自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

oooops 發表於 23-2-1 13:07
奶奶想換樓,叫我倆公婆搬去同住

相見好, 同住難!

伯爵府

oooops 發表於 23-2-1 13:41
平時我哋感情幾好,之前都有同奶奶講,而家我哋住嗰度近返工,奶奶有生意係新界區,所以佢習慣住新界,點 ...

你話奶奶多謝你咁照顧我哋,不過我哋返工盡量唔想用太多時間坐車。不如我哋得閒weekend唔洗返工日子嚟陪你啦。

珍珠宮

waic 發表於 23-2-1 14:46
我係人地奶奶,我覺得直接講好,如果唔係氹得幾耐。
我鐘意有咩講出黎,例如我有潔癖,唔可同仔新抱住,一 ...

做節都不用煮飯好爽皮
新抱應該性格幾好家山有福

伯爵府

oooops 發表於 23-2-1 14:01
無咁大年紀,奶奶好健康仲打理生意,原本係同大伯住,大伯即將移民,咁奶奶話想買間新啲大啲嘅同我哋一齊 ...

睇落你奶奶都係明白事理的人,可能因大伯移民佢怕唔慣先叫你地同住。
換著我就會直接講長期同住就唔想,不過你哋會放假時去陪吓她,可以間中去住一晚,就算瞓梳化都可,所以換樓問題就由她自己決定。

珍珠宮

oooops 發表於 23-2-1 16:04
太好了,有奶奶視覺參巧,謝謝,我會嘗試直接啲傾,大伯離港後都會多啲陪奶奶,因為我Daddy都係獨居,好明 ...

最緊要幫到你
其實而家好多4大長老有得撰擇都唔鐘意同新抱女媠住嫁,我成班friend 個個聽到要同已婚仔女住都耍手擰頭,仔女都唔好怪我地呀,辛苦多年,想過吓自由自在生活,所將心比已,做奶奶都要識做

珍珠宮

72leelily 發表於 23-2-1 16:20
做節都不用煮飯好爽皮

講左以後做節我請佢地出去食,啱過年就係,我仔同我掙比錢,最終我贏

珍珠宮

做節都不用煮飯好爽皮

我初頭末又係驚新抱覺得我唔煮飯唔鐘意,邊有奶奶唔煮飯煲湯嫁,後尾諗諗下,難為自己不如直講,佢都話煮餐飯好辛苦,我仔鐘意煮,我話第日仔煮我去佢度食,一係出去食,我新抱都贊成,大家明白就得

男爵府

oooops 發表於 23-2-1 15:49
老公都同奶奶講咗話唔會搬去
但奶奶又再問我意見

你咪話 ‘哦,我都唔知呀,老公點講就聽佢講囉…’
跟手同老公講返,叫佢執手尾

男爵府

虎到金來勳章

相見好同住難,叫老公出面推咗佢,千祈唔好一齊住

珍珠宮

oooops 發表於 23-2-1 16:04
太好了,有奶奶視覺參巧,謝謝,我會嘗試直接啲傾,大伯離港後都會多啲陪奶奶,因為我Daddy都係獨居,好明 ...

直接講啦,唔好成日左諗右諗,講清楚會成個人輕鬆晒,你奶奶都應該明白事理,唔係老古董形
其實有邊個奶奶會天真到覺得新抱鐘意同佢住 大家心照,最緊要唔同住唔等於唔孝順喎

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

直接同99講你好珍惜依家大家嘅和諧關係,唔想因為生活上嘅磨擦而影響咗得來不易嘅感情,大家有退路好過到時困獸鬥又將佢個仔夾喺中間做磨心左右做人難

樓主你千萬要企硬,你大伯移民後就算唔回流,返香港探佢阿媽好大機會住喺你屋企,到時你就有排煩

如果驚老人家獨居不如請個工人照顧99

禁止訪問

侯爵府

直接拒絕
最怕同長老住

別墅

ppsfung 發表於 23-2-1 16:28
睇落你奶奶都係明白事理的人,可能因大伯移民佢怕唔慣先叫你地同住。
換著我就會直接講長期同住就唔想,不 ...

奶奶的確好錫我哋,我哋都好錫佢,只係我哋嘅工作有時趕住埋尾,間中會通宵完成,雖然奶奶話唔怕,我哋都唔想大家到時有磨擦,平時正常工時嘅日子,我哋都有返去食飯,有時返奶奶度,有時係約Daddy食

別墅

2023年兔年勳章

真係好睇情況 好既何樂而不為 有多啲背景資料先答到你

公爵府

回覆樓主:

我識一個70歲女士,叫個囡搬返去佢間自置物業同住(買的公屋)

同住多年後,覺得個女比家用唔夠,話「出面租樓都要萬幾啦,點解唔比萬幾我?」

所以樓一定要自己買,否則比人睇唔起

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

話娘家想叫你哋番嚟一齊住
但係婉拒左
所以公平地一家一主

珍珠宮

做節都不用煮飯好爽皮

細路女,性格幾好,同我一样唔識繁文縟節,有啲擺款奶奶會介意,但夾我就啱晒

珍珠宮

oooops 發表於 23-2-1 17:48
奶奶的確好錫我哋,我哋都好錫佢,只係我哋嘅工作有時趕住埋尾,間中會通宵完成,雖然奶奶話唔怕,我哋都 ...

就係想保持大家現有良好關係先唔好同住呀

首頁

尾頁

跳至