自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

ctsang 發表於 23-1-31 15:23
7成咁多,我估無,除非係香港時仲係新入職。

可能未計交稅

侯爵府

mercurycc 發表於 23-1-31 14:20
今年幾個親友都返香港,
移民一年至半年,話唔再過去,
無追問,大約估到咩事。 ...

真, 之前同朋友拜年, 佢身邊啲朋友當初衝動移民的, 開始頂唔順, 有三幾個family返咗嚟
也有冷靜想移民的, 仍然準備中, 到而家都未走 (未到最壞唔會走那種)

大宅

20170101 發表於 23-1-31 14:01
屋企人在香港做RN, 佢話好多同事BNO 去英國公立醫院做。好奇在香港在比較高級的RN, 去到英國公立醫院一般有 ...

我問過啲移民英國又要返香港炒散搵外快嘅RN朋友,佢話喺嗰到真係少錢,RN扣埋稅得港幣萬幾蚊,就算係有六年經驗嘅專科醫生都係得港幣兩萬幾。
我問:咁做耐啲會唔會人工多啲?
朋友:做醫生都係得兩萬幾,做護士最多就係兩萬吧?
以我所知好多移民護士係計晒有幾多日要留英國,然後盡用時間返港搵錢。

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-1-31 15:38
From April 1st 2022 the NHS Pay Bands (after the 2022/23 payrise) are below. NHS pay starts at £20, ...

計埋私家£20,270-£109,475

Various job boards and recruitment sites that track the salaries of jobs they post suggest the average wage of a UK Nurse is somewhere around the £33,000 to £35,000 a year mark.

https://www.nurses.co.uk/careers-hub/nursing-pay-guide/

水晶宮

回覆樓主:

新人,扣稅後好似得15000

複式洋房

20462046 發表於 23-1-31 14:05
之前聽朋友講,扣稅後得香港 7 成咁上下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yuyueng 發表於 23-1-31 15:38
From April 1st 2022 the NHS Pay Bands (after the 2022/23 payrise) are below. NHS pay starts at £20, ...

個 range 大到差一個位?

侯爵府

siu-miu 發表於 23-1-31 14:16
我睇you tube講護士會得大約香港的1/3人工,醫生就一半
英國NHS護士1500鎊一個月
...

yes

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

今年幾個親友都返香港,

即係 boner 回歸中國香港?
咁快頂唔住,朋友1家4用bno移英1年幾,男嘅仲未搵到長工主要湊小朋友同打掃,女嘅做amah

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 mercurycc 的帖子

甘快洗晒錢

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

naicha 發表於 23-1-31 15:41
真, 之前同朋友拜年, 佢身邊啲朋友當初衝動移民的, 開始頂唔順, 有三幾個family返咗嚟
也有冷靜想移民的, ...

點為之最壞情況?打仗?

男爵府

陪月勳章

英國首相都冇香港特首一半人工啦

hungng    發表於 23-1-31 18:59

琥珀宮

soyan0409 發表於 23-1-31 15:42
我問過啲移民英國又要返香港炒散搵外快嘅RN朋友,佢話喺嗰到真係少錢,RN扣埋稅得港幣萬幾蚊,就算係有六 ...

咁咪做包裝,送貨都好搵過護士?

象牙宮

Ritzmary 發表於 23-1-31 16:06
即係 boner 回歸中國香港?
咁快頂唔住,朋友1家4用bno移英1年幾,男嘅仲未搵到長工主要湊小朋友同打掃, ...
無問,當年走時態度同而家係兩個樣,
重問來做咩!問咪尷尬。
朋友個女原來一家人走,後來個道果邊情況,
老公過去搵到野做才成家過去,
到今日都未走都知咩事,

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 23-1-31 16:10
點為之最壞情況?打仗?

唔知佢哋, 資料搵到足年幾兩年, 又開戶口又走錢又盛, 個人一路未走

琥珀宮

naicha 發表於 23-1-31 16:15
唔知佢哋, 資料搵到足年幾兩年, 又開戶口又走錢又盛, 個人一路未走

講來講去咪又係唔捨得香港份人工

侯爵府

今年幾個親友都返香港,

全部都係BNOer?

珍珠宮

減齡達人勳章

newcomer550 發表於 23-1-31 15:38
點解唔駛比稅?

Sorry, 打少個字,係重稅

象牙宮

hkgra 發表於 23-1-31 16:09
回覆 mercurycc 的帖子

甘快洗晒錢
唔知!邊個夠膽問,就算答未未必老實話。

水晶宮

第二行都可以話人工減半,壓力及工作量減2/3,帶錢過去買定樓安居樂業
但醫護呢行壓力及工作量無可能減半,仲要以前唔駛啲高級醫護做嘅嘢依家係全部由佢哋做,心理點平衡

首頁
12345...8

尾頁

跳至