自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

志志媽咪 發表於 23-2-2 18:37
錯重點:佢老公個英文名,我第一眼以為叫Chicken

我都以為係!
我心諗:無理由自己改個咁嘅英文名啩?!

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 23-2-2 18:51
在外國請當地工人或東南亞外傭
都貴過香港幾倍.
移民去英美歐澳等已發展國家,

嗯,導火線係去超市去遲左,可能有野買唔到,破壞左老婆原本個計劃,話個老公成日幇唔到手之類,然後返舊賬,數佢,越講越多怨氣。老公可能覺得自己工作咁辛苦(由銀行經理變做物流從業員),仲要比老婆鵝,嫌佢煩,條氣唔順頂返轉頭,大家一來一往展開舌戰。初則口角,繼而動武。

題外話,近期個單BNO移民27歲女生自殺案,發生係11月3日,與呢單港妻桶夫事件,相差僅兩日。

Chris Taylor, prosecuting, told the court that, at around 6.30pm on November 5 last year, the couple returned home from shopping at Costco in Manchester. They had been arguing as they had been "late going" to the wholesale store, with the dispute continuing back at the house.

珍珠宮

Piaget 發表於 23-2-3 00:01
個丈夫好危險,咁都可以當場釋放!?

如果個老婆真係精神出現問題,必須接受及時適當的治療,否則呢位伍先生應該有點「與敵同眠」的感覺。

英國之前出現過一單恐怖新聞,一位41歲患有精神病的女子,將自己親生哥哥個頭切左落來。

https://www.singtao.co.uk/2023-01-31/%e7%96%91%e5%b0%8d%e5%b7%b1%e4%b8%8d%e5%88%a9-%e7%b2%be%e7%a5%9e%e7%97%85%e5%a6%b9%e6%96%ac%e6%ae%ba%e8%a6%aa%e5%93%a5/4312945
attach0/tmp/php7I2kBF

珍珠宮

買唔到特價咪算lor,有無咁慶,鬧個老公仲捅佢

水晶宮

2024勳章

平平常常 發表於 23-2-3 18:13
如果個老婆真係精神出現問題,必須接受及時適當的治療,否則呢位伍先生應該有點「與敵同眠」的感覺。

英 ...

我覺得有唔少人屬於精神唔太穩定嗰種,如果一生順遂就無嘢,但如果跌入逆境就好容易發出黎
比如27歲女嗰單

水晶宮

6299 發表於 23-2-3 17:09
01遮眼相,似50多過40

似50歲+

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無姐姐幫手做家務係會癲,尤其之前係working mom ! 咪以為C6 會幫手,盞越幫越忙執佢手尾!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嚇C我! 以為識得嘅添,背景好似

伯爵府

喺香港中產家庭用慣工人
工人放假落街食或者外賣
想去購買物資唔使揸車 公共交通工具又快又方便
家人朋友隨時圍爐取暖
相信係好多移居外地嘅人最高估自己的適應力

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 23-2-2 18:51
在外國請當地工人或東南亞外傭
都貴過香港幾倍.
移民去英美歐澳等已發展國家,

諗起上年bbx訪問個對F 夫婦

男爵府

6299 發表於 23-2-3 17:09
01遮眼相,似50多過40

我睇過冇遮眼相似60+

別墅

婦人Ching Lin, 丈夫Chiken Eng

香港人? 睇名串法己知係咪真香港人啦

男爵府

回覆樓主:

兩個姓都唔似土生港人
Lin 港姓連或內地林
Eng 港人極少見,內地音譯姓伍?

珍珠宮

germany 發表於 23-2-3 20:06
我睇過冇遮眼相似60+

子爵府

香港既師奶大部分都有潔癖,外國人不拘小節多。如果係香港,一粒塵都要個工人抹十次。去到英國用番同樣standard 應該會想死,間屋大一倍。
移得民就用番外國人既standard ,應該會開心好多。 thats why 我唔會移民,因為我港女性格已根深蒂固。 某程度上我覺得要移民真係要好強既信念,如果唔係只會一世都活係壓力中。

伯爵府

開心吸收勳章

老婦仁 發表於 23-2-3 06:53
回覆 pauline_c 的帖子

係呢,好鍾意攞香港移民既人黎講,覺得移民外國既人遇到生活問題就放大,覺得心涼 ...

這些新聞全世界都有,不止大陸。大陸發生這些情,你會否心涼, 不要以己度人 。問題係,如果他們不選擇移民,可能就不會被發生這些問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

熊熊老婆 發表於 23-2-2 18:34
唔明白點解窗外面嘅煙花都係壓力嘅來源?

我都唔明白,可能覺得自己咁苦而窗外既人興高采烈咁過得咁好,有壓力

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

naicha 發表於 23-2-2 19:41
做咩又po英國移民唔開心的新聞? 真係咁想人哋過得唔開心?
po香港唔開心的新聞好喇, 裡面冇人會話做咩要香港 ...

其實我哋係笑BONER、因為佢地有妄想症、成日話香港就嚟死、中國共產黨控制香港,沒有自由、寧願去英國做隻蒼蠅、都唔係香港做皇帝、最衰就要攬炒香港、破壞香港、更想中國分裂~

睇佢哋唔起~

男爵府

skylarkhk 發表於 23-2-3 21:21
婦人Ching Lin, 丈夫Chiken Eng

香港人? 睇名串法己知係咪真香港人啦

好像講左係Singaporean

首頁

尾頁

跳至