自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

bobo_2014 發表於 23-2-6 12:09
學校太大洗, 冇咁多錢起咁多野做乜? 唔係計過數負擔到先起咩?
香港大把村校都冇錢, 咪一樣培育到好學生有好 ...

見到佢起到咁靚, 就知背後金錢來源唔簡單啦!只係津校, 唔係私校, 點都冇咁雄厚財力, 所以一直都覺得好奇怪

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

至愛朱古力 發表於 23-2-6 14:15
你都幾夾硬黎!比賽期間被訪問,李可能當作新聞報導或者娛樂報導,佢應該無問題,但宜家大電影上影幕,無 ...

係,某程度上紀錄片係要夾硬先至拍到。咁紀錄片嘅核心就係要真實,實話實說。拍紀錄片係出其不意地捕捉生活,如果度好晒先拍就唔叫紀錄片。

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

行樓梯就慘?
咁連泳池都無嘅學校咪仲慘

公爵府

回覆樓主:

拍動物大遷徙有冇問D動物想唔想出鏡呀?!睇果D人二次傷害緊D動物呀!

已刪除用户

公爵府

2024年龍年勳章

KUDOS 發表於 23-2-6 00:20
我覺得導演同團隊都係好比心機同耐性去拍呢齣紀錄片,而校長初心都唔係依家咁。片中唔係一面倒唱好香港,係 ...

錯就錯在張導去支持香港政府、得罪晒啲YC

大宅

其實香港有幾多間學校有泳池

大宅

平平無奇2 發表於 23-2-6 15:16
錯就錯在張導去支持香港政府、得罪晒啲YC

你連個導演同學校錯係邊都未知!真係唔駛諗下班學生感受?你應該唔係為人父母!

珍珠宮

咁鐘意游水,直接係泳池上堂算啦
難為其他幾百間中小學冇泳池

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

TATEYAMA 發表於 23-2-6 14:31
拍動物大遷徙有冇問D動物想唔想出鏡呀?!睇果D人二次傷害緊D動物呀!

點同動物比呀!人類喎
未經人同意之下偷拍,發佈!
唔係犯法,但有違道德。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

BKFinder 發表於 23-2-6 12:13
Cut左李胃c及不同意的2位吧。我都不想見到李胃c

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/864016/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91-%E5%BC%B5%E5%A9%89%E5%A9%B7%E6%BE%84%E6%B8%85%E8%A8%AA%E5%95%8F%E6%9D%8E%E6%85%A7%E8%A9%A9%E6%9C%89%E6%BA%9D%E9%80%9A-%E6%88%96%E8%80%85%E4%B8%AD%E9%96%93%E6%9C%89%E7%94%A9%E6%BC%8F

......導演張婉婷開Live開應有關事件。她說:「我都睇到,其實拍嗰陣向佢哋,有一位叫做名譽董事幫我哋搞嘅。因為你去到嗰個場呢,嗰啲係公開比賽,唔可以自己衝入去就訪問李慧詩。我哋就同嗰個董事講清楚我哋係邊度,即係我哋拍乜嘢,真係講晒佢聽係一個紀錄片,就係學校嘅,裡面嗰個比賽,有個馬燕茹就係我哋學生,所以就想訪問李慧詩對呢啲學生有咩鼓勵,或者分享吓佢參加比賽嘅時候係咩心態,學業同運動當中選擇係點。」原文網址: 給十九歲的我|張婉婷Live澄清訪問李慧詩有溝通:或者中間有甩漏 | 香港01 https://www.hk01.com/article/864 ... articlecopy&utm_medium=referral

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

KUDOS 發表於 23-2-6 12:16
片尾係有出credit比李慧詩小姐嘅,其實紀錄片就係咁,如果個個都問聲先,睇試片滿意先,ok先出得街,套戲 ...

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/864016/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91-%E5%BC%B5%E5%A9%89%E5%A9%B7%E6%BE%84%E6%B8%85%E8%A8%AA%E5%95%8F%E6%9D%8E%E6%85%A7%E8%A9%A9%E6%9C%89%E6%BA%9D%E9%80%9A-%E6%88%96%E8%80%85%E4%B8%AD%E9%96%93%E6%9C%89%E7%94%A9%E6%BC%8F

......導演張婉婷開Live開應有關事件。她說:「我都睇到,其實拍嗰陣向佢哋,有一位叫做名譽董事幫我哋搞嘅。因為你去到嗰個場呢,嗰啲係公開比賽,唔可以自己衝入去就訪問李慧詩。我哋就同嗰個董事講清楚我哋係邊度,即係我哋拍乜嘢,真係講晒佢聽係一個紀錄片,就係學校嘅,裡面嗰個比賽,有個馬燕茹就係我哋學生,所以就想訪問李慧詩對呢啲學生有咩鼓勵,或者分享吓佢參加比賽嘅時候係咩心態,學業同運動當中選擇係點。」原文網址: 給十九歲的我|張婉婷Live澄清訪問李慧詩有溝通:或者中間有甩漏 | 香港01 https://www.hk01.com/article/864 ... articlecopy&utm_medium=referral

伯爵府

KUDOS 發表於 23-2-6 00:20
我睇咗呢套戲,其實唔理其他因素影響(導演,劇組,學校同各人嘅溝通問題?同學,家長嘅個人意願?定係政治 ...
利申:李慧詩發文同件事搞大前已看
其實呢套戲超越咗記錄片,加咗太多主觀旁述和剪接,例如唔想再被人拍就係反叛,同男仔朋友出街玩就係收兵,亞導演係咁氹D女仔講嘢佢知就係當亞導演係樹窿,呢個女人同校長人格道德好有問題

伯爵府

KUDOS 發表於 23-2-6 14:27
係,某程度上紀錄片係要夾硬先至拍到。咁紀錄片嘅核心就係要真實,實話實說。拍紀錄片係出其不意地捕捉生 ...

完全唔同意,一路睇套戲一路諗起方東昇套尋人記,方冇偷拍但尋人記好睇亦有令人感動,正如第三位發聲女仔所講,不要將快樂建築喺人哋痛苦上

伯爵府

ificould 發表於 23-2-6 16:14
https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/864016/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88% ...

佢之前自己上電台訪問時
完全唔係咁講
今日的我打倒昨日的我?

侯爵府

片尾係有出credit比李慧詩小姐嘅,其實紀錄片就係咁,如果個個都問聲先,睇試片滿意先,ok先出得街,套戲 ...

一盆清水......有幾多係俾人倒泥入去;而另一盆有污泥沉底嘅水.......有幾多知道嘅人係有意搞浊佢,再加上部分後來者懵然伸手搞多二搞,事情已不能水與泥,二二三三咁理智清醒地討論了!

2019覺得啲後生嘅被輕易引導,原來自己一把年紀亦然!

讚你!

Prosperous    發表於 23-2-7 00:00

侯爵府

2024年龍年勳章

片尾有出credit比李慧詩有乜用,人地都唔知自己在套戲內出現。東張西望訪問人之前,會講明係東張西望,唔肯上鏡的會畀閉門羹,張訪問牛下時是訪問,無話會放在銀幕做商業用途,就算訪問前無問,final cut時也應問下,唔係睇試片,係問人可否將訪問片段放入套戲公映。舉例我羅你張真人相去商用,都會問下你,這是尊重,唔通做人基本禮貌都唔識

已刪除用户

已刪除用户

水晶宮

回覆樓主:

今日的學生,為未來使用校舍的學生籌……..,呢個邏輯本身已經有問題…..

首頁
34567...10

尾頁

跳至