懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

預產期8月,考慮緊法國/聖保祿/荃灣港安開刀。煩惱緊邊間好啲?

洋房

回覆樓主:

你個婦科醫生 三間都會去?

複式洋房

回覆 TS1230 的帖子

我都係考慮緊去聖保祿/法國醫院, 下次產檢姑娘都話差不多時間可以決定揀邊間了, 因為我係揀開刀, 我上網睇d媽媽們有好多都話法國揀散餐仲抵過package, 話打去醫院問姑娘都冇提或有d會建議可唔join package可能仲平, 我朋友上年法國醫院開刀埋單7萬以內冇join package, 聖保祿佢開刀個package係5日4夜我又唔想stay多一日, 通常4日3夜都ok, 唔知會唔會有媽媽都可以分享下~

大宅

我上年7月尾係法國醫院開刀,朝早開刀要前一晚入院,所以變左5日4夜,果晚姑娘會隔幾個鐘入黎測bb心跳,隔離就係餵奶室,感覺唔錯

複式洋房

回覆 Kat_mayday 的帖子

我想請問下前一晚入定院準備係唔係免費?你有冇join到法國醫院個package呀?因為問過聖保祿如果係一早開刀前晚可入定院就唔計收費,同埋好多媽媽喺法國醫院開刀就話冇join package收費係抵啲

大宅

回覆 amethyst808 的帖子

前一晚入院係唔收費用,我無join package,好多媽媽都唔會join
入院姑娘會問你 驗唔驗新生嬰兒代謝病檢查同 嬰兒聽力普查

複式洋房

回覆 mum_nurse 的帖子

應該會,不過未問實佢

複式洋房

Around 7萬都ok唔知聖保祿or荃灣港安係咪貴啲

複式洋房

我朋友佢有講佢本身產檢開刀個醫生係出名平,醫生費兩萬幾左右所以佢冇join package 7萬內就埋到單,我自己跟開個醫生費用要三萬尾,都計過大概total聖保祿要預9-10萬左右

複式洋房

咁除咗法國,我諗其他醫院都要around 9萬

複式洋房

你預產期係幾時呀?

複式洋房

都真係要呀, 其實你問返診所產檢醫生費會係幾多, 同埋麻醉師費用D人話係三分一嘅醫生費左右, 我個診所就話預返醫生費x0.35, 另外仲有每日兒科醫生同巡房費, 基本上呢幾個大數再加返醫院package價就會知大概數, 除非有urgent case產生extra費用啦
法國醫院一定係私家最經濟少少, 不過聖保祿我係貪佢方便同幾年前裝修過新d, 兩間同我住處路程差不多, 睇返自己掛牌醫生去兩間唔同醫院佢個收費都會有唔同, 我預產期5月中, 下次去產檢都要決定埋book邊間醫院啦, 我會開刀所以應該5月頭就係

大宅

我醫生費3萬幾,兒科醫生同麻醉師都係用我醫生介紹,法國醫院費3萬,埋單8萬度,所以法國會平d,係我醫生費貴

複式洋房

仲有3個月好快喔,加油
你到時再share下total幾錢丫

複式洋房

係啦突然覺得陀B時間好似好快過咁, 希望尾段都順利到時再上嚟同大家share啦!

男爵府

TS1230 發表於 23-2-6 16:43
預產期8月,考慮緊法國/聖保祿/荃灣港安開刀。煩惱緊邊間好啲?

問清楚自己個婦產科醫生有喺邊間掛牌,3間地點差咁遠,好似都好少會喺晒呢3間掛牌

St Paul同法國算係同系嘅姊妹醫院,如果係住港島就去St paul, 九龍新界就法國,撇除一間再同荃灣港安比較

荃灣港安似乎係比較少人揀嘅,之前聽啲媽媽講易有upgrade, 似乎係會清靜啲,但港安係素食醫院,睇下會唔會係你concern

複式洋房

amethyst808 發表於 23-2-8 01:11

我朋友佢有講佢本身產檢開刀個醫生係出名平,醫生費兩萬幾左右所以佢冇join package 7 ...

可以介紹你朋友個醫生嗎?thx

大宅

大家有冇update
邊個醫生平靚正呀

複式洋房

Jolaa 發表於 23-5-3 18:25
大家有冇update
邊個醫生平靚正呀

我剛剛book左法國既游洋醫生8開刀,佢話大約7萬到,呢個醫生係法國都出名。

大宅

回覆 恆星 的帖子

我有諗過約佢,但打親去法國都約唔到咁因為上胎醫生張國良係介紹佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊