自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

睇緊金鏈,行咗大嗰幾間,而家好多都只係999金,9999金好少款又好重
請問999金都保值?
請指教

大宅

lovelybaby2015 發表於 23-2-4 18:15
睇緊金鏈,行咗大嗰幾間,而家好多都只係999金,9999金好少款又好重
請問999金都保值?
請指教

我都想知道,聽講999價值低過9999

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-2-4 18:15
請問999金都保值?
請指教

四條 9係最保值。
同一重量,四條9都貴D。

水晶宮

畀面勳章

請問999金都保值?
請指教

去返原行,都照當999.9回收

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

吓?!
香港而家賣999金? 我認知30年前都已經大小金舖都係9999金。

水晶宮

畀面勳章

KenChung_FB 發表於 23-2-5 07:29
四條 9係最保值。
同一重量,四條9都貴D。

我本身係咁諗,但個買入价係一樣

水晶宮

畀面勳章

野原美冴 發表於 23-2-5 10:12
吓?!
香港而家賣999金? 我認知30年前都已經大小金舖都係9999金。

原來唔係,我好少買金,唔識呢啲嘢
尤其“定價金”,多係99.9

下面係XX福同周XX

周寫足金,click入去係999,左邊先係999.9

attach1_sign/tmp/phpJOnE21

attach2/tmp/phpAALvdW

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

請問999金都保值?
請指教

黃金沒有100%純金量
999係三條9既金99.9%(千足金)
9999係四條9, 99.99%(999黃金)
市面既(足金)係99%
係含金量名稱

999金回收價同9999相同, 999金保值, 沒有分別!

水晶宮

畀面勳章

stagea 發表於 23-2-5 11:12
黃金沒有100%純金量

多謝解釋啊

但我唔記得問過邊一兩間,佢哋都答我買出(定買入)可能會有些微(幾百蚊)分別

但去到六X,就標明9999同999買出買入價都一樣

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

lovelybaby2015 發表於 23-2-5 11:15
多謝解釋啊

但我唔記得問過邊一兩間,佢哋都答我買出(定買入)可能會有些微(幾百蚊)分別

如果你買就唔好買(定價金)含金量低!
金器係買999 / 9999就可以! 大行金價係偏高既, 相比賣買都價位都高啲!
因為有啲款式係要溝多啲其他金屬先可以制造, 所以要用999金, 但通常首選是9999先既

水晶宮

畀面勳章

stagea 發表於 23-2-5 11:19
如果你買就唔好買(定價金)含金量低!
金器係買999 / 9999就可以! 大行金價係偏高既, 相比賣買都價位都高啲! ...

係啊,佢哋都有話我知,999硬度高d,某d款要用到

因為我送俾人又唔係好識,結果都係買咗9999計价金。

定价金好唔抵,先唔講含金量,佢個定价係贵好多,同計价金全同一重量竟然可以貴差不多一倍!d sales個個一開始就sell我定价金先

琥珀宮

lovelybaby2015 發表於 23-2-5 11:24
係啊,佢哋都有話我知,999硬度高d,某d款要用到

因為我送俾人又唔係好識,結果都係買咗9999計价金。

邊間SELL你定價金? 大行唔太CARE你買乜, 因每人既佣金成間舖係sharing

水晶宮

畀面勳章

stagea 發表於 23-2-5 11:27
邊間SELL你定價金? 大行唔太CARE你買乜, 因每人既佣金成間舖係sharing

周XX、周X福都有

六X我去過兩間,一間都有sell

反而去過兩间X皇都冇sell

多d佣就算全间店一齐share都有so

琥珀宮

lovelybaby2015 發表於 23-2-5 11:33
周XX、周X福都有

六X我去過兩間,一間都有sell

原來咁...遲下再了解下先, 最近金價都高

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

四條九是千足純金
簡單(老)款例如倒模咪千足

三條九即多銲口(非純金)
花巧才吸引
各取所需

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

借圖#7

你會買千足福字吊牌
抑足3D卡通串飾

囍嫁系列
如千足是實心的要二両
立體通花的半両

水晶宮

畀面勳章

goldpiglet 發表於 23-2-5 11:40
四條九是千足純金
簡單(老)款例如倒模咪千足

最後都買了简约款9999,手工亦平d

goldpiglet    發表於 23-2-7 11:05

男爵府

stagea 發表於 23-2-5 11:12
黃金沒有100%純金量

999.9係千足即四條9
99.9只係百足即3條9
999.0 也可以叫千足但只能叫3條9

琥珀宮

lovelybaby2015 發表於 23-2-5 12:03
最後都買了简约款9999,手工亦平d

首頁

尾頁

跳至