自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

saitta 發表於 23-2-5 01:12
我都係咁諗,依家都諗緊係唔係同學校老師講,起碼學校有社工跟進會好啲
...

如果你通知對方學校,學校會聯絡警方的學校聯絡主任,甚至直接報警處理,這個是教育局指引。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點搵佢家長?搵學校係咪易d?

水晶宮

畀面勳章

saitta 發表於 23-2-5 01:13
去公園玩識

唔同學校
校係直接去佢間學校搵老師啦

男爵府

15週年勳章

回覆樓主:

令我諗返起我朋友
自細起到大的朋友
當時都係11-12歲
試過幾次唔見錢 一直以為自己大頭蝦
直到有一次放學放早 返到屋企 當時屋企冇人
一入屋已感覺好奇怪 跟住慢慢行入去自己房
然後突然見到房門郁了一下
再打開門 便見到我朋友係門後面
嚇到大叫 然後佢就好快衝左出去
我事後冇報警 都冇同大人講
只係打電話比朋友講我會換鎖
同埋如果佢再上黎就報警

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係我,我會比條片個囡睇,叫佢遠離呢啲人,亦唔好隨便帶人上自己屋企,
唔會做其他動作,報學校報警好易又有證據,
但我唔知呢個所謂朋友係咩人,家庭背景,萬一之後報復呢?
佢知道地址,個囡讀邊間,去開邊度玩,自己又唔係24小時陪個囡,一陣人地搵人搞個囡點算?
要諗清楚先行動

公爵府

MsBusy 發表於 23-2-5 08:09
如果係我,我會比條片個囡睇,叫佢遠離呢啲人,亦唔好隨便帶人上自己屋企,
唔會做其他動作,報學校報警好 ...

agree, 唔會畀呢啲人嚟我屋企玩!仲要屋企冇大人?!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

11歲比個女自己落街玩?重可以帶個外人返屋企?
Sorry,屋企要幾無王管先可以咁
如果樓主亞女將來在街識左個男仔,耐左又帶返屋企?
樓主叫個女疏遠個女仔啦,而家比你知道就偷錢啫,唔知/見唔到既衰野,分分鐘潛移物化咁教/影響埋你女,你都唔知呀。

珊瑚宮

回覆樓主:

同對方家長講+通知學校

珍珠宮

依家D小朋友,吾好理佢有冇前途喇!
性格 7成系天生,3成系後天,父母無教好,等警方教佢囉!
個女仔,根本吾系第一次偷,肯定糸慣犯

子爵府

叫個女疏遠佢,以前就系好多童黨案,就系系公園識朋友,然後上對方屋企,上下上下有日出事,命仔都冇埋,d女仔好多都系品學兼優,就系系公園亂識朋友出事

男爵府

回覆樓主:

無意冒犯,只係我唔理解…11歲公園識,就帶返屋企玩?對方家長咁放心?你又批準? 你同對方家長好熟?
因為一般家庭,家長係絕對唔會俾11歲帶一個係公園識既朋友返屋企。是否教曉自己亞囡呢個問題既危險性,大於取回個幾百元?
剛睇到樓主71樓講,自己亞囡曾經上人屋企玩,咁危險!咁睇,樓主對管教小朋友都好寬鬆吓喎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

女仔真係唔好自己一個落街玩!

男爵府

saitta 發表於 23-2-5 00:58
今晚亞仔同我講銀包唔見咗$200,講唔知係唔係個妹攞咗,我翻查閉路電視發現係我女個朋友仔攞咗,早兩日我 ...

只係公園識,我只會比CCTV 個女睇,叫佢唔好再同呢個朋友聯絡。仲要唔好去呢個公園玩。
講真,11歲小朋友可以仲係好天真無邪。但如果係唔好嘅環境長大,可能已經係童黨,所以我只會叫女避開佢,免得有被欺凌嘅可能。雖然未必一定會,但冇必要為咗幫唔識嘅人教女而另自己個女有危機。

珊瑚宮

saitta 發表於 23-2-5 01:13
去公園玩識

嘩!咁仲俾佢上自己屋企?識咗好耐?

珊瑚宮

jj7723 發表於 23-2-5 08:32
無意冒犯,只係我唔理解…11歲公園識,就帶返屋企玩?對方家長咁放心?你又批準? 你同對方家長好熟?
因為 ...

我都想咁講 係咪樓主都有責任呢?

大宅

cy101 發表於 23-2-5 08:32
女仔真係唔好自己一個落街玩!

男仔都一樣,中學前,家長都要多多留意自己小朋友

珍珠宮

工程進行中 發表於 23-2-5 08:07
令我諗返起我朋友
自細起到大的朋友
當時都係11-12歲

我有類似經歷,好多年前,係同事,懷疑係部門秘書做,但無證據。
5、6個同事去飲茶,因要出去拎點心,我同另外一個同事出去拎,秘書坐我哋對面,話我哋係走廊位,比個袋佢看管,返來比返我哋,事後發現'唔見咗100元,以為自己記錯,諗起之前有一、兩個同事話唔見100元,話覺得係公司人做……

後來秘書無做,有個同事約秘書和我係假期一起飲茶,只得三人,埋單時同事話請我哋,回家後又發覺銀包唔見200元,我和同事曾一起去洗手間,袋放係個位,這次好肯定係秘書做,再懷疑上次亦係佢做。

我無同公同人講,因秘書打扮身光頸靚,講到自己好有錢,重點係無證據,人亦唔係公司做。

珍珠宮

畀面勳章

第一,我唔會報警。我唔會因為呢啲事影響自己個女的情緒
第二,搵唔搵對方家長要視乎情況,未必搵
第三,我一定要好好教育自己的女兒。佢責任好大,點解帶陌生人返家,在公園識的朋友,在公園玩就算了,唔可以帶回家,更加唔可以上陌生人屋企,建立危機意識
第四,自己點解將個女教成咁
11歲落公園識朋友,帶返家,被偷錢,還上過陌生人屋企

珍珠宮

畀面勳章

如果係我,我會認真檢視自己教養子女的問題。而唔係報警,報學校,搵對方家長。對方子女固然有問題,但自己子女引狼入屋,亦系好大問題

首頁
34567...13

尾頁

跳至