0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

湊bb已經好辛苦,餵人奶要戒口戒得好清,食都無啖好食,我頂唔順啦,想幫bb轉奶粉

大宅

回覆樓主:

我見我d朋友餵人奶無戒到好誇張,雪糕薯片個d見佢地一樣照食

大宅

李小羊 發表於 23-2-6 11:27
我見我d朋友餵人奶無戒到好誇張,雪糕薯片個d見佢地一樣照食

可能我鍾意食辣同香口野,次次為食食完,阿b都面仔會起粒粒仲便便硬身咗,加上奶奶又俾說話我聽話我唔戒口,啲奶熱氣呀毒呀,真係好煩,湊b已經辛苦就要聽埋呢啲嘢,我決定同bb轉食奶粉啦

大宅

見到你咁形容又確實煩嘅,或者可以半人奶,可以取返個平衡,親餵又可以同bb增進感情

大宅

irissskyky 發表於 23-2-6 12:56
見到你咁形容又確實煩嘅,或者可以半人奶,可以取返個平衡,親餵又可以同bb增進感情 ...

半人奶?我以為一係人奶一係奶粉,bb適唔適應到㗎

大宅

redcatpanda 發表於 23-2-6 14:34

我個係半人奶b,唔揀食,不過嗰時我有睇過其他媽媽講半人奶首選皇家美素,淡味似人奶,就揀咗呢款

大宅

redcatpanda 發表於 23-2-6 14:34

半人奶都有好處,唔洗咁大壓力,行開行埋屋企人湊,開奶粉相對容易d處理同埋可以叫老公幫手餵夜奶

大宅

李小羊 發表於 23-2-6 16:49
半人奶都有好處,唔洗咁大壓力,行開行埋屋企人湊,開奶粉相對容易d處理同埋可以叫老公幫手餵夜奶
...

咁可以試下喎,我無乜嗜好,係比較為食,所以要我戒口真係好抑鬱

大宅

redcatpanda 發表於 23-2-6 17:22
咁可以試下喎,我無乜嗜好,係比較為食,所以要我戒口真係好抑鬱

食薯片、朱古力真係好減壓,happy mum happy baby,順其自然,奶粉b都可以健康大隻架

大宅

2024勳章

redcatpanda 發表於 23-2-6 17:22

我b都係食皇家美素,覺得佢腸胃幾好,平時都開胃

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

同意啊,選擇半人奶會無咁辛苦,市面咁多奶粉,只要揀隻合適既、小朋友夾到既就得。我小朋友都係補緊皇家美素,都飲得幾好👍🏻

別墅

餵母乳量力而為就好了,唔好比太大壓力自己,可以試下補奶粉或轉飲奶粉,媽媽開心BB開心
我b 都補緊樓上呢隻美素,同人奶夾得幾好架

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 redcatpanda 的帖子

果時諗餵人奶,要煲章魚雞腳,魚湯.湯水,又要戒清,唔可以太油.都知辛苦. 但最後返工都要補奶粉,最重要搵隻適合BB 隻奶粉同重要唔好比壓力自己

別墅

redcatpanda 發表於 23-2-6 11:09
湊bb已經好辛苦,餵人奶要戒口戒得好清,食都無啖好食,我頂唔順啦,想幫bb轉奶粉
...

我阿B都係好敏感皮膚
一食錯少少野就會面仔出粒粒 爛面
如果奶量夠 可以揀某d時段泵完/餵完先食
下一餐奶唔要 甘可能好d

Happy mum happy baby 係真
因為你開心d荷爾蒙都唔同d

出粒粒就勤清潔 勤搽cream
好快靚返曬(emoji)
attach1/tmp/phpVCLbYh

別墅

都係架,餵人奶好多野要留意,真係擔心轉奶粉都冇所謂,揀隻近人奶既奶粉,BB一樣健康長大

複式洋房

redcatpanda 發表於 23-2-6 11:09
...

我完全明白,所以如果我儲得救我有陣時會唔戒口一日然之後pump and dump.

大宅

如果要戒口, 半人奶一樣要戒口吧, 轉全奶粉啦, 戒得幾耐
我就全人奶完全唔戒口, 魚蝦蟹咩都食齊, 不過大辣就轉小辣, 我食太油會塞奶

大宅

餵到人奶當然係最好,但係心理質素都好重要,生完之後有好多嘢要兼顧,特別係新手媽媽。最重要真係唔好俾自己壓力,冇人奶咪餵奶粉囉。如果要飲奶粉,同意樓上媽媽話揀隻接近人奶配方嘅奶粉,如果唔係到時唔肯飲返人奶。疫情期間身心都好大壓力,最緊要放鬆心情,加油💪🏻我自己就返工後都全奶粉,而家我放工後多D時間同BB 玩,bb 開心媽咪都開心。

別墅

其實媽媽真係唔需要戒口戒得咁清,你可以餵完bb先食,好多嘢可以過左2個鐘之後先餵,你都需要飲返得涼茶/涼性嘅嘢清下。我照顧bb辛苦嘅時候都會飲可樂,仲要有時食啲好甜好甜嘅嘢解壓。仲要一餐半餐係唔洗咁緊張,你都可以存起啲奶等bb下一餐飲。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至