自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

十幾年前後生果陣,一日對電腦12個鐘都冇問題,而家對多過8個鐘就眼乾覺得有d唔舒服,有冇咩保健品或者咩方法試過覺得有用,可以令對眼耐用d?thanks

公爵府

ic310 發表於 23-2-1 20:50
十幾年前後生果陣,一日對電腦12個鐘都冇問題,而家對多過8個鐘就眼乾覺得有d唔舒服,有冇咩保健品或者咩方法 ...

我啱啱買咗目清素

大宅

十幾年前後生果陣,一日對電腦12個鐘都冇問題,而家對多過8個鐘就眼乾覺得有d唔舒服,有冇咩保健品或者咩方法 ...

針炙有效, 不過要有恆心。

子爵府

咁有冇人試過用目清素或者針灸有用?

男爵府

對少d電子產品,多d出外望下山望下海

侯爵府

藍莓素

侯爵府

2024年龍年勳章

吃含有花青素的保健品,或多吃含有花青素的食物,例如
藍莓,365~406.9mg/100g
黑糙米,327.6mg/100g
黑豆,213mg/100g

不要長時間看電子產品,讓眼睛休息下,望下遠景

珍珠宮

2024年龍年勳章

登陸火星 發表於 23-2-2 00:50
吃含有花青素的保健品,或多吃含有花青素的食物,例如
藍莓,365~406.9mg/100g
黑糙米,327.6mg/100g

黑枸杞也有花青素。

https://www.pufood.hk/blog/posts/%E3%80%90%E5%8A%9F%E6%95%88%E6%9B%B4%E5%BC%B7%E3%80%91%E9%BB%91%E6%9E%B8%E6%9D%9E%E7%87%9F%E9%A4%8A%E9%AB%98%E6%96%BC%E6%9E%B8%E6%9D%9E%E5%AD%90%EF%BC%9F%E8%8A%B1%E9%9D%92%E7%B4%A0%E6%9C%80%E9%AB%98-%E6%8A%97%E6%B0%A7%E5%8C%96%E6%9B%B4%E5%A5%BD%EF%BD%9C%E5%85%A7%E9%99%84%E9%BB%91%E6%9E%B8%E6%9D%9E%E9%85%8D%E6%90%AD%E8%8A%B1%E8%8C%B6

大宅

阿花花 發表於 23-2-1 22:01
針炙有效, 不過要有恆心。
眼睛可以針灸的嗎?會不會有風險?

大宅

Catty2020 發表於 23-4-28 03:45
眼睛可以針灸的嗎?會不會有風險?

中醫其中一樣同西醫唔同的地方, 就係唔會只係 "頭痛醫頭, 腳痛醫腳"

眼唔好, 可以有好多原因, 眼乾亦有唔同的原因, 有因為壓力, 有因為年紀, 有因為過勞, 有引致肝腎不足, 肺氣不調,.. 等等不同問題, 醫生會分析病因再處理, 唔一定只醫眼. 就算醫眼做針灸, 亦唔一定要針眼附近的穴位 (眼球本身唔會用針).

至於安全問題, 任何中西醫的醫療手段都會或多或少有風險, 無人會話 100% 安全, 不過大部份都相當安全.

西醫手術前要簽風險同意書, 出事差唔多無得追究, 中醫沒有相關制度, 出事中醫要負好大責任, 所以基本上高風險的操作中醫根本唔會做.

中醫發展已多年, 有牌的中醫都受過專業訓練, 針灸的安全性相當高, 療效亦已有証明,多年來針灸意外的數字十分低, 針炙引致眼問題的意外更低, 不用過份擔心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊