自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

請問我在12306買了車票, 但我並未實名, 乘車前是否需要先到西九站做實名再用回鄉卡入閘? 另外回程在福田站入閘是否也可以用回鄉卡入閘? 謝謝

珍珠宮

留毛學野

大宅

x2

男爵府

回覆 wyl 的帖子

我打算今晚買,但係頭先我試下,和身份未確認買唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

minimirror 發表於 23-2-6 16:26
回覆 wyl 的帖子

我打算今晚買,但係頭先我試下,和身份未確認買唔到
我入哂回鄉卡、大陸手機、電郵,核實後可以買到票,但佢顯示係未實名,我仲加入埋我c6同女都可以幫佢哋買埋票。

侯爵府

無知一問, 搭高鐵要實名嗎?現在搭深圳地鐵要實名嗎?

我幾年前搭港鐵去羅湖過關, 再搭深圳地鐵, 冇要求實名動作的。

男爵府

留毛 我打算trip.com 買

侯爵府

褔田口岸站係地鐵嚟喎, 點會用回鄉卡? 經褔田口岸過海關先會用到回鄉卡

男爵府

回覆 wyl 的帖子

話我審核狀況未通過…..唉

珍珠宮

naicha 發表於 23-2-6 16:39
褔田口岸站係地鐵嚟喎, 點會用回鄉卡? 經褔田口岸過海關先會用到回鄉卡
唔係福田口岸站, 係福田高鐵站呀

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 23-2-6 16:31
無知一問, 搭高鐵要實名嗎?現在搭深圳地鐵要實名嗎?

我幾年前搭港鐵去羅湖過關, 再搭深圳地鐵, 冇要求實 ...
高鐵係直接去到福田高鐵站喺裡面過海關,深圳地鐵係你過完海關後出咗境先搭,唔同的

水晶宮

回覆 naicha 的帖子

福田都有一個高鐵站
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/855305/%E9%80%9A%E9%97%9C%E7%9B%B4%E6%93%8A-%E7%A6%8F%E7%94%B0%E9%AB%98%E9%90%B5%E7%AB%99%E4%BA%BA%E6%B5%81%E5%B0%91-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%94%A81%E5%B0%8F%E6%99%82%E5%88%B0%E5%85%A7%E5%9C%B0%E6%90%AD%E9%AB%98%E9%90%B5%E5%9B%9E%E9%84%89

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

wyl 發表於 23-2-6 16:43
高鐵係直接去到福田高鐵站喺裡面過海關,深圳地鐵係你過完海關後出咗境先搭,唔同的

你去到九龍站要去櫃檯做手續。你大陸電話號碼係實名
上福田站,九龍高鐵站連過2個關

侯爵府

1314625 發表於 23-2-6 16:44
回覆 naicha 的帖子

福田都有一個高鐵站

原來如此, 溫習下先

子爵府

fanny590 發表於 23-2-6 16:25
留毛學野

x3

珍珠宮

chanbigman 發表於 23-2-6 16:48
要實名, 深圳北站/福田站有個窗口專做實名, 但平時沒乜人會兼埋賣飛拎飛, 排餐死 ...
即係香港做左實名, 到大陸返香港個程又要係大陸做實名?

珍珠宮

lina9316 發表於 23-2-6 16:50
...
哦, 即係中港海關都係設喺西九站入面,去到福田站唔使再過關,是嗎?

男爵府

lina9316 發表於 23-2-6 16:50
...

弱弱一問…如果一家人買高鐵票;係咪可以攞埋佢哋回鄉證去西九做實名?定係要親自去實名?有無其他嘢要帶?thanks

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

minimirror 發表於 23-2-6 16:39
回覆 wyl 的帖子

話我審核狀況未通過…..唉
先前我新年買高鐵飛都有呢個情況!
跟手打去搵職員

佢地教我註銷左個帳號先
再重新註冊

緊記註冊時唔好入電郵, 咁就好快通過
結果我一試, 唔洗兩分鐘即刻通過.

希望可以幫到你們!

goldpiglet    發表於 23-2-6 17:54

首頁

尾頁

跳至