自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

其中一件往事係尋晚發夢突然諗起,之後就訓唔著

(1)我們一家4口(爸/媽/哥/我(最細))返鄉下,在深圳坐旅遊巴。

大約10小時的長途車,要帶我返去,但唔買我的車飛
上到車就話我同媽兩份坐,根本坐唔落
我坐在走廊的膠櫈仔(冇椅背)

當時我小學,爸媽唔會抱我 (因為重)

(2)搭小巴只入一人錢,同司機講話抱住我,但當時我都大個,約8-9歲
但又放我自己一個坐一個位,司機叫我爸入錢,我爸又抱返我 (好尷尬)

(3)小學時,我的校褸由藍色變成紫色,因為我媽洗完/曬完令件褸變色
父母唔肯買件新比我,果件變色校褸大約陪左我3年,就捱凍3年 (校樓係執我哥二手的)

校褸變色比人笑,所以我唔肯著,日日只拎住唔著
呀媽還打去學校主任投訴我唔著褸

每年影班相要全體著校褸,全部人藍色,得我一個紫色

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主仍記起難忘的塵年往事,小時經歷會更發奮向前

大宅

回覆樓主:

小學校服未試過係新,都係家姐著落,就到我著。

以前校褸有分男女款,男係西裝有領,女係無領。

阿媽將阿哥件校褸比我著,我返到學校比人笑著男仔衫,之後阿媽幫我將個領剪左,再用針線縫下咁扮女裝。

以前有士多,會係門口執下人地跌左既銀仔,執夠買粒糖咁

其實相對兄姊,我已經係幸福,佢地仲乜都無,細細個放學就做童工。

其實細個時唔係乜嘢都有,但我又好鍾意我童年

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我記得小學一年級買皮鞋返學,爸爸幫我買大幾個碼。初初著時好大,搵野塞住空位,但都好難行。最後著到三年級,鞋頭已花晒,頂趾先買過。

細個阿媽去士多問有無面包皮,然後攞返屋企煲面包片糖糖水,個時覺得好好味。

小學時的衫和校服都係人地俾,跟住幾姊弟輪住著。

雖然細個好窮,但係過得無憂無慮,放假就去樓下公園玩,有好多人一齊玩,好開心,好懷念。

男爵府

回覆樓主:

我好彩少少,我係大家姐,所以我係用全新嘅,記得小學5年級已經識問阿媽攞錢自己買衫買文具,從來唔使用2手嘢,加上當時冇咩親戚俾2手嘢我地用。
我唔岩著嘅衫褲或用舊左嘅文具,就會俾我細佬妹。
不過當時屋企其實係冇咩錢,父母都係餐搵餐食餐餐清,冇錢剩。
讀中學時去做暑期工,一出糧有千幾蚊,即刻用晒去買新衫。
其實我都算大洗,自少洗腳唔沫腳,所以讀完書出來打工到而家都冇停過,要賺錢滿足自己嘅購物欲。

珍珠宮

畀面勳章

我細個唔算窮
但我仔回憶細時可能會覺得屋企窮
因為那時屋企開支大
要慳

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lingw. 發表於 23-2-3 15:59
人生有色彩,先不往此生

侯爵府

阿媽去街市扮唔記得帶銀包, 攞咗啲餸先, 遲幾日借到錢再還俾檔主

讀中學時試過扣起車錢, 每日得返$1.5食飯, 那時學生餐大約係15元一個, 1.5買唔到麵包, 只夠買一包得兩塊的餅 過咗一年換咗新班主任, 知道我的情況幫我申請咗免學費(津校要交少少學費)同某啲窮人獎學金, 起碼慳咗的錢我可以用嚟食飯

男爵府

80後
細個以為屋企窮
大個先知原來屋企環境算okay

無用過2手野
阿爸一個返工養4口
但阿媽比較省錢,唔買名牌
以致我覺得屋企無乜錢(中學時好多同學買agnes b,我無)

但屋企每隔1,2年就去旅行(日韓台泰同澳洲)
住3房市區私樓
小學讀要比學費既學校

宜家覺得阿爸好厲害
我到宜家都唔能夠太省錢甘生活

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

日日好攰 發表於 23-2-3 16:11
小學校服未試過係新,都係家姐著落,就到我著。

以前校褸有分男女款,男係西裝有領,女係無領。

唔好意思問一句,你長大係乜嘢年代?

大宅

回覆 日日好攰 的帖子

識得咁諗我覺得好好

侯爵府

2024年龍年勳章

8-9歲都唔細, 父母為慳錢, 自己感受難堪都正常。
以前年代生活不富裕, 是成長回憶, 只要現在生活安好

珍珠宮

都窮窮地,但最多少啲物質享受,絕對唔會咁cheap 唔俾車錢,反而有時唔太遠就情願行路慳錢。
我屋企人窮都要行得正企得正,連翻版碟都唔會買。
我感受到樓主童年幾咁委屈,但都幾十年,亦要感恩無餓死,過去咗就算,未來係自己,好好把握,千祈唔好俾過去黑歷史影響情緒。

大宅

Anpanmama 發表於 23-2-3 16:53
唔好意思問一句,你長大係乜嘢年代?

八十年代

大宅

登陸火星 發表於 23-2-3 16:07
樓主仍記起難忘的塵年往事,小時經歷會更發奮向前

or 會形成自卑性格,甚至自己形象低,更莫講會影響兩性關係同自己 parenting style

大宅

我好窮 , 70s , 住湯房 , 假期活動係父母帶去公園 , 因為唔使錢
我對鞋穿底 , 係 sit 一堆紙入去

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

細個住冇lift嘅唐樓,
唔算好好環境,
但爸爸好肯花錢落我地教育方面,
幼稚園同小學都讀私校,
學琴冇耐就買部yamaha俾我,
當時送琴工人要行樓梯搬上樓,
對於住黑炆炆唐樓嘅住客黎講已經好巴閉好威
過時過節又會去永安買新裙我著,
而家諗返其實好開心

珍珠宮

算非常窮,父母講要去教堂因有食物派,冇申請政府福利,父母朝九晚十工作冇休息,自己在街邊揾玻璃樽如汽水/啤酒樽,到士多換零食

伯爵府

無錢但好開心,富有來自比較,身邊個個差不多就覺得無分別。 一個麥樂雞餐加大汽水走冰同細佬share 就已經好開心。

Skytree1000    發表於 23-2-4 10:14
30051273    發表於 23-2-3 17:18

男爵府

回覆樓主:

80年代,以前覺得窮,而家睇返轉頭都唔算好窮,阿爸阿媽好勤力搵錢,未餓過,五姐弟每年新年仲每人2套新衫新鞋

首頁
12345...13

尾頁

跳至