自由講場

跳至

首頁
12345...55

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家覺得點?
後加「同意書」

attach1_sign/tmp/phpUfHG2l

attach2_sign/tmp/phpCyGnLc

attach3_sign/tmp/phpqnJqu3

attach4/tmp/phpkrNKdU

公爵府

是非就唔想動腦哩判定啦。只係想講,部份老師或名人教人抗爭,但你抗爭到佢身,又唔同講法,都唔會理你感受

tammy_my    發表於 23-2-5 18:13
winwint    發表於 23-2-5 13:05

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

attach1/tmp/phpc5Fr09

attach2/tmp/phpGf14g1

珍珠宮

attach1/tmp/phpxjxW3s

attach2/tmp/phpJkHqbC

attach3/tmp/phpRI7njL

attach4/tmp/phpNx5IrU

attach5/tmp/phpJ56rA3

attach6/tmp/phphYMsJc

attach7/tmp/phpbe4JSl

翡翠宮

畀面勳章

呢類橫跨咁多年的紀錄片其實很冒險,沒有人知道小孩子長大了的諗法,參與拍攝時可能只是很天真的以為在學校拍紀錄片,有機會就玩下,甚至很可能當年導演開始拍時也沒有全盤計劃,一心諗住拍左先,完成作品再想以後。

在人權立場,拍攝者當然要照顧參與者的情緒和意願,但另一方面,製作者投入了大量金錢、時間同精力,自然不會因為有人反悔就將作品放入倉底。總之是難為是非定分界。

la_source    發表於 23-2-6 12:36
BBG1    發表於 23-2-5 12:05
日日是好日

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-2-5 11:57
是非就唔想動腦哩判定啦。只係想講,部份老師或名人教人抗爭,但你抗爭到佢身,又唔同講法,都唔會理你感受 ...

我睇哂咁多篇
1)我唔明當時人點解宜家先出聲?之前有包場、有優先埸、到宜家正式上先出訪問?
2)另一個訪問主角又係,點解就範?既然咁不滿點解仲要出嚟撐咁多次場?
3)點解其他主角唔同呢2訪問主角?

有冇JM睇得通?

珍珠宮

mother904 發表於 23-2-5 11:59
呢類橫跨咁多年的紀錄片其實很冒險,沒有人知道小孩子長大了的諗法,參與拍攝時可能只是很天真的以為在學校 ...

重點在當年簽份同意書
應該唔止學生、上鏡嘅家長都應該有簽

翡翠宮

畀面勳章

akachanman 發表於 23-2-5 12:06
重點在當年簽份同意書

文中已經講左,當年家長以為簽的是通告,但原來是法律文件,甚至連中途退出拍攝也極其艱難。如果呀聆沒有說謊的話,當時大家都只以為是拍一套不會有外人(非校友)睇的學校紀錄片。如果一開始是話拍有機會公影的電影,學生和家長都會考慮得更仔細才決定的吧。
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章

重點在當年簽份同意書

無睇此戲,如你係家長會唔會俾子女拍此紀錄片?請說出原因

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

akachanman 發表於 23-2-5 11:48
大家覺得點?

睇吓明周今期係乜嘢人做封面,就知呢本曾經好有江湖地位嘅雜誌已經冇存在嘅價值

大宅

重點在當年簽份同意書

好多時學校都會出通告話影相拍片會公開使用。但點估到校方同導演會拎套片去當電影咁上畫

公爵府

mother904 發表於 23-2-5 12:13
文中已經講左,當年家長以為簽的是通告,但原來是法律文件,甚至連中途退出拍攝也極其艱難。如果呀聆沒有 ...
再講啊。要公影就要收錢啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bobomia 發表於 23-2-5 12:15

你係家長唔會俾子女拍就已經同此紀錄片無關啦,討論嚟做乜

大宅

akachanman 發表於 23-2-5 12:04
我睇哂咁多篇
1)我唔明當時人點解宜家先出聲?之前有包場、有優先埸、到宜家正式上先出訪問?
2)另一個 ...

校方同導演話已經尋求法律意見。再阻止有機會有法律責任。Silent consent都有法律約束力

可能因為咁開頭唔敢出聲

大宅

mother904 發表於 23-2-5 12:13
文中已經講左,當年家長以為簽的是通告,但原來是法律文件,甚至連中途退出拍攝也極其艱難。如果呀聆沒有 ...

同意。起初片中主角可能以為只是拍攝給英華人睇的電影,沒有考慮咁周詳,現在進化到要公映,反對都可以理解的。

大人依家拎電影來賺$,咁片中主角當初有冇片酬先?又會否違背了起初拍片的原意?大家試想想看……

水晶宮

畀面勳章

bobomia 發表於 23-2-5 12:15

就算校內播only,都係向人公開私隐,仲要拍咁多年,好纏繞,如果我係家長根本唔會同意

而家講返轉頭,無論咩人,真係噏乜都得,一定唔會有人啱曬或者錯曬

伯爵府

睇完兩篇我信兩個女仔
講法好合情合理, 亦係一般教育團體做事方式。
校長訪問果篇, 現任校長講法亦都好合乎社會人既做事方式。

明顯, 事情係, 兩個女仔本必無諗過套戲係會公映,

但係事前, 唔會諗到一部普通紀錄片會賣到咁多人睇, 就好似訪問中校方原本所講"電影節播兩場, 無人睇架, 唔洗擔心啦"

但無人估倒大賣,

本身個女仔都唔想,
但一方面受到校方壓力, 另一方面都明白人地花左咁多錢同時間去拍, 而家反悔會唔好意思
諗住真係電影節播兩場, 唔係太多人知, 小事化左無就算。

點知, 賣到而家幾百萬票房, 對當事人唔多唔少都有影響

訪問中都有講, 有其中一個學生退出, 都受到一定壓力, 當然, 女仔方講既野可能有放大或者講法都自己有利
但綜合幾方面既資訊, 都可以睇倒拍片人既手法,

1. 搵既人物係有話題性, 亦有引導去激起討論點既畫面
2. 從旁白同受訪都睇得出拍片者對啲女仔既真心想法

畢竟呢套唔係鏗鏘集咁一個短單元,
係講緊6年時間追拍, 而且6年及後都仲有製造機會去延續個故事性 (例如導演搵女仔拍廣告, 拍完又搵埋身邊人做訪問)

可以想像得倒係會對當事人生活造成一定(程度可以唔低)既影響

人都有從眾性, 唔係個個會好似呢兩個女仔咁出黎講出比人覺得"唔合群"、"破壞哂成件事"既說話

尤其是呢個電影本身, 背負左校譽、幫學校籌款、同埋幾十人花左多年去製作既心血
本身啲女仔自然會受到好大既社群壓力

法理上誰是誰非我唔敢講

但一個咁年輕既女仔唔適合背負咁多野(如果佢本身命途係咁就無辦法, 但而家係為左成就件事而要佢背負)
保護啲學生既角度黎睇係做得唔太好

公爵府

akachanman 發表於 23-2-5 11:48
大家覺得點?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我無睇呢套戲!如果片中學生唔同意公映,應該停一停,始終佢地唔會演員,拍嘅野又係真,公開自己嘅故事唔會人人想,之後會承受壓力佢地未必撐到!

伯爵府

尤其是睇埋阿餘果篇訪問

佢差唔多係呢套電影半個女主角, 亦同導演熟,
從各方面都睇得出呢個女仔成熟同聰明識得諗, 佢訪問中都睇得出佢想平衡同理解各方既處境
而且綜合幾方既講法, 我得出兩個女仔講既野係可信 (只係佢地未必無諗過會有公映)

首頁
12345...55

尾頁

跳至