懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我18週確定穿左羊水,住醫住到依家24週。
T21同結構都正常,週數keep住都岩 (但我見頭仔bpd 之前係on avg細d,今日變左below avg...)
都唔見再有水漏但個個星期照羊水都愈來愈少。。。由7到6到5再到今日最新得3。。
醫生照超聲波話睇到腎有function,臍帶血流都ok唔似胎盤問題

想問下有冇同路人或經歷過既分享下經驗,有冇咩可以做/check up? bb有冇咩問題?我願意訓床訓到生只係擔心bb會唔會有咩事。。。。謝謝大家。

我已經不停飲水(日日醫院水壺3壺+椰子水+湯)
依家準備重新再墊高pat pat同腳

大宅

確認係漏水就唔關BB事,頭圍呢啲唔係好準
飲水冇咩幫助,平常心啦,不用刻意飲好多
頂得幾耐得幾耐,有心理準備超早產

大宅

回覆 awless 的帖子

多謝你既回覆呀 想請問多句你既認知撐得幾耐得幾耐係指就算冇晒羊水,1日冇作動/感染都可以繼續定係冇晒羊水就要拎出黎架啦?謝謝你先

大宅

tammmmyy 發表於 23-2-6 13:58

多謝你既回覆呀 想請問多句你既認知撐得幾耐得幾耐係指就算冇晒羊水,1日冇作動/感染 ...
羊水少到一個程度, 正常會開始宮縮, 進入生產程序, 冇得話拖住先
冇哂水的話胎兒生存唔到, 不過你應該係醫院? 所以有人睇住既
我34w 果時嘩一聲, 穿哂, 之後三個鐘生完

大宅

明白了,謝謝你既回覆。係呀 18週起就住院住到依家
頭幾星期日日醫生都話距離24週太遠叫我地做抉定(人流)
果時心理壓力好大(因為我地做左好多野努力左好多年先有今次機會)曾經有出血腹痛不停宮縮
依家捱左6週醫生冇再咁講仲話俾我出院,心情本身輕鬆好多。
但今日1照羊水又少左咁多。。。。。
Anyways,多謝你分享呀,我同bb會繼續努力!

男爵府

開心吸收勳章

tammmmyy 發表於 23-2-6 19:10

明白了,謝謝你既回覆。係呀 18週起就住院住到依家

你要加油呀,你發現到穿水可以及時救到已經好好,我20週穿左水都唔知,結果捱唔到,聽人講飲中式糖水有助多胎水,你同bb都要加油呀

大宅

回覆 meichan12001 的帖子

多謝你鼓勵同分享!係醫院都唔易捱,尤其是一開始得18週日日醫生都講有幾多幾多問題同叫做人流 🥲🥲 好左2星期依家終於捱到24週又到羊水就冇晒 但贊同你講至少仲可以捱,我同bb會加油。
你都加油!

大宅

tammmmyy 發表於 23-2-6 11:36
我18週確定穿左羊水,住醫住到依家24週。
T21同結構都正常,週數keep住都岩 (但我見頭仔bpd 之前係on avg細 ...

加油啊,祝bb 平安健康

tammmmyy    發表於 23-2-8 09:38

首頁

尾頁

跳至