自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

信則有.. 我信

翡翠宮

畀面勳章

曾經有人 發表於 23-2-2 09:16
唔知林競業几時有人幫佢

幫咩呢?佢死因好清楚,自己去有夫之婦的家中,人地老公返黎嚇到爬出窗外失足跌死,又唔係被人謀殺
日日是好日

侯爵府

翁講野我有保留

不過此案一定有人包庇、銷毀證據!

水晶宮

Lopopo 發表於 23-2-2 09:14
謝謝google 下先
不過有個疑問,假設係陳太細佬
點解唔一出事就揾家姐幫手清潔下,毁滅證據

係陳太大佬, 心理學上如果死左人, 都唔想俾第三者知, 到東窗事發先會搵有勢力既家人去搵各方擺平,

毒舌大狀就係以彭楚盈既案來做故事籃本. 睇完毒舌大狀就會明多D關於司法制度講公平其實係好唔公平, 好多人同事可以左右判決

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-2-2 09:13
佢有入過,早兩日youtube 聽翁講哩個case, 業主有入過去幾次,有一次仲入房閂窗,但無開燈。有人隻手遮天 ...

下!有冇 youtube link

佩服翁靜晶好勁

男爵府

mickeywinnie3 發表於 23-2-2 09:00
Agree !當時方同英國佬咁friend 乜嘢都得

[size=15.008px]己回歸!

彭楚盈(1965年11月-1995年6月),已故模特兒。1999年被人發現於前政務司司長陳方安生的兄長方曼生的物業中身首異處,被發現時估計已死去4年。彭楚盈因一案被揭發時在香港引起很大轟動。案件中有頗多疑點,但是案件揭發後警方並沒有採取行動。

2005年,彭楚盈家人透過律師翁靜晶立法會議員梁耀忠協助,向傳媒披露事件始末,並懷疑有勢力人士阻止當日案件調查,2005年5月警方重新調查案件,同年11月,新上任的律政司司長黃仁龍宣佈將會再次調查此案,並進行死因研訊

2006年3月,死因庭陪審團退庭商議約4小時後,一致裁定彭楚盈因「死於不幸或意外」,極有可能由於濫用藥物、或嘔吐窒息延致死。

珍珠宮

上校車 發表於 23-2-2 09:25
係陳太大佬, 心理學上如果死左人, 都唔想俾第三者知, 到東窗事發先會搵有勢力既家人去搵各方擺平, 毒舌大 ...

係,原新聞話套戲黃子華就係講翁。
不過翁話冇睇過套戲

珍珠宮

牛年勳章

hct300 發表於 23-2-2 09:39
己回歸! 彭楚盈(1965年11月-1995年6月),已故模特兒。1999年被人發現於前政務司司長陳方安生的兄長方曼 ...

陪審團真奇怪,濫藥又會個頭甩咗出嚟?

水晶宮

mother904 發表於 23-2-2 09:16
開死因庭時已經係2005年,同英國佬冇乜關係lu,不過方家勢力一直都唔係少野
...

我想講案發時
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

上校車 發表於 23-2-2 08:34
雖然姓翁既幾多成真我唔清楚, 不過姓方既呢幾個核心人物隻手遮天就一定

呢單嘢,離奇夾古怪

子爵府

mother904 發表於 23-2-2 09:16
開死因庭時已經係2005年,同英國佬冇乜關係lu,不過方家勢力一直都唔係少野
...

以下係一則報道:

一九九三年時,由於樓市熾熱,炒樓之風極盛,金融管理局向銀行頒布樓宇按揭不得高於樓價七成的指引,倘屬樓價五百萬元以上的豪宅,貸款比例更應低於七成。當時,陳方安生購入港島半山區司徒拔道玫瑰新邨一單位,成交價七百八十萬元,比同期同邨同類單位的售價九百七十三萬元,便宜了接近二百萬元。陳老太更向銀行取得「十成按揭」,明顯不符金管局「豪宅必須低於七成按揭」的指引。

1993年低於市價嘅豪宅兼做十成按揭,普天之下應該得陳家先做到, 但icac又冇查有冇利益輸送, 政府,金管局又無出聲。之後比畀傳媒爆出嚟,都係不了了之,完全唔需要任何交代。

水晶宮

Piaget 發表於 23-2-2 09:43
陪審團真奇怪,濫藥又會個頭甩咗出嚟?

有解釋過死者死左一段時間變成白骨, 骨骼支撐唔到頭骨既重量而掉左落嚟, 不過可疑係頭骨掉左落垃圾桶而又有一段距離, 唯一可解釋係頭骨掉左落垃圾桶響事後被人移動過

最令人覺得可疑係死左4, 但期間方曼生有多次到過該單位, 無理由見唔到條屍或者白骨

男爵府

回覆樓主:

靈界的事不可知,
我唔敢唔信

侯爵府

好媽媽勳章

我信
開心每一天

珍珠宮

加左訪問片段在#1

https://youtu.be/mOjIIAKYcH4

子爵府

BKFinder 發表於 23-2-2 09:39
係,原新聞話套戲黃子華就係講翁。
不過翁話冇睇過套戲

完全冇翁嘅影子

翡翠宮

畀面勳章

MC媽 發表於 23-2-2 10:21
以下係一則報道:

一九九三年時,由於樓市熾熱,炒樓之風極盛,金融管理局向銀行頒布樓宇按揭不得高於樓價 ...

根本英治時期的所謂法治精神同官員的廉潔奉工,只是表面上扮一下而已。

如果陳方安生真的做到特首,估計也會是和貪曾差不多,門面功夫做足,實則內裡污穢不堪
日日是好日

珍珠宮

翁係咪見到彭就無從稽考,但呢單係怨案是真的

公爵府

老翻太太 發表於 23-2-2 10:41
翁係咪見到彭就無從稽考,但呢單係怨案是真的

當年点揭發呢件事?

珍珠宮

回覆樓主:

天理循環,事隔多年黃子華突然拍套戲影射呢單案,令世人重提返呢單案,可能係上天的啓示

題外話,本來套戲一出,各大yc平台好high吹奏套戲講咩「公義」呀,話香港就是無公義etc…
誰知,可能佢哋太年輕,唔知單案係影射緊陳四萬,係97前、港英時代幾咁無公義嘅case, 當佢哋知道原來係影射港英時代無公義時,各大yc社交平台突然靜過鬼,唔再high爆吹奏

劇情與彭怨案8、9成相似,唯一係黃子華可能怕得罪yc, 將時間點設在2002年回歸後

yeung_ma    發表於 23-2-2 12:28

首頁
12345...7

尾頁

跳至