1-30 00:49
如果老師估計你子女考DSE成績只是得幾分,不超過5分,大家覺得選擇讀毅進/VCT基礎文憑考返幾條2好,還是直 ...

不超過5分,我的話會勸佢出黎做野
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

2024年龍年勳章

如果老師估計你子女考DSE成績只是得幾分,不超過5分,大家覺得選擇讀毅進/VCT基礎文憑考返幾條2好,還是直 ...

有無嘢有興趣?趁後生越早開始發展越好,例如化妝美容,整車,冷氣,都好多㗎

男爵府

首先主導權俾佢自己諗先,如果無主見就睇有咩課程佢想讀,無就直接做野,但做咩又係問題⋯

水晶宮

做學徒,男仔做光籤,裝修,水電,鐵路維修,飛機維修 女仔做化妝,美容,或興趣班老師

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

回覆樓主:

家庭經濟點?有就送外國,冇就去1年working holiday, 出去捱下世界再番黎諗想讀書定做野。
有個朋友去完外國讀書番黎唔哂,佢話悶到冇咩好做所以唯有讀書,由曳到差啲入男童院,被學校趕出校到而家係會計師~
另一個朋友讀書麻麻出左來做野又麻麻,去完1年working holiday 番黎個人變得好發憤圖強同埋錫番屋企人~
都有幾個就揀左唔番香港,所以我覺得出去行下見下會有唔同諗法~

公爵府

回覆樓主:

如果毅進要幾分先可以讀?
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

回覆樓主:

其實系我妹個仔,今年4月考DSE了,佢話老師建議讀VCT呢類考返幾條2,同埋好似有職業導向,佢覺得有幾條2可以去考警察/海關....
佢有點迷惘唔知讀咩好...佢個款好瘦弱,我覺得佢唔太啱做地盤裝修呢d太辛苦嘅工種

珍珠宮

laumuichu 發表於 23-1-30 01:07
家庭經濟點?有就送外國,冇就去1年working holiday, 出去捱下世界再番黎諗想讀書定做野。
有個朋友去完外 ...

家境一般啦

侯爵府

2024年龍年勳章

問佢自己想點,估計DSE成績只是得幾分,讀IVE也未必追得上,不如出黎做工,學一技之長

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

佢讀唔係我讀,最緊要佢想點先?

如果佢唔揀一定要我揀,我會勸佢讀個文憑先,始終有張cert 俾人睇好d,同埋當有多幾年俾佢成長,發掘行業興趣,前途。如果佢讀完仲係一pat野漫無目標咁冇得好講,至少我算俾足夠時間同機會俾佢去發展。

珍珠宮

登陸火星 發表於 23-1-30 01:11
問佢自己想點,估計DSE成績只是得幾分,讀IVE也未必追得上,不如出黎做工,學一技之長 ...

佢話讀一年基礎文憑就有喎,一般正常返學做好,就可以..

珍珠宮

granja 發表於 23-1-30 01:12
佢讀唔係我讀,最緊要佢想點先?

如果佢唔揀一定要我揀,我會勸佢讀個文憑先,始終有張cert 俾人睇好d, ...

佢偏向想讀VTC拿一張文憑,佢講到只要讀就會有,但有分好多科,未知揀咩,其實我都覺得可以比佢花一年時間睇下讀成點,如果都系一pat屎嘅話,應該跳出來直接工作

伯爵府

牛年勳章

laumuichu 發表於 23-1-30 01:07
有個朋友去完外 ...

的確係有D用,我都識得一個。
不過佢一向係乖嘅!

大宅

佢有無咩興趣?如果鍾意Art Design嗰d, 讀VTC嗰d 教得幾好(當年),見以前朋友讀嗰d, 依家都似搵到食、住私樓;如果sporty的,可職業導向考警員、海關之類,雖然辛苦但人工高。
家長捨得的話,work holiday都真令人獨立思考。

有d人真的較適合出嚟做嘢賺錢,會變得孝順和生性,知父母辛苦 、知自己日後方向(我當年都係其中一個出嚟做嘢之後知不足,再苦讀的)

珍珠宮

Soming 發表於 23-1-30 01:43
佢有無咩興趣?如果鍾意Art Design嗰d, 讀VTC嗰d 教得幾好(當年),見以前朋友讀嗰d, 依家都似搵到食、住私 ...

佢對藝術好似無咩興趣
警察海關佢都有諗過,不過佢都知自己孱仔 又無咩信心,我覺得海關好似好難入咁?
佢興趣系玩電腦囉,每次見佢都系到打機

男爵府

一定讀vtc ,先攞左5條2當中學畢業,如有興趣可再上高級文憑或副學士。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢個年代直接出嚟做嘢都要有熟人關照,如果唔係一世都低下層,點都要學門手藝,考d小小專業資格,讀毅進都好,讀完再睇下興趣有咩出路。
男仔或者考個車牌旁身先

首頁
12345...7

尾頁

跳至